Eugen Baciu, alias Isar Eugen, a debutat în anul 2013 cu romanul autobiografic AŞA A FOST SĂ FIE (Editura RBA MEDIA, București), după care a urmat volumul de versuri ETERNA MOŞTENIRE (Editura RBA MEDIA, București, 2013, versuri), apoi romanele: EMANUEL ŞI CASANDRA (Editura RBA MEDIA, București, 2016), ÎMPOTRIVA DESTINULUI (Editura GENIUS, 2016), MISTERIOASA VIAȚĂ A DOMNULUI MARLOW (Editura FAVORIT, 2017), FIUL LUANEI (Editura FAVORIT, 2020).
Și, iată, acum, cartea care face obiectul discuției noastre, romanul POVESTEA UNEI DORINȚE, Editura eCREATOR din Baia Mare, 2023, Colecția PROZĂ.
O poveste de iubire, o poveste de dragoste adolescentină şi neprihănită se naşte între cei doi tineri adolescenți şi frumos dotați de la natură, pentru început, în anii copilăriei la țară, apoi continuând după reîntoarcerea Lorei de la București, unde se mutase de câțiva ani cu părinții, la casa bunicii sale, cu gândul la Gabriel, de care acum se îndrăgostise.
- Detalii
- Scris de Valentin Lupea
Citește mai departe: FANTEZIE ŞI REALITATE CU EUGEN BACIU ÎN POVESTEA UNEI DORINȚE
"Nirvana"-publicata la editura Nico -Târgu Mureș-2015 -228 pagini
Ana Munteanu Drăghici este o autoare româncă contemporană, binecunoscută în mediile literare sub pseudonimul de Ana de Sighișoara,un nume consacrat și apreciat pentru poezia sa profundă și sensibilă. Cu o carieră literară de peste două decenii, Ana Munteanu Drăghici a reușit să atragă atenția publicului cititor prin versurile sale pline de emoție și înțelegere a vieții. Poeta trăiește atât la Sighișoara-ROMANIA,cât și la Chicago- USA, iar în versurile sale putem simți dragostea imensă și dorul ei nesfârșit pentru ambele locuri însă cu precădere pentru țara mamă România pentru că prin venele poetei curge în fluviu limba română îmbrăcată în tricolor.Mi-a fost dat să am șansa și bucuria să o aud recitând și pot să spun că poeta respiră și trăiește prin poezie. În poeziile sale, vom găsi o generozitate specifică și unică căci scriitoarea dăruiește bucățele din sufletul său cititorilor, prin versuri pline de vibrație și trăire poetică.
Volumul de poeme "Nirvana" al autoarei Ana Munteanu Drăghici este o carte de excepție, ce a primit girul literar al poetului Răzvan Ducan prin cuvântul sau din ''In loc de prefață", care aduce în prim-plan tema contemplării vieții și a propriei existențe.Tot la începutul acestei cărți găsim și frumoase ''Confesiuni'' ale autoarei de unde aflăm parcursul literar -publicistic și merituos al stimatei poete Ana Munteanu Drăghici.
- Detalii
- Scris de Mihaela CD
Marinela Belu-Capșa, absolventă a Facultății de Filologie, Universitatea din Craiova (1974), a fost profesor de limba și literatura română la colegii importante din Râmnicu Vâlcea; a fost consilier artistic la Teatrul Municipal ”Ariel” din Râmnicu Vâlcea; este membră a Forumului Cultural Vâlcean; este vicepreședinte al Asociației Seniorilor din Învățământ, Știință și Cultură și îndrăznesc să spun, o poetă sensibilă, spontană, valoroasă, cu exercițiul liric pus la punct, încât îndemn cititorii spre o lectură pozitivă, cu gândul la minunatele epitete și metafore pe care le veți întâlni, precum și la o lume edenică pe care o veți descoperi în majoritatea poeziilor.
Fac vorbire la volumul de versuri ”(B)Arca ideilor”, editura ”eCreator” Baia Mare, director Ioan Romeo Roșiianu, colecția Poesis, 2019, volum pe care l-am primit cu dedicație de la autoare în acest an, în cadrul Taberei de literatură „De Amicitia” de la Băile Olănești, motiv pentru care vă invit în ”barcă” sau ”arcă”, după dorința fiecăruia dintre dumneavoastră!
- Detalii
- Scris de Gelu Dragoș
Citește mai departe: ADN-ul din poeziile Marinelei Belu-Capșa
Motto: „Te colind cu o iubire atât de mare, încât să vindece orice durere și neîmplinire, îți urez să găsești drumul către tine, cel adevărat!
Îți urez să ai puterea și curajul să fii complet și fericit oriunde te-ai afla în lume. Pentru că ne-am întâlnit suntem norocoși, pentru că ne iubim suntem invincibili, pentru că suntem împreună suntem nemuritori!” (Colind amar)
Volumul de poezii și proză lirică cuprinde trei secțiuni: Tărâmurile iubirii, Parfumul îngerilor și Scrisori de la poarta nemuririi.
Autoarea ține să precizeze într-un cuvânt de Bun găsit! că ceea ce scrie reprezintă un răspuns la nenumăratele întrebări pe care viața i le-a dat în această călătorie: „Am avut nevoia ca aceste experiențe să le aștern pe hârtie ca să nu mai simt durerea prin care iubirea și lumina spirituală se lasă dezvăluite și transformate.”
Cartea e străbătută de la un capăt la altul de încercarea de exprimare cât mai potrivită a tumultului sufletesc în problema iubirii, acest sentiment sublim : iubirea față de patrie, față de sinele poetic și față de iubitul visat, imaginat sau ideal.
- Detalii
- Scris de OLIMPIA MUREȘAN
Citește mai departe: IONELA FLOOD, CUNUNA METAMORFĂ, Transilvania Edition, Antologie de autor, 2023
Nicolae Scheianu | Marile taine, mai-marile visuri, cele-mai-marile zbateri, atât-de-marile speranţe
(Nicolae Scheianu – Pietre din potop – Ed. Vinea, 2016)
Unde să cauţi prima oară şi ultima oară liniştea, unde să cauţi orizonturile, unde să cauţi păcatele, unde să cauţi unde. Despre ce s-ar putea spune că există în ciuda tuturor morţilor, sfârşiturilor, în pas cu veşnicia, când tot există şi înviere şi începuturi. Dacă nu ar fi pietre ce s-ar putea pune în loc în blândeţe şi în tăcere la fel de subtil precum vremurile care nu ne uită şi nu ne ocolesc şi au deplină şi definitivă patimă pe noi.
A nu mai rămâne piatră pe piatră e sublimul apocaliptic dar şi singularitatea primă dinaintea lumilor ce aşteaptă să vină tot mai confuze şi tot mai grele dar de venit or să vină. Câte lumi pot încăpea într-o singură piatră nostalgică rămasă uitată-n colţ de facere/desfacere, câte axe pe care să se caţere iedereşte măreţiile fiinţei/nefiinţei, câte!
„Pietre din potop” ar putea fi înţelese drept cuminţenie, drept iertare, dar şi drept încăpăţânare dacă nu cumva drept turbare. Ale lui Nicolae Scheianu expozeuri existenţiale sunt grele potrivite pentru o moară capitală, universală. Cum spunea despre acestea, Ciprian Chirvasiu: „Abia apoi, când enunţul nu doar că stă singur pe picioare, dar e în stare să poarte războaie de cucerire şi să îndure asedii, Nicolae Scheianu merge la starea civilă şi-l recunoaşte pe numele său.”
- Detalii
- Scris de Daniel Marian