dragomirETERNITATE RURALĂ, Editura eCREATOR din Baia Mare, 2023, este a doua carte a tânărului poet şi cantautor maramureşean din Şişeştiul Maramureşului, vechi şi bogat spiritual şi cultural sat maramureşean, după cartea de debut, (IS)PĂŞIRI UŞOARE PESTE SAT, Editura eCREATOR din Baia Mare, Colecția DEBUT, 2021.
          Afirmam, printre altele, în recenzia pe care am scris-o primei sale cărți, pe lângă faptul că-l cunosc destul de bine pe Florin Dragomir şi că l-am vizitat acolo, acasă la el, discutând cu el, aflându-i dorurile şi dorințele, ofurile şi bucuriile, faptul că am simțit din plin modestia şi bunul simţ al acestui tânăr plin de talent, pentru că, la urma urmei, "românul s-a născut poet" şi la fel ca tot românul, Florin Dragomir reuşeşte în felul său aparte să-şi exprime simțămintele, sentimentele, trăirile şi experiențele sale de viață prin intermediul versului şi al cântecului, vocal sau instrumental (fluier sau vioară), dovezi ale unui talent nativ, ale originalității şi înțelepciunii omului simplu de la țară.
          Mai spuneam apoi că natura, istoria, dragostea, muncile câmpului reprezintă teme de meditație lirică pentru acest poet, la fel ca şi pentru poetul anonim, prin a cărui voce s-a făcut auzită peste secole simțirea, trăirea şi gândirea românilor.

alchimie1           Doamna dr. psih. Adriana Crăciun ne propune un inedit volum de critică literară ce stă sub emblema prestigioasei edituri de la Baia Mare a eternului și neobositului Ioan Romeo Roșiianu, în anul 2023. Este un volum complex și extrem de bine articulat.
           Autoarea a dedicat un număr impresionant de studii analizei unor autori contemporani ai literaturii române. Amintesc doar pe câțiva dintre aceștia: Lucia Virginia Pop, Cornel Dorel Lar, domnul profesor Valentin Lupea, autoarele Carmen Mihaela Coca și Carmen Aneta Isac, Liliana Carmen Stoica, Claudia Talpoș, Grigoraș Ciocan, Elena Borcuti, Florin Dragomir, Flaviu Claudiu Mihali, Grigore Călin, Iulia Ciherean și mulți alții. Aceasta s-a aplecat asupra multor volume din toate genurile literare: epic și liric, cu precădere.
            Odată cu prezentul volum ,,Alchimie în Cuvânt”, doamna Adriana Crăciun aduce contribuții importante și de neocolit prin prefețe, postfețe sau referințe critice la lucrările acestor autoare și autori.
              În doamna Adriana Crăciun se poate observa cu ochiul liber un bun critic literar, ce e atent și simte perfect lucrările despre care așterne cuvinte pe hârtie. Toate aceste gânduri sincere și bine fondate despre cărțile la care face referiri se bazează pe o pregătire temeinică științifică.

alchimie1  ,,Valoarea lucrurilor nu o găsim în timpul cât durează ele, ci în intensitatea cu care sunt trăite. De aceea există momente de neuitat, lucruri inexplicabile si oameni de neînlocuit” Fernando Pessoa
  Trăim într-o lume hipermodernă, dar cu un grad de cultură diminuat. Acesta e un lucrul ce mă deranjează mult, tot la fel cum mă deranjează și faptul că există oameni de valoare, voci de neînlocuit, care nu prea au loc de ,,ceilalți”. ,,Prostia se bagă mereu în față ca păduchele pe frunte”, spune proverbul. Cultura ar trebui să fie un fel de pod care să unească, nicidecum să dezbine sufletele. Literatura e un domeniu al celor ,,Aleși”, care o scriu, sau care o citesc. Astfel, un consumator de literatură e pe jumătate scriitor. În ziua de azi nu fiecare cititor e apt de a percepe actul literar. Aici intervine criticul literar. Care nu face altceva decât ajută cititorul să înțeleagă mai bine trăirile celui care a scris cartea.
  ,,O evaluare a unei cărţi are scopul de a-i ajuta pe alții să decidă dacă vor să o citească sau nu, explorând elementele pozitive sau negative ale acesteia.

amprente1Iulia Ciherean, o tânără autoare prolifică și talentată, a dedicat multe dintre lucrările sale analizei și studiului operei unor autori remarcabili.
Printre acești autori se numără Ioana Cîrneanu, Valentin Lupea, Mihai Epli, Alina Narcisa Cristian, Dana Zen, George Bănățeanu, Lăcrimioara Zota, Dumitru Tâlvescu, Ionescu Cioată, Adrian George Itoafă, Grigore Călin și Bogdan Nicolae Groza.
În cadrul volumului ,,Amprente scrise/Amprente pe hârtie", Iulia Ciherean a adus contribuții semnificative prin prefață, postfață sau referințe critice, la lucrările acestor autori.
Ioana Cîrneanu, prin volumul intitulat ,,Povestioare de trezit copiii. Povești cu tâlc", aduce în prim-plan o colecție de povești captivante, menite să trezească imaginația și să transmită înțelepciunea într-un mod accesibil copiilor.
Ea pune accentul pe impactul povestirilor asupra dezvoltării copiilor, subliniind modul în care acestea pot influența pozitiv emoțiile și gândirea acestora.

toader       Loreta Toader - un nume ce vibrează cu sensibilitate și rafinament poetic, prezența unui spirit românesc pe tărâmuri străine pentru a-și face auzită vocea. Născută în Râmnicu Sărat, Buzău, a urmat un traseu educațional solid, consacrându-și dragostea pentru literatură prin participarea la Cenaclul ,,Al.Sihleanu" în  adolescenţă.
             În 2016, Doamna Loreta Toader a început o nouă etapă a vieții, mutându-se în Germania, unde a îmbrățișat noi experiențe și provocări, care i-au condimentat scrierile și i-au lărgit orizontul creativ. O personalitate prolifică, Poeta și-a făcut loc în lumea literară românească și internațională prin publicații în diverse reviste.
             Opera sa bogată cuprinde participări în antologii. Debutul literar a avut loc în 2018 cu volumul de poezie ,,Povestea unui gând", lansat sub egida Editurii eCreator. A urmat un șir de volume de poezii ce au sporit considerabil prestigiul acestei autoare. Talentul și munca ei au fost recunoscute prin numeroase premii și distincții, inclusiv Premiul de Excelență de la Campionatul Mondial de Poezie, Premiul Special al Juriului de la Campionatul European de Poezie și Titlul de ,,Ambasador al Poeziei - Doamnele Metaforei", precum și o Diplomă de Excelență pentru promovarea culturii române în lume.