tm Pe 7 iulie 1535 a fost executat savantul umanist englez Thomas Morus, autorul “Utopiei”, lucrare fundamentală în istoria ideilor politice.
Thomas Morus, în engleză Thomas More, s-a născut pe 7 februarie 1478 la Londra. Avocat, scriitor şi om de stat, Morus şi-a câştigat reputaţia de important erudit umanist.
El a fost cel care a introdus termenul de „utopie” (greacă „niciun loc”, dar similar cu eu topos – „loc fericit”), numele dat unei naţiuni insulare ideale, imaginare, a cărui sistem politic a fost descris în cartea pe care a publicat-o în 1516.
Morus este cunoscut în special pentru refuzul de a-l recunoaşte pe Henric al VIII-lea drept cap al Bisericii Angliei, nefiind dispus să renunţe la principiile sale şi la religia catolică. Acel refuz a avut drept consecinţe terminarea carierei sale politice, închiderea sa în Turnul Londrei, şi apoi executarea lui pentru înaltă trădare.

jurnal femeieConştiinţa de sine este capabilă să ne îndrepte atenţia spre sine. Astfel, putem deveni mai conştienţi de trăsăturile, comportamentul şi sentimentele noastre. Scrierea ar putea fi deosebit de utilă în creşterea conştientizării de sine, deoarece poate fi practicată zilnic.
Există mai mult de 200 de studii care dovedesc că scrierea are un impact pozitiv asupra sănătăţii mintale, însă cele mai recente arată că, mai degrabă, conştientizarea şi creşterea conştiinţei de sine ar fi cheia acestor beneficii, nu scrierea în sine.
În esenţă, conştiinţa de sine este capabilă să ne îndrepte atenţia spre sine. Întorcându-ne atenţia spre interior, putem deveni mai conştienţi de trăsăturile, comportamentul, sentimentele, credinţele, valorile şi motivaţiile noastre.
Cercetările sugerează că a deveni mai conştient de sine poate fi benefic într-o varietate de moduri:

gheorghe bratianu dinu bratianu gheorghe tatarescuDupă ce în iunie 1940 România, în urma ultimatumurilor sovietice, a fost forțată să se retragă militar și administrativ din Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herța, istoricul liberal Gheorghe I. Brătianu a fost înregimentat în cadrul armatei.

A fost concentrat încă de la data de 1 noiembrie 1939 cu gradul de căpitan în rezervă la Comandamentul Teritorial Iași, iar în cursul anului următor a mai fost concentrat de încă două ori: la 25 mai și la 29 august. La 22 iunie 1941, Gheorghe I. Brătianu, cu gradul de căpitan de artilerie în rezervă, a răspuns ordinului de mobilizare și a intrat în războiul în care România, alături de Germania, s-a angajat la eliberarea teritoriilor românești răpite de URSS.

Istoricul a participat la campania din Basarabia (22 iunie-20 octombrie 1941) și a primit înalte ordine și decorații: „Crucea Comemorativă”, „Ordinul Sf. Stansilav cu Spade”, „Coroana României cu Spade”, în grad de ofițer și cu panglica de „Virtute militară”. La data de 8 mai 1942 a fost avansat la gradul de maior în rezervă.

IMG 0576Ion Barbu s-a născut în Câmpulung Muscel, la 18 Martie 1895, în familia lui Constantin Barbilian, magistrat de carieră. În 1910 viitorul matematician și poet devine elev al cursului superior la liceul Lazăr, ulterior la liceul Mihai Viteazul din București, unde sub îndrumarea profesorului Ion Banciu se va declanșa pasiunea sa pentru matematică. Descoperă astfel frumusețea abstractă a acestei științe, pe care o va transmite și poeziei, acolo unde limitele matematicii se lasă preluate spiritual în metafore ce amintesc de farmecul rece al geometriei: „Ca și în geometrie înțeleg prin poezie o anumită simbolică pentru reprezentarea formelor posibile de existență”. Versurile sale reflectă evoluția materiei, au limbaj impersonal, sunt alcătuiri abstracte de imagini de o frumusețe glacială.
În 1913 îl cunoaște pe Tudor Vianu cu care va lega o frumoasă prietenie literară, acesta dedicându-i mai târziu un studiu. Versul baudelairian l-a determinat pe viitorul poet să acorde timp literaturii așa cum a recunoscut chiar el: „M-am îmbarcat pentru o carieră literară de cincisprezece ani”. Meritele din domeniul matematicii i-au fost apreciate și cu ocazia examenului de bacalaureat unde comisia de examinare care avea ca președinte pe G. Țițeica i-a acordat nota maximă.

lngRomania a pierdut in perioada 1952-1960 printr-o firma sovieto-romana cea mai mare rezerva energetica a tarii, 17.288 tone de uraniu. Gheorghe Gheorghiu-Dej  s-a suparat foc, pentru ca sovieticii  nu ne-au dat noua, utilaje pentru extragerea uraniului.Politicienii de astazi vor sa dea unei firme canadiano-romane cu actionariat american, zacamintele de metale rare si pretioase de la Rosia Montana in schimbul locurilor de munca.(praf aruncat in ochi) Participatia Romaniei in aceasta firma este de doar 20% si risca sa ajunga al 0,6% in urma ultimei majorari de capital, la care actionarul roman nu a putut participa. Statul urmeaza sa suporte cheltuielile de intretinere a barajului si a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare si tratare a apei pe o perioada nedeterminata, estimate la 12 milioane de euro anual. (...) Statul roman ar primi 4% redevente pentru aur si argint. Presa vorbeste despre majorarea acestui procent la 6% prezentata ca o  negociere reusita, fara se spuna ca in tari ca Africa de Sud redeventele pentru metale pretioase sunt de minim 20%.In cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Rosia Montana, se estimeaza a fi 1,5 grame de aur pe tona de minereu si 11, 7 grame de argint pe tona.