ingeri          Născută în oraşul Râmnicul Sărat, județul Buzău la data de 19. 11. 1960 şi şcolită aici, în România, până la nivel liceal, inclusiv, Loreta Toader a început să cocheteze cu poezia încă de timpuriu, de la vârsta de 15 ani, frecventând între anii 1975 - 1979 Cenaclul literar AL. SIHLEANU din localitate.
          În anul 2016, poeta pleacă din România, stabilindu-se definitiv în Germania, unde a urmat cursuri de limba germană, specializându-se ca asistent medical la GOETHE - INSTITUT UNIVERSITAT Frankfurt.
          Debutul literar şi-l face în anul 2018, la Editura eCREATOR din Baia Mare cu volumul de poezii POVESTEA UNUI GÂND, urmând alte volume, toate la aceeaşi editură, Editura eCREATOR, înafară de unul, editat la Editura CONTRASTE CULTURALE din Giurgiu (PICTÂND ÎN SUFLET POEZII).
          Volumul de față, ÎNGERII CITESC ÎN ZORI, este cel de-al optulea volum al autoarei editat de eCREATOR, din totalul celor nouă cărți ale domniei sale.

MC left       „MĂSURÂND CLIPA” – este un frumos dialog poetic purtat de două personalități remarcabile, Aurelia Oancă și Mihaela C.D. Am avut curiozitatea să văd ce anume le leagă și ce anume le desparte pe aceste două femei remarcabile. Pe parcursul lecturii volumului am avut senzația că este un dialog muzical, purtat pe două voci diferite, unindu-se și cântând la unison din când în când.
       Titlul ales îmi pare a fi inspirat, nu doar ca formulă poetică în raport cu tema abordată în multe dintre poeziile autoarelor, ci și din perspectiva faptului că doamna Aurelia Oancă și Mihaela C.D. aparțin actual unor spații geografice îndepărtate unul de celălalt. Această distanță însă, iată, devine doar o clipă atunci când unitatea de măsură este cuvântul scris. Poezia este cea care apropie sufletele atunci când transmite sinceritatea trăirii, emoția și mesajul ideatic.
Expresia artistică este clară, pură, în cazul amândurora. Poeziile lor nu au încifrări artistice obositoare prin prea mult uz, întâlnite adesea la unii dintre poeții contemporani, nu au acele ermetizări exagerate care dau senzația uneori că autorul însuși le-ar fi uitat codul și nu mai poate să-și descifreze propriile gânduri. Poemele lor nu pun criticul literar în postura neplăcută de a bate câmpii cu privire la ceea ce își imaginează că ar fi vrut să spună autorul. Nu au nici aroganța acelor poezii care par să-ți sugereze că tu, cititor, ești slab dotat intelectual și nu pricepi meesajul. Din acest punct de vedere, ambele poete pun pe prim plan dorința de a comunica, de a transmite emoția prin versurile lor.

c st          Cronica de față este a treia cronică pe care o scriu cărților doamnei Carmen Liliana Stoica.
          Am făcut cunoştință doar la nivelul manuscrisului cu distinsa Doamnă, cu ocazia scrierii referințelor critice la cartea de poezie, RĂTĂCIND PRIN LINIA PALMEI, Editura eCREATOR, Colecția POESIS, 2023, pentru început, o carte clădită, ziceam atunci, tocmai pe simbolistica liniilor din palmă, a drumului ascuns semnificat de aceste linii, drum pe care alteregoul autoarei pluteşte parcă, mai mult decât călătoreşte, spre un infern mai puțin demonic, mai puțin drăcesc, un alt infern, mai dulce, mai suportabil decât cel de aici, de pe pământ.
           Am aprofundat apoi această cunoştință cu ocazia cronicii pe care am scris-o următoarei cărți a doamnei Carmen Liliana Stoica, SCULPTEAZĂ-ȚI TRUPUL, Editura eCREATOR, Colecția PEDAGOGICĂ, 2023, o carte care s-a vrut şi este de fapt, nu o carte din domeniul creaţiei artistice, ci o carte din domeniul creaţiei ştiințifice, cu puternice interferențe de ordin psiho - pedagogic care fac apel la voința noastră şi la capacitatea noastră de a înțelege ceea ce se întâmplă şi se va mai întâmpla cu corpul nostru în devenire şi-n schimbare,

dragomirSatul românesc este un tezaur viu al tradițiilor și valorilor noastre, un loc unde trecutul și prezentul conviețuiesc în armonie, oferind un model de viață bazat pe respectul pentru natură, pentru munca și pentru semeni.
Titlul cărții, ,,Eternitate Rurală", este o declarație puternică a ceea ce simbolizează opera lui Florin Dragomir: o celebrare a frumuseții simple și nemuritoare a mediului rural românesc, a vieții tradiționale și a legăturilor adânci cu natura. De asemenea, evocă sentimentul de durată și de neschimbare, de continuitate și de rădăcini adânci în trecut, ce emană din peisajul și modul de viață rural.
Florin Dragomir este nu doar un scriitor, dar și un păstrător al tradițiilor populare, un om al pământului cu o inimă de aur, ce-și iubește patria maramureșeană. Pasiunile sale variate, de la cai și munte, până la muzică și poezie, se contopesc armonios în textele sale, creând o imagine deplină și autentică a sufletului său.
Șișești, localitatea ce îi servește ca sursă de inspirație, este un loc binecuvântat cu o frumusețe naturală impresionantă, cu oameni simpli și muncitori, un loc unde tradițiile și obiceiurile se păstrează neschimbate de sute de ani. Acest decor idilic joacă un rol esențial în creațiile lui Florin Dragomir, fiind nu doar un fundal, ci și un personaj plin de viață.

dragomirFLORIN DRAGOMIR- ETERNITATE RURALĂ

  Cât timp ești în viața sângele ajunge inevitabil prin vene la inimă, tot așa și păsările cerului spre cuibul liniștii, cuvintele spre poezie, freamătul spre tăcerea din care zvâcnește iar și iar...totul este trăire. Așa sunt unii dintre semenii noștri, ei se numesc poeți. Poetul este mai mult decât o înfățișare. Poetul este suflet. Trăire intensă.
,,Poezia o iubesc cu sufletul! Drept dovadă am scris această carte care stă mărturie a iubirii mele față de ea. Poezia este și ea o minune pe lume, un loc unde, dacă e să căutăm puțin mai în adâncul ei, îl găsim pe Dumnezeu! Poezia are puteri nebănuite...”, mărturisește cu sinceritate Florin Dragomir în  noul său  volum de poezie ,,Eternitate Rurală”, apărut la Editura eCreator Baia Mare, 2023.
 Adevărata putere este puterea de,, a te schimba”. Și mă refer la o schimbare adevărată, profundă a ființei tale, nu la schimbări superficiale. Adevărata putere este și puterea de,, a transforma” într-un mod benefic viețile oamenilor cu care interacționezi, de a le atinge inima într-un fel sau altul, de a-i inspira să facă schimbări benefice în viața lor. Poezia are aceste ,,puteri nebănuite”.