mitruti scarile      „Pentru tânărul prinț abia acum începe aventura. Îl așteaptă multe înfruntări și multe primejdii pe care niciun muritor nu le-ar putea concepe. Oare cum va reuși prințul să învingă Forțele Întunericului? Asta vom vedea în următorul capitol...”, astfel își încheie foarte tânărul Raul Alexandru Mitruți volumul de debut într-ale prozei „Peripețiile lui William Barley”, apărut la Editura „eCreator”, din Baia Mare.
Cu acest volum talentatul elev băimărean își începe „aventura” în lumea scrisului, lucru deloc ușor într-o lume care nu mai crede în nimic, aproape, cu atât mai puțin în povești cu iz de aventură și magie.
Acțini plasate pe vremea lui „a fost odată ca niciodată” sau într-un an 1940, pe tărâmuri aparținând lumii basmelor, micul autor ne poartă pe drumul unor peripeții într-un joc de-a basmul, nebasmul, legendă, nelegendă sau poveste.
Aflat puțin sub influența unui soi de Harry Potter, deținător al unei baghete magice și al unei stele benefice, Raul Alexandru Mitruți devine el însuși erou de poveste, aflat în diferite ipostaze războinice în care, reprezentând binele, luptă cu forțele răului pe care le învinge, așa cum bine îi șade unui tânăr ce bate la porțile vieții.

mitruti scarileUn elev de 13 ani publică la editura eCreator din Baia Mare o carte de proză cu titlul „Peripețiile lui William Barley”. Surprinzător, Raul Alexandru Mitruți a debutat în 2019 în antologia „Zâmbetul liric al toamnei”, editată de Asociația Scriitorilor pentru Promovarea Realizărilor Artistice – ASPRA.  
În acest an, în plină vreme de covid, îl aduce în atenția cititorilor în luna martie revista „Mărturii Maramureșene, nr. 2, An II, o publicație de cultură, tradiție și atitudine civică. Luna următoare, aprilie, ASPRA publică antologia „Portrete lirice de primăvară”, unde Raoul Alexandru Mitruți are câteva pagini.
Și maratonul literar continuă, revista eCreator publică în luna iunie câteva creații.
Înainte de apariția în această carte participă în antologia „Vis cu Nichita”, volumul IX.
Acest volum de proză încununează traseul unui andolescent talentat și care fără nicio îndoială merită cunoscut.
Volumul „Peripețiile lui William Barley” prezintă viața plină de aventuri a unui personaj din momentul când a apărut pe lume, prin intermediul magiei. Și asemeni celebrului personaj al autoarei britanice J. K. Rowling, William se înscrie la o școală de magie.

boboacaPoetul Gheorghe Ionel Boboacă  se autodefinește prin patru versuri, ca mulți alți îndrăgostiți, de altfel. Doar muza diferă! Versurile lui și confesiunea lirică sunt de o sinceritate totală : „Că te iubesc o spun de fiecare dată,/ Când vii să mi te pierzi la piept,/ O spun din suflet, inima-i brăzdată/ De dragostea ce-o simte un poet.”
Pe lângă faptul că este îndrăgostit, poetul Gheorghe Ionel Boboacă mai are în sufletul lui un of, dorul de România, de locurile copilăriei, ceea ce-l face și mai sensibil și profund în gândire. În dragoste e cu totul altfel, fiecare trăiește clipa prin mai multe nuanțe și moduri de a iubi. Bărbații în general, devin puerili, nesăbuiți, se dăruiesc în așa fel încât nu-și mai aparțin, în fapt, trăiesc pentru jumătatea lor. Ei sunt mai atrași de obiective clare în relația cu femeia iubită iar dacă ele dau mai multă atenție călătoriei împreună, bărbații sunt interesați de destinația finală: „Nu  sunt frumos și nici bogat,/ Sufletul este-a mea avere,/ În el frumoaso ai intrat/ Și acum îmi dai mereu putere.//Nu sunt nici pe aproape/ De ceea ce ai merita,/ Dar sper ca timpul să mă-groape,/ Ținând la piept fotografia ta.” („Nu sunt”).

mitruti scarileCu toate că lumea contemporană este sceptică în privința locului pe care îl (mai) deține astăzi literatura între preocupările tinerelor generații, iată că, totuși, sunt destul de mulți reprezentanți ai acestora care, dintre o mulțime de activități ce le sunt la îndemână la vârsta lor, specifice acesteia, se îndreaptă, totuși, spre scris, fără să simtă, prin urmare, ca desuetă o asemenea opțiune, în pofida, probabil, a numeroase adversități pe care le întâlnesc, în acest caz, fiindcă, deseori, se întâmplă să nu fie înțeleși nici în familie și nici de prieteni.
Există, este adevărat, și reversul unei astfel de atitudini, dar, ca orice manifestare exagerată, și acesta poate fi cel puțin tot atât de dăunător pentru cel ce dorește să-și construiască o lume pe placul său, cu ajutorul cuvintelor.
În prima situație amintită, drumul pe care vor să meargă acești (prea) tineri mai altfel decât majoritatea poate deveni mai anevoios din pricina amintită, în timp ce, în celălalt caz, pentru câte unii, toate forțele posibile – neamuri, prieteni, cunoștințe, inși care vor să iasă în față și ca un soi de Mecena – se coalizează și îi propulsează într-un teritoriu pentru care fie nu sunt pregătiți (încă), fie nu au atâtea aptitudini pentru locul / poziția pe care îi așază, însă le creează o falsă imagine de sine, pernicioasă chiar, deturnându-le calea firească de evoluție și ajutându-i, de fapt, să se rateze ca oameni care își construiesc niște așteptări nerealiste.

mitruti scarile    Raul Alexandru Mitruți scrie, în volumul Scările imaginației (Editura Ecreator, Baia Mare, 2020), o proză situată între basm și fantasy, lecturile specifice vârstei făcându-și din plin simțită prezența.
    Copiii din prozele lui Raul Alexandru Mitruți sunt curajoși, adevărați eroi, ei luptă cu toate forțele pentru a-și împlini visurile, precum William Barley, care dorește să învețe magie la cel mai înalt nivel, ori Henry, care pornește într-o călătorie în jurul lumii („Dacă îți vei urma visurile, vei reuși, dar trebuie să muncești mult și bine” – Peripețiile lui William Barley). Dar luptă și pentru a înfrânge răul.
    Dacă tot am pomenit de magie, unii copii sunt născuți cu ajutorul magiei, așa cum este cazul lui William Barley (o păpușă de lemn a prins viață după ce a fost presărat un praf magic asupra ei: „O  păpușă de lemn de găsești, copil ai să primești” - Peripețiile lui William Barley; o naștere ce prezintă asemănări cu cea a lui Pinocchio) ori Archel („Copilul va fi din sângele vostru. De asta voi avea nevoie de o cupă de sânge de la tine și de la regină” – Legenda lui Archel).
Destinul celor născuți prin magie nu este unul lin, ci exepțional, pus serios la încercare de către forțele întunericului („Dar va fi făcut prin vrajă, iar la maturitate pot apărea unele semne sau inamicii din Forțele Întunecate ar putea veni după el” – Legenda lui Archel).