neosCriterii:
 
-Folosirea limbajului simbolic, adesea derivat din secvențe de vis, imagini arhetipale, fanteziste, utopice și altele implicate cu Misticism, Alchimie, Natură, Romantism, Psihologie Adancă și Filozofie.
 Prezentând experiența și percepția lumii interioare și exterioare din prisma eului liric, eului poetic și a viziunii artistice.
-Examinarea sensului care stă la baza vieții, atât dintr-o perspectivă psihologică, filozofică și lirică, poetică, cât și relevanța acesteia în noua epocă.
 -Explorarea temelor emoționale și spirituale ale umanității prin utilizarea simbolurilor atât personale cât și universale”.
-Păstrarea valorilor literare, culturale,  și a celor istorice prezente în izvoarele mitologice.
 Această perspectivă a miscării neosimboliste poate fi văzută ca o reacție împotriva abstractizării, a platitudinii, a lipsei de fond artistic ale artei literare; o încercare de a țese viziunile, experiențele intelectuale și spirituale ale artiștilor în țesătura operei lor. Mai mult decât atât, paleta Neosimmbolistă nu se limitează la utilizarea cuvintelor și simbolurilor vechi ale ideilor, chiar dacă acestea răman instrumente puternice de exprimare.

La 29 septembrie 1888 a încetat din viaţă poeta Iulia Haşdeu, fiica scriitorului B.P. Haşdeu (n. 14 noiembrie 1869).
Bogdan Petriceicu Hasdeu este unul dintre marii carturarii care fac cinste culturii romanesti, o personalitate unica, pluridisciplinara, un om erudit pentru care cunoasterea nu era decat o mare adanca in care se imbaia cu placere.
Noi, cei de astazi, il cunoastem din lucrarile sale sau din biografiile mai mult sau mai putin romantate ale altor autori. Printre contemporanii sai, insa, Hasdeu era un mare om de cultura, dar pana la urma, un om. Credinta i-a fost greu pusa la incercare atunci cand Dumnezeu i-a luat averea sa cea mai de pret: viata fiicei sale, Iulia.

Cei ce au impartasit durerea familiei care nu si-a mai revenit niciodata dupa aceasta pierdere, sustin ca daca Iulia Hasdeu ar fi avut o existenta mai lunga, geniul ei nu ar fi cunoscut precedent in limba romana, intrecandu-l chiar si pe cel al lui Eminescu.

nicolae gane iasi 1024x574Nicolae Gane, unul dintre cei mai apreciați scriitori ai epocii sale, om politic junimist trecut apoi la liberali, a fost de departe unul dintre cei mai importanți primari din istoria Iașiului.
Nicolae Gane s-a născut la Fălticeni, la 1 februarie 1838, într-o familie boierească veche de 400 de ani. După obținerea doctoratului în drept la Paris, în 1857, revine în țară unde, pentru câteva luni, va fi secretar-translator pe lângă directorul închisorilor din Moldova, datorită bunelor cunoștințe de limbă germană și franceză. Cariera de magistrat a început-o în același an la Tribunalul Suceava.
Datorită manifestărilor prounioniste va fi destituit doi ani mai târziu din funcția de judecător. Unirea Principatelor a însemnat și revenirea în magistratură pentru Gane, care va deveni la 22 de ani președinte al Tribunalului Suceava, iar la 25 de ani prefect al județului. În 1865 a promovat ca judecător al Curții de Apel Iași și a intrat în Junimea, fiind apreciat la început de Titu Maiorescu.

Petre S AurelianPersonalitate marcantă în istoria PNL, Petre S. Aurelian a fost nu doar un om politic cu mai multe mandate de parlamentar și ministru, precum și unul de prim-ministru, ci și un ilustru economist și inginer agronom, ajungând președinte al Academiei Române.
Petre Sebeșanu Aurelian s-a născut în 13 decembrie 1833, la Slatina, în familia lui Gheorghe Ardeleanu, profesor transilvănean. Tatăl său, care se stabilise la Slatina în 1823, va pune bazele învățământului în limba română în localitatea la renumita școală „Ionașcu” pe care o va și conduce.
Petre Sebeșanu Aurelian nu își va cunoaște tatăl, rămânând orfan la vârsta de un an. Mama sa, jupâneasa Constantina (Uța), se va recăsători cu Matei Musceleanu, secretar al Magistratului orașului Slatina.
Bolnăvicios în copilărie, Petre S. Aurelian va termina însă cu premiul I Școala primară „Ionașcu”, pe care o condusese anterior defunctul său tată. În calitate de fiu de fost dascăl, primește o bursă din partea Eforiei Școalelor (Ministerul Educației din prezent) pentru a studia la Colegiul „Sfântul Sava” din București. În 1854, primește calificativul „eminenke”, iar ulterior urmează câte un an cursurile școlii de medicină și ale celei de drept.

pm 180Cu siguranță o lume locuită, cel puțin temporar,  de artiști e o lume mai frumoasa!
    Așa a fost si va fi întotdeauna, cât va exista omenirea pe planeta Pământ.
    De ani buni orașul Alexandria găzduiește la începutul lunii august un festival, ”Ideo Ideis” la care participă artiști tineri, de regulă actori, dar și artiști consacrați.
    Anul acesta, în premieră, orașul a fost beneficiarul prezenței unor artiști plastici  invitați în cadrul festivalului sa realizeze pictură murală (pe ziduri) în mai multe locuri din oraș.
    De Wanda mi-a spus domnul Tudor Șerbănescu, artistul nostru plastic, care mi-a sugerat să scriu despre acest eveniment inedit, aceasta cu atât mai mult cât chiar domnia sa ar fi vrut să implice elevi să facă acest lucru, sub a sa supraveghere.