rdic    Aristotel spunea despre suflet că este principiul suprem al vieții. Plecând de aici, în amplul său tratat dedicat sufletului încearcă să-i surprindă  esența menționând  că sufletul „ca principiu vital” este parte integrantă a corpului uman fiind responsabil cu evoluția fizică dar și reproducerea.
Discipol al lui Platon, filosoful născut la Stagira, credea că sufletul sau „anima” ține de simțuri dar este, mai presus de toate, un atribut al intelectului.
    Îndrăgostită de miracolele filosofiei, autoarea  - volumului apărut, la editura eCreator,  sub sugestivul titlu „Labirintul gândurilor nerostite = Labyrinth of unspoken thoughts”  - își propune să deslușească  misterele sufletului și reușește să demonstreze prin glas poetic faptul  că unul din atributele exclusive ale sufletelor sensibile  este puterea lor de a visa, de a crea și de a-și exersa imaginația. Creația literară,  devine, în acest context pretext de primenire sufletească și de renaștere spirituală.
    Așa se face că, o mare parte a poeziilor, incluse volumul doamnei Bândilă,  devin sursă de inspirație și delectare filosofică.

mpopa” Vai! Ce simţiri frumoase ascund cuvintele”.
(Mariana Popa)
“Dragostea este bucuria de a face altora bucurii.”
(Sfântul Ioan Gură de Aur)
    După ce o viață întreagă a colindat pământul și apele, Mariana Popa, s-a gândit să se așeze. Și unde să se așeze mai bine, decât la ea acasă? În patria Limbii Române, purtată în toate peregrinările sale, în rucsacul doldora de cuvinte și imagini, dar și de tăceri contemplative, care i-au dobândit harul înțelepciunii și al seninătății fără cusur.    Volumul de față oglindește meditațiile poetice la care a ajuns, din risipirile pe toate meridianele și paralelele lumii. Concluzia este esențială: Nihil sine Deo. Fără ocrotirea Lui, nimic nu s-ar fi făcut, nici în Cer, nici pe pământ, nici în adâncuri, nici peste ape.    Poezia ei este cuminte, înțeleaptă, limpede, directă, tocmai bună pentru a ajunge direct la inimă. Un lucru reiese chiar din primele pagini: fuziunea cu natura, mama, sora, prietena, învățătoarea ei neobosită. De peste tot în lirica sa, răzbate glasul naturii, ocrotitoare, maternă, hrănitoare, prietenoasă, căreia, poeta dorește, din prinosul inimii sale, să-i răsplătească, la rândul său.

zaganCartea Nepotul lui Kafka, de Costel Zăgan, publicată în 2024 la editura eCreator din Baia Mare, este o explorare poetică profundă care împletește teme precum identitatea, exilul, trauma istorică și reflecțiile existențiale legate de moștenirea Annei Frank.
Costel Zăgan a ales acest titlu probabil din mai multe motive semnificative, fiecare reflectând teme și influențe care se regăsesc în cartea sa.
Franz Kafka este cunoscut pentru scrierile sale profund existențialiste, care tratează teme precum absurdul, alienarea, birocrația opresivă și lipsa de sens a vieții umane. Asemenea lui Kafka, Costel Zăgan explorează în poeziile sale absurditatea existenței, angoasa personală și durerea colectivă. Titlul sugerează că autorul se consideră un nepot literar al lui Kafka, moștenind o viziune asemănătoare asupra lumii, marcată de nonsens și disperare, dar capabilă să sondeze detaliat adâncimile sufletului uman.

rdic        Rodica Ioana Bândilă ne propune un prim volum inedit de poeme, intitulat Labirintul gândurilor nerostite (Labyrinth of unspoken thoughts).
Este un volum ce apare la prestigioasa editură de la Baia Mare și face parte din colecția DEBUT.
         Autoarea Rodica Ioana Bândilă vine în fața cititorilor săi cu primul volum de poezii, scris atât în limba română, cât și tradus în limba engleză.
De ce în limba engleză?
Foarte simplu este răspunsul, fiindcă aceasta este și profesoară de limba engleză, pregătind sute sau poate chiar mii de cursanți pentru examene de-a lungul vieții sale.
       Prezentul volum e unul curajos, cu o amprentă lăsată  de autoare pentru cei ce vor avea în mână cartea.
Este structurat pe 4 părți esențiale, fiecare cuprinzând un număr de câteva poeme reprezentative.

rdicVolumul de poezii bilingv(română și engleză)scris de Rodica-Ioana Bândilă: ”Labirintul gândurilor nerostite”, face face parte din Colecția de Debut și este tipărit la editura ECREATOR Baia Mare în anul 2024.
Acest volum este structurat pe patru capitole: ” Călătoria Sinelui Interior - Journey of an Inner Soul”, ”Măști și Râsete- Masks and Giggles”, ”Reveriile Iernii-Winter Reveries” și ”Șoaptele inimii- Whispers of the Heart”, fiecare capitol teleportându-ne în tărâmul zbuciumului interior al tinerei autoare, întâlnită pe internet și sub pseudonimul Luna Ioanid.
Profesoara de limba engleză Rodica-Ioana Bândilă a acceptat de la o vârstă fragedă provocările lingvistice și literare atât în limba română, cât și în limba engleză. Iubește poeziile cu tentă filozofică, iar de-a lungul anilor a cochetat cu poemele închinate iubirii. În egală măsură a abordat și teme de actualitate care reflectă situația cotidiană. De asemenea, un alt tip de poezie abordat este cel satirico-umoristic, aceasta încercând ca prin acest mijloc de comunicare să descrețească frunțile oamenilor. Poeta mărturisește că s-a implicat în poezie din perspectiva unui hobby, de care s-a agățat în speranța că prin poemele sale va oferi cititorilor substanța gândului profund. Ea speră în același timp, să inspire cu ideile oferite pe altarul creației, cât mai mulți oameni.