miezulVolumul de poezii ”Miezul gândurilor” scris de poeta Mariana Chiss, a fost tipărit la editura ECREATOR Baia Mare, în iunie 2024.
Poeziile din cuprinsul acestei cărți, introduc cititorul în imaginarul poetic al autoarei, stabilind încă de la început granițele frământărilor sufletești parcurse de aceasta.
Mariana Chiss cochetează cu jurnalul versatil al sufletului său încărcat de lumină și culoare, de emoții și sentimente, iar aceasta se pliază pe cuvinte de fiecare dată când harul dumnezeiesc revine asupra sa, îndemnând-o să scrie ce simte în momentele de singurătate, de tristețe, bucurie,  sau de beatitudine.
Nu lipsesc din acest volum: metaforele, comparațiile, personificările, epitetele, enumerațiile, repetițiile, antitezele, hiperbolele și numeroase alte figuri de stil care desăvârșesc arta cuvintelor scrise.
Pentru Mariana Kiss, poezia este un ”mir” și ”altarul speranței”, convinsă fiind, că muza care o inspiră este Însuși Dumnezeu, cel care a creat Cuvântul, pornind de la sintagma: ,, La început a fost CUVÂNTUL
Și CUVÂNTUL s-a întrupat în noi”.

miezul„Miezul gândurilor” de Mariana Kiss, apărut în 2024 la editura eCreator din Baia Mare, este un volum ce explorează universuri interioare cu finețe și delicatețe. Doamna Mariana Kiss se înscrie în rândul acelor poeți care reușesc să transcendă limita cuvântului, creând o simfonie de imagini și simboluri ce ating sufletul cititorului.
În acest volum, Poeta ne invită să ne pierdem în „miezul gândurilor” ei, unde fiecare vers este un fir de lumină care ne ghidează prin labirintul emoțiilor și al trăirilor intense.
Poezia sa este, în esență, o călătorie inițiatică, în care cuvântul devine mijlocul de transport către o lume onirică, învăluită în mister și introspecție.
Titlul cărții sugerează un nucleu esențial al existenței, un loc intim unde se nasc și mor gândurile, dorințele și temerile.
Se folosește un limbaj în care fiecare cuvânt este încărcat de semnificații multiple.
Aceste simboluri amintesc de teoria conform căreia visele și gândurile ascunse reflectă cele mai profunde dorințe și frici ale individului.

miezul         Numele Marianei Kiss, deocamdată, nu-mi spune nimic. Sincer, nu o cunosc. Încerc să o cunosc trecând cu privirea şi cu creionul în mână peste cele 71 poeme ale sale, prinse între coperțile acestei minunate cărți, sugestiv intitulată, MIEZUL GÂNDURILOR, Editura eCREATOR din Baia Mare, Colecția POESIS, 2024, încercând să pătrund în miezul gândurilor autoarei prin intermediul unei introspecții inverse, dacă sintagma este fericită, constatând, nu cu surprindere, faptul că eul poetic ne poartă singur prin gândurile sale, dezvăluindu-ne la modul liric trăirile, frământările şi percepțiile sale, care nu sunt deloc puține, printr-o examinare introspectivă a propriilor gânduri, examinare făcută cu o anumită doză de pudoare, motiv pentru care, alteregoul poetului se refugiază-n poezie, aflând prin aceasta instrumentul propice al analizei propriilor gânduri, stări, trăiri si frământări: "m-am refugiat în poezie / unde am găsit metafora / balsam inimii să-mi fie / versul nopții a-l înviora / m-am refugiat în poezie / visul începu să prindă viață / tâmpla argintie s-o adie / în fiecare dimineață // m-am refugiat în poezie / mi-am deschis sufletul cerului / eliberând iubirea târzie / în cântecul menestrelului / m-am refugiat în poezie / într-o noapte de făurar / într-o iarnă străvezie / ce n-avea loc în calendar /(...)/ să-mi plâng dragostea pierdută..." (REFUGIU).

framantarile14Eruditul profesor Valentin Lupea (îi) rămâne fidel Muzei... deși e căsătorit de-o viață.
E frumos, cald și liniștitor să citești (în)scrierile unui istoric și critic literar, ale unui literat ce s-a aplecat - cu deasupra măsură – asupra unei dimensiuni artistice și expresiv transilvănene, locale.
Valentin Lupea decupează timp și spațiu existențial, (re)modelează emoții cu ochiul cititorului de frumos și adânc.
E o încântare să-l știu simți aproape, e un tulburător frumos în (ne)liniștile viețuirii creatoare și a comuniunii și comunicării noastre.
Cartea aceasta stratifică viziuni, limpezește gânduri și perspective.
Periculos de profund, extrem de fin și tandru în atingerea cuvântului, Valentin Lupea mizează totul pe o singură carte, cea a egalității de sine, a mântuirii în Cuvânt.

framantarile Motto: „Prin poezie putem călători în voie
prin acea zonă de sensibilitate
în care semnificația cuvintelor
se pierde în magie.” (Terapie prin poezie)

Scriitorul Valentin Lupea recunoaște în Cuvânt înainte că mereu s-a întors la iubirea cea dintâi care a fost poezia, s-a aflat mereu în căutarea frumosului, al olimpului artistic exprimat prin poezie, prozodie a frumosului ideal/ imaginar ori de câte ori realitatea n-a fost la înălțimea cerințelor de suflet de poet. A căutat mereu poezia din suflet: „Acest lucru gingaș, înaripat și sacru”- Platon
Din iubire de sine și de oameni, din dorința de-a comunica și de a-și înțelege propriile gânduri, Valentin Lupea  scrie o poezie conceptuală, pune întrebări și dă răspunsuri posibile la problemele ce-l frământă pe el  ca poet și probabil și pe alți oameni cu suflet sensibil.