TereziaGheorghe SilaghiLa colecţia debut PROZA, editura eCreator Baia Mare a apărut încă o carte valoroasă semnată Terezia şi Gheorghe Silaghi „Noi doi şi o lume întreagă”, o carte care surprinde de la prima lectură, nu prin elaborarea scriiturii ci prin emoţia şi sinceritatea autobiografică pe care o transmite drama celor doi copii abandonaţi în casele de copii ale anilor ”80.
„Motiv de meditaţie”, obiect de reflecţie, îndemn de a contribui măcar la diminuarea suferinţei unor „fiinţe nevinovate” , după cum mărturiseşte în prefaţă naratoarea, Terezia şi Gheorghe Silaghi trăiesc marasmul copiilor din orfelinatele româneşti, siliţi să trăiască într-un mediu ostil, să lupte cu mizeria, cu foamea, cu frigul, cu violenţa „asistaţilor”, dar mai ales cu lipsa de iubire „ca nişte plante smulse” din rădăcini şi lăsate în voia vântului, să se usuce ori să se prindă de sol şi să se obstineze să-şi continue existenţa.

bahnaMasiva și eleganta carte consacrată literaturii franceze – „O antologie a poeziei franceze”, ediție bilingvă, franceză-română, cu „Alegerea textelor, scurte prezentări de autori și opere, note, traducere, de Ion D. Enache” și „Cuvânt înainte”, de prof. univ. dr. Leonida Maniu, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași, apărută la Editura Rafet din Rm. Sărat, în 2019 – înglobează eforturile, competența și pasiunea de o viață investite de către profesorul de limba franceză Ion Enache în relația lui cu o cultură și o civilizație, fără egal, în multe privințe, printre celelalte ale lumii.
În cele aproape 550 de pagini ale sale, volumul, care se deschide cu o notă asupra ediției, plecând de la cuvintele lui Victor Hugo, potrivit cărora poezia „nu este decât o mare sinteză”, pentru a argumenta ideea că și „o antologie de poezie nu este decât o mare sinteză de sinteze”, continuă cu prefața care scoate în evidență, de la început, statutul unei asemenea lucrări de „inițiere în poezie”, de această dată, în cea franceză și, prin ea, în poezia universală, mai ales că, așa cum menționează prefațatorul, este vorba, în cazul de față, despre „meandrele unei lirici multiseculare”, unul dintre numeroasele merite ale cărții subliniate de acesta și demonstrate pe larg fiind „faptul că, pentru prima oară, cititorul român poate lua cunoștință” de existența unor creații ale literaturii franceze, la care n-a avut acces până acum, între care unele scrieri ale lui La Fontaine, Victor Hugo, Alfred de Vigny…, în timp ce, în ansamblu, cartea „oferă, prin textele alese, ca și prin prezentarea succintă a operei scriitorilor traduși, o imagine cuprinzătoare și concludentă a poeziei franceze de la începuturi și până în prezent”.

Razbunarea gemenelorSă vorbești despre romanul Răzbunarea gemenelor – Vali și Valentina – recrutate
din liceu de securitatea comunistă, cu acceptul mamei, pentru a-și salva casa, să nu le fie confiscată, mama să nu-și piardă serviciul, neavând dosar sănătos, tatăl fiind întemnițat
după gratiile pușcăriei regimului comunist din Gherla, socotit, ca mulți alții, sabotor și dușman al poporului, trebuie să ai un oarecare curaj.
Ele urmăreau și turnau la securitate pe cei ce una spuneau și alta gândeau. Chiar Vali a mărturisit: „Nu uita că suntem țara... informatorimâlor. Peste tot sunt !”
Zodia Gemenilor e „zodia favorabilă oratorilor și scriitorilor, reprezentând dualitatea dintre gemeni, simbolul emblematic fiind gemenii, Castor și Polux, primul – muritor, iar celălalt – nemuritor. (Mariana Cristescu).

albaPentru Editura eCreator, din Baia Mare, anul acesta a fost un an în care au excelat debuturile literare. Astfel au apărut mai multe cărți semnate de nume noi și nu pot să nu aduc laude editorilor pentru că au deschis poarta spre consacrare a unor veritabile talente scriitoricești. Mă gândesc la vorba din bătrâni „nu știi de unde sare iepurele”.
Andreea Ismail apare în fața iubitorilor de poezie cu placheta de versuri „Emoții și risipiri”.
Încă de la primul poem „Rugă” descoperim versuri parcă rostite dintr-o singură suflare, care arată o energie nestăvilită. Prin mesajul acestui poem înțeleg că uneori există momentul când vrem ca cineva să ne dirijeze destinul și să ne fie un sprijin real când nu ne mai găsim cărările spre împlinire. Această rugă se referă la contopirea cu energia universului, care poate fi regăsită în fiecare dintre noi, iar felul cum înțelegem această energie, pentru unii dintre noi poate însemna ca creație divină.

albaSe spune că „Toamna se numără bobocii”.
O nouă carte de poezii în acest anotimp ruginiu şi bogat în roade şi fapte, apare la editura „eCreator” Baia Mare, colecţia „Debut” a tinerei Andreea Ismail (Andreea Bălan) intitulată „Emoţii şi risipiri”.
Absolventă şi licenţiată în japoneză și engleză, în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, cu preocupări artistice diverse, cum ar fi: arta şi cultura japoneză, poezia, literatura asiatică, povestirile SF, pictura şi desenul, nu ne miră deloc apariţia acestui prim volum de poeme.
Fire complexă, cu trăiri duse la maxim, cu dorinţa de a trăi clipa din plin, nu ne surprinde  „ruga” ei din primul poem al cărţii: „Orânduie-mi drumurile,/Nivelează-mi cărările,/Ridică-mi pânzele,/Doboară-mi frustrările./Aleargă cu mine,/Du-mă departe,/Strânge-mă-n brațe,/Cântă-mi în noapte“.