albert einsteinAlbert Einstein este un fizician de origine germană care a elaborat teoriile relativității și a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică în 1921 pentru explicația sa privind efectul fotoelectric. Einstein este considerat, în general, cel mai influent fizician al secolului XX.
Părinții lui Einstein erau evrei laici, din clasa de mijloc. Tatăl său, Hermann Einstein, a fost inițial un vânzător de pene, iar mai târziu a condus o fabrică electrochimică cu un succes moderat. Mama sa, fosta Pauline Koch, s-a ocupat de gospodăria familiei. A avut o soră, Maria (care a purtat numele de Maja), născută la doi ani după Albert.
Einstein avea să scrie că două ,,minuni” i-au afectat profund primii ani de viață. Prima a fost întâlnirea sa cu o busolă la vârsta de cinci ani. A fost mistificat de faptul că forțe invizibile puteau devia acul.

platonPlaton s-a născut în 428 sau 427 la Atena, Grecia și a murit în 348 sau 347 î.Hr., la Atena. A fost un filosof grec care, alături de mentorul său Socrate și studentul său Aristotel, a pus bazele filosofiei culturii vestice.
Totodată, Platon provenea dintr-o familie remarcabilă. Tatăl său era un descendent al ultimului rege al Atenei, iar mama sa era înrudită cu Critias și Charmides, liderii extremiști ai terorii oligarhice din 404. Platon (al cărui nume face referire la fruntea sa lată, și astfel cunoștințele sale vaste) l-ar fi cunoscut pe Socrate în tinerețe, potrivit Britannica.
După ce Socrate a fost condamnat la moarte în 399, Platon a fugit din Atena ajunând la Megara, iar următorii 12 ani i-a petrecut călătorind. La întoarcere, Platon a fondat Academia, un institut de cercetare științifică și filosofică, acolo unde Aristotel i-a fost unul dintre studenți.

n„A-ți cunoaște propria persoană, pentru a adopta o viață sănătoasă,
este cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru prevenirea bolilor,
 încetinirea îmbătrânirii și prelungirea vieții.” (N. Grigorie Lăcriţa)

Cuprins:
1. Precizări preliminare
2. Originea cugetării
3. Semnificația cugetării
4. Beneficiile cunoașterii propriei persoane, pentru sănătatea și viața fiecăruia
Bibliografie

1. Precizări preliminare

„Sănătatea este o convenţie între tine şi corpul tău.” (Terri Guillemets)
„Să îţi doreşti să fii sănătos este o parte din sănătate”. (Seneca)

oniscu2Ce este un străin? Pare simplu de explicat cu toții cunoaștem acest statut, al unui om ce i se spune străinul. Însă nu este ușor să fii în pielea străinului. În primul rând cred că este o stare interioară determinată de împrejurări exterioare. Toți acești ani pe care i-am trăit ca emigrant în Spania, Germania, m-au ajutat să înțeleg, ce simte un străin în sufletul său. Am înțeles că ori cât de bine s-ar integra un emigrant în cultura țării unde a emigrat, în inima sa va avea mereu acel sentiment că este un străin acolo, ce trăiește departe de patria sa. Un prieten îmi spunea: „Dacă ne-am întoarce în România, și acolo suntem străini, pentru că ceea ce am lăsat noi în urmă în țara noastră atunci când am emigrat, nu mai este nici pe departe așa. Sau schimbat foarte multe lucruri, și de asemenea mulți dintre prietenii noștrii de altădată, au apucat și ei pe drumul emigrării din cauza sărăciei.”
 Apoi mai este și ideea din mintea multora dintre emigranți că, dacă s-ar întoarce în România ar avea parte de un viitor sumbru. Cred că de aceea cei mai mulți dintre români nu mai doresc să se întoarcă acasă. Unii dintre ei au un dor în inimile lor de casă, de țară, de cei dragi rămași acolo pe pământul natal.

l„Sănătatea este o convenţie între tine şi corpul tău.” (Terri Guillemets)
„Să îţi doreşti să fii sănătos este o parte din sănătate”. (Seneca)

Cuprins:
1. Autofagia: sens și conținut
2. Postul și autofagia
3. Scopul Postului
4. Efectele benefice generate de post asupra organismului
5. Postul intermitent
6. Tipurile de post intermitent
Bibliografie

1. Autofagia: sens și conținut

„O bună definiţie înseamnă un pas în cunoaşterea lucrurilor”.
(George Călinescu, Aforisme şi reflecţii, p.79).