Sunt lucruri si întâmplãri, în viatã, care nu te pot lãsa indiferent, oricât de grãbit ai fi, sau oricâte preocupãri ai avea... Citim cãrti si ne dãm cu pãrerea despre ele, vedem o piesã de teatru în premierã si o comentãm cu prietenii, asistãm la vernisajul unei expozitii de picturã, sau sculputã si încercãm sã ne explicãm ce a vrut artistul plastic sã comunice prin culoare, prin modelarea lutului, sau prin cioplitul lemnului, pietrei... Oricât am pãrea de insensibili, o parte din sufletul nostru rãmâne, fãrã sã vrea, încã o vreme, sã rãtãceascã printre manifestãrile de spirit ale creatorilor, unde el, sufletul, se simte bine... Cãlãtorim prin lume, vedem lucruri pe care nu le-am vãzut, auzim ce nu am stiut pânã atunci, si, fiind fiinte umane, gânditoare si creatoare, dorim sã împãrtãsim cunoasterea cu semenii nostri...
Aceste gânduri mi-au fost prilejuite de participarea la vernisajul

Dacă la început scriitorii maramureşeni au mers la Sibiu, la Cenaclul de la Păltiniş, într-o prietenie firească la care şi-au adus aportul direct poetul şi directorul publicaţiei eCreator Ioan Romeo Roşiianu şi scriitorul Valentin Leahu, aceştia le-au întors vizita pe la mijlocul unui noiembrie bacovian. Evenimentul s-a desfăşurat în sala Millennium M1 din Centrul Vechi al Băii Mari. Moderatorul evenimentului şi gazdă primitoare a fost scriitorul şi omul de televiziune Ioan Romeo Roşiianu, secondat îndeaproape de prozatorul Marian Ilea şi poetul Nicolae Păuna. Au fost prezenţi în prezidiu alături de oaspeţi şi dr. Ştefan Mariş şi poetul Vasile Morar. Din partea sibienilor au fost prezenţi: Ioan Topârceanu, Valentin Leahu, Silviu Guga şi Llelu Vălureanu Sârbu. Într-o sală plină s-a discutat mult despre literatura română actuală,

Asociațiile non guvernamentale Rombel și Europa Nova din Bruxelles și Freedom Smile din București organizează cu prilejul zilei naționale a României, împreună cu Institutul Cultural Român de la Bruxelles, evenimentul: Scriitori români în Europa, duminică 29 noiembrie, ora 12.30, la Institutul Marie Haps din Bruxelles (rue d'Arlon 14, cod 1050), transmite Romanian Global News.

Patru importanți prozatori români contemporani vor discuta cu diaspora românească și își vor prezenta ultimele volume: Dan Lungu - Fetița care se juca de-a Dumnezeu. Radu Aldulescu - Ana Maria și îngerii și Istoria Regelui Gogoșar, Ioan T. Morar - Negru si Roșu, Cornel George Popa - Ultima cină cu Leonardo, Anula.

La 27 noiembrie 1818 s-a născut omul de cultură Aron Pumnul, unul dintre fruntaşii Revoluţiei din Transilvania de la 1848, profesor al lui Mihai Eminescu, la Cernăuţi (m. 12 ianuarie 1866)

S-a născut în familia unor iobagi români din satul Cuciulata, judeţul Braşov. După 4 ani petrecuţi la Odorhei, Aron Pumnul îşi continuă studiile la Blaj şi la Cluj, unde absolvă cursurile de filozofie. În 1843 a fost numit profesor de filosofie la Blaj, în acelaşi an plecând cu o bursă de studii la Viena, la Institutul teologic "Sfanta Barbara". S-a întors în Transilvania în 1846, reluându-şi activitatea de profesor la Blaj. A înfiinţat împreună cu Timotei Cipariu ziarul „Organul Luminărei”, dar şi alte publicaţii.

Criza sistemului educațional și conflictul dintre generații au luat amploare în mediul online și, odată cu spectacolul ANTISOCIAL, au câștigat un nou spațiu de dezbatere: sala de teatru. ANTISOCIAL este inspirat dintr-un caz real, petrecut la Cluj-Napoca, în primăvara anului 2015. Spectacolul semnat de Bogdan Georgescu redă din triplă perspectivă – elevi, părinți, profesori – debusolarea și tensiunea din învățământul românesc al ultimilor ani.

Vă invităm să ne fiți alături în turneul național prezentat de BRD Scena9 pentru a discuta față în față despre aceste subiecte prea mult evitate. Fără încrâncenare, fără furie, fără vorbe mari. Reprezentația va avea loc luni, 30 noiembrie 2015, de la ora 19:00, la TeatrulMunicipal Baia Mare.