sufleteMotto: „te îmbrățișez prieten drag
din orice colț al lumii ești
îți așez sufletul meu în prag
privește-l e plin de povești”
Coperta acestei cărți ar putea fi un rezumat al sentimentelor împărtățite de autoare cititorilor săi. Ea înfățișează o îmbrățișare  a două inimi tinere simbol al mulțumirii și al fericirii celor două persoane.
Semnificația titlului volumului de poezii Suflete descătușate ne duce cu gândul la libertatea omului care vrea să iubească și să fie iubit iar descătușarea sufletului pare a fi scrisă în cartea bucuriei; scopul vieții noastre este să fim fericiți și mântuiți iar fericirea e numai atunci „când ceea ce crezi, ceea ce spui  și ceea ce faci sunt în armonie.” (Ghandi)
Fericirea fiind un ideal al imaginației și nu al rațiunii este căutată mereu de poeți care adună senzațiile imaginației creatoare în versuri revelatoare.
Autoarea nu știe care e natura visărilor sale, pendulează între real și imaginar „nu știu unde te-am mai întâlnit/ poate la ușa zefirilor/ când frământau anotimpuri”  ( nu știu)

sufleteVolumul de poezii ”Suflete descătușate” scris de poeta Mariana Chiss, a fost tipărit la editura ECREATOR Baia Mare, în iunie 2024, sub atenta îndrumare a domnului Ioan Romeo Roșiianu și este o adevărată odă închinată iubirii.
În poezia de debut: ”răstignită între două lumi”, poeta Mariana Chiss așterne cu dibăcie prin versurile sale, gândurile și sentimentele izvorâte din dorința de cunoaștere și autocunoaștere, încercând astfel să răspundă întrebărilor despre sine și aproapele ei, implicând în același timp prin numeroase metafore și personificări  șlefuite cu iscusință, propria conștiință și conotația pe care o atribuie cu privire la existența sa  pe acest pământ.
”Cine sunt?”, dezvăluie eterna întrebare o omului care ajunge la răspântia vieții în plină maturitate și dorește un răspuns la întrebările existențiale.
”cine sunt eu / cine m-a uitat printre ruinele destinului / cântându-mi un menuet
în locul cântecului de leagăn / cine mi-a pus la cap cuvântul / în locul pernei
din puful lebedelor pure / mânjind cu cerneala cerului / degetele ce încă nu știau
să țină condeiul”
Poeta înfășoară în jurul propriei conștiințe, un legământ tainic cu ea însăși, încercând să creioneze prin versuri de o profunzime și sensibilitate aparte,  parcursul său derulat pe treptele vieții, ” în ecoul piedut”, într-un ”dor ce tace”, în ”lacrimile amintirilor”.  

sufletePoeta Mariana Kiss, în volumul său „Suflete descătușate”, publicat în 2024 la Editura eCreator din Baia Mare, ne propune o incursiune profundă și reflexivă în sufletul uman, o călătorie lirică plină de sensibilitate și emoție, care reușește să capteze esența trăirilor interioare printr-un limbaj poetic rafinat și imagini de o grație aparte.
Volumul este structurat în mai multe secțiuni, fiecare poezie având propria sa tematică și tonalitate, toate fiind unite de un fir roșu: dorința de autodefinire și de găsire a unui sens în tumultul existențial. Poeziile Doamnei Mariana Kiss sunt caracterizate de o textură conotativ-denotativă complexă, unde limbajul direct și precis se împletește armonios cu cel metaforic și intuitiv, creând astfel o țesătură lirică densă și captivantă.
Stilul autoarei este unul meditativ și introspectiv, adesea folosind imagini puternice și simboluri pentru a exprima emoții adânci și complexe. De exemplu, în poezia „răstignită între două lumi”, domnia sa explorează identitatea și dualitatea ființei, folosindu-se de imagini sugestive precum „cuvântul în locul pernei” și „magnolii în toiul anotimpurilor” pentru a sublinia tensiunile interioare și căutarea sensului personal.

suflete    Citind volumul de versuri „Suflete descătușate” de Mariana Kiss, descoperi, cu fiecare poem parcurs, faptul că te afli  în fața unor autentice frământări poetice ale căror roade sunt aștenute, cu vigoare literară în paginile cărții incluse în colecția „Poesis” a Editurii băimărene „Ecreator”.
     „Adunate cu migală/în nopți târzii, dintre stele” gândurile scriitoarei sunt lipezi și puternice și, deși, sunt turnate în binecunoscuta matrice a versului alb, dar și în rime, acestea sunt șlefuite atent, fiind trecute prin fuiorul unor sentimente și emoții multiple generate de „pulpele tăcerii” de „umbra infinitului”, de nestigherita trecere a timpului, de adâncimea celestelor abisuri, de „cerdacul visului”, de „jocul destinului” ori de „eternitatea iubirii”.
    Atunci când scrie, eu-l liric suferă un proces de debublare, tăcerile-i devin poetei mai adânci  iar, de pe creasta gândurilor sale, amintirile zvâcnesc, pe aripi de vers, ca un nestăvilit havuz creator, în centru căruia tronează, cu susur ademenitor, iubirea. Abia atunci când purcede în căutarea iubirilor pierdute, sufletul autoarei începe să renască și să își împlinească menirea „lăsând urme-n lut și pe hârtie” așa cum își intitulează una dintre poezii.

suflete          Cartea de față, cartea doamnei Mariana Kiss, SUFLETE DESCĂTUŞATE, Editura eCREATOR din Baia Mare, Colecția POESIS, 2024 este a doua carte a domniei sale căreia îi scriu cronica literară, ea, cartea, fiind cartea cu numărul 13, dacă nu mă înşel, din şirul lung al cărților sale.
          Dacă în cartea cu numărul 12, intitulată ÎN MIEZUL GÂNDURILOR, Editura eCREATOR, Colecția POESIS, 2024, căreia i-am scris recent prefața, am încercat să pătrund în miezul gândurilor autoarei prin intermediul unei introspecții inverse, constatând cu surprindere faptul că eul poetic ne poartă el singur prin hățişul gândurilor sale, printr-o examinare introspectivă a propriilor gânduri, stări, trăiri şi frământări, refugiindu-se în poezie, scriindu-şi astfel propria elegie pe frunzele iminentei toamne, acum, în cartea care face obiectul discuției noastre, minunat intitulată SUFLETE DESCĂTUŞATE, poeta Mariana Kiss coboară cu destăinuirile sale, de la nivelul spiritului, al gândurilor, de la nivelul cerebral, la nivelul sufletului, la nivelul afectivului, la nivelul emoțional, descătuşându-se, eliberându-se, simțind nevoia stringentă a eliberării prin comunicare, prin exteriorizare, răstignită parcă undeva sus între cer şi pământ,