oVolumul „PAȘII PEREGRINULUI”  poartă semnătura lui Ioan Astalus și a apărut la Editura Cronica Mureșeană din Sângiorgiu de Mureș, în anul 2022, sub atenta conducere a distinsului om de cultură Ilarie Ghe. Opriș.
  Prin dedicația acestui volum: „Dedic această carte celor ce gândesc limpede!” autorul ne duce în sfera cititorilor lipsiți de prejudecăți, a celor care au simțul umorului și a celor ce sunt preocupați de a interpreta realitatea mai „altfel”, de fapt celor care sunt, încă, preocupați de fenomenul artistic sub diverse forme de manifestare: vers, desen, caricatură, poem, „ziceri” etc.
  Prima copertă a cărții ne sugerează, printr-o formă sculpturală pe gânditorul poet, în lumina unui adevăr nebănuit (este în fapt, statuia Sfântului Apostol Andrei, aflată la Mănăstirea Sf. Mina de la Sărmașu). Soarele interpus feței îi conduce, cu hotârâre și siguranță, prin diferite spații imaginare, întitulate sugestiv „carte de anti-verbe” ce cuprinde „ziceri” universal  valabile, trecute prin filtrul sensibilității, propriei personalități, urmate de o suită de poeme cu încifrare evidentă, la fel ca și desenele care completează, în mod elegant, paginile prezentului volum.

banateanuSe spune că fiecare suflet face parte din oceanul de Lumină al lui Dumnezeu, ca o picătură.
Cunoaştem ideea că în fiecare dintre noi există un strop e dumnezeire, că în beciul sufletului oricărui ticălos există o candelă aprinsă.
Ştim că suntem construiţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Astfel, în virtutea acestor afirmaţii,  tot ceea ce există – atât văzut cât și nevăzut – este în interconexiune.
Când devenim conștienți de această lege și credem că întregul şi partea sunt identice, modul în care gândim și acționăm în relație cu ceilalţi și cu tot ce ne înconjoară se va schimba.
Ne vom vedea propria imagine oglindită în oamenii și lucrurile din jurul nostru.
Aceasta înseamnă că, cu cât transmitem mai multe gânduri bune celorlalţi, cu atât mai mult bine se întoarce la noi, iar noi devenim expresia acelui bine.
Totul în acest Univers este făcut din energie - tu, prietenii tăi, adversarii tăi, scaunul pe care stai, laptopul la care lucrezi și telefonul pe care îl foloseşti zilnic, tu, cititorule!
Această energie este cea care controlează mișcarea a tot ce se află în acest Univers.

aurelia rinjea portret 1Note de lectură: REVISTA POEZII PENTRU SUFLETUL MEU nr 14/2023,  Revistă de literatură artă și cultură, Editura Globart Universum, Canada.

Cu o frumoasă trimitere la timpul lui Dumnezeu, care este prezentul, distinsul JOHNNY CIATLOȘ DEAK, senior editor al Editurii, ne duce în actualitate superbul eveniment GALA ARTELOR, ediția a 4-a, Montreal 2023, într-o festivitate grandioasă și de neuitat, care a oferit multă bucurie celor participanți.
Tot despre acest eveniment vorbește în paginile revistei și doamna ANA MARIA SURUGIU, eveniment caracterizat prin „eleganță, bunul gust, organizarea, atmosfera, comunicarea și  interacțiunea între invitați, care toate  au constituit cheia succesului”.

cDe fiecare dată când am în față o carte nouă semnată de talentata scriitoare Aurelia Rînjea, știu că va fi o experiență unică și mă bucur de fiecare moment de lectură. Dacă m-ați întreba ce caracteristică anume m-a impresionat până acum în tot ce am citit în creațiile doamnei Aurelia Rînjea, aș spune simplu și răspicat: capacitatea de a transmite iubirea pentru oameni și lume! Iar acest lucru este evident în absolut tot ce am citit până în prezent și credeți-mă că am citit multe cărți ale autoarei!
Distinsa scriitoare Aurelia Rînjea ne surprinde din nou cu o nouă publicație  deosebită, de această dată cu o carte pentru copii, ALEXIA ŞI ȊNGERAŞUL, a doua carte de acest gen, dedicată nepoatei sale iubite, Alexia.
Tema copilăriei nu este ceva nou pentru autoarea Aurelia Rînjea, aceasta abordând-o de nenumărate ori și în poeziile sale, chiar pot spune fără să mă tem că greșesc că este una dintre temele sale preferate și care pare să i se plieze pe suflet precum o mănușă.

sSurâs candid- Titina Nica Țene

Sub îndrumarea doamnei Voichița Vereș, director al  editurii Napoca Nova, în anul  2022, în România, la Cluj Napoca, este publicat un nou volum de versuri  ce poartă semnătura binecunoscutei autoare Titina Nica Țene, cu titlul: ’’Surâs candid’’ o  antologie de autor‚ în care sunt cuprinse poezii îndrăgite, selectate  din volumele: ’’Bucuria lucrurilor simple’’ (editura Ion Creanga ,1989), ’’Recreația grădinii’’ (Editura Porto-Franco, Galați 1997) și ’’Anotimpurile Jocului’’ (Editura Nico, Târgu Mureș 2011).
Antologia de autor ’’Surâs candid’’ este o culegere de versuri închinate copilăriei, pe care talentata autoare le-a scris de-a lungul anilor, care se adresează copiilor și adulților care doresc să pășească pe acel tărâm fermecat al gingășiei, inocenței și purității. În fond copilăria e o taină a viitorului, așa cum ne spunea marele poet basarabean Grigore Vieru:’’Copilăria e taina dezvăluirii viitorului’’. – (Grigore Vieru)
În această antologie, pe lângă minunatele poezii, vom găsi de asemenea și câteva ’’Extrase din operă’’, precum și ’’Referințe critice (selectiv)’’ și un ’’Curriculum vitae’’ al distinsei scriitoare.