,,Aleea Mimozei nr.3, Ed.Pontica,1993

     O poezie scrisa cu mult nerv si sub auspiciile unei teribil de marinimoase inspiratii a adunat Alexandru Musina intre copertile volumului ,,Aleea Mimozei nr.3 care-a vazut lumina tiparului sub egida Editurii constantentene Pontica ,in 1993.

Usurinta cu care poetul jongleaza cu mai toate registrele lirice tradeaza indelungul exercitiu ,subliniind astfel (si ) grija marita pentru scriitura. Accentul cade pe surprinderea unor pelicule cotidiene –nu pe fotografierea lor!- evenimente pe care poetul le urmareste, printr-o ironica detasare ,prin lupa unui nonconformist. Astfel dupa acel intaiul poem al volumului (in loc de prefata) este inceput in forta :

ldp 180Confucius spunea: „Cuvintele sunt vocea inimii”, iar omul de cultură Ioan Romeo Roșiianu, urmându-și inima, lucrează cu Cuvântul, în spiritul Cuvântului, dăruindu-se pe sine drept jertfă pe un altar ce merită să fie plin de iubire.
În marea sa iubire pentru oameni, Dumnezeu își revarsă zilnic bunătatea prin cei pe care i-a înzestrat cu mai multă Lumină pentru a fi faruri călăuzitoare pentru semeni.
Dovedind această măreață calitate de a fi „far”, Ioan Romeo Roșiianu oferă sufletul său oamenilor, nu doar prin poezia sa, ci și prin antologiile și revistele pe care le realizează în marea sa iubire de Cuvânt, pentru că într-adevăr „cuvintele sunt cărările faptelor” (Sfântul Ioan Gură de Aur), iar el este un deschizător de drumuri în literatură, jurnalistică, în cultură.
O nouă apariție în peisajul literaturii contemporane este revista „Litere de pandemie” (2 / 2021 / 8 / anul IV), revistă care beneficiază de un colectiv de redacție de excepție,  condus de: director – Ioan Romeo Roșiianu, redactor-șef – Marian Ilea, secretar general de redacție – Cristian Gabriel Moraru (colectivul redacțional: Petronela Apopei, Ioan Pavel-Azap, Mioara Bahna, Zorin Diaconescu, Nicolae Dina, Florin Dochia, Vasile Muste, Nicolae Toma) în care neobositul creator de frumos, a cuprins 73 de nume din arealul scriitoricesc contemporan (ponderea cea mai mare reprezentând-o nume din Maramureș), unii cu renume, alții abia ivindu-se la porțile afirmării.

Ioan Corvin de HunedoaraNu vreau să-l ”folosesc” pe Venerabilul Caragiale cu  acel apel a lui Farfuridi :”Fraților!!!”, dar integritatea se păstrează  numai dacă avem UNIRE.
    Cum istoria, cu sau fără noi, ”curge” și sunt atâtea ”Istorii” câți sunt și autori, care fiecare are unghiul lui de vedere, adică-și scrie o ”istorie proprie” și totuși sunt fapte  și personalități care nu se vor  putea ”uita” sau măslui după pofta fiecăruia.
    O statistică foarte reală este că de când au izvoare de la facerea  Lumii și până în prezent pe acest ”Glob pământesc” numai doar 186 de ani nu au fost războaie, în rest într-un ”Colț de lume” sau altul, se incendiau popoarele și puneau  mâna pe arme și se războiau.
    Cum nu se omoară nimeni cu notarea, este și faptul că  avem OMUL CARE  A ASIGURAT  LUMEII 82 de ani  de pace.

De amicitiaAm intrat, datorită Poştei Române (Mulţumesc că mai supravieţuiţi!), în posesia volumului „De amicitia”, Editura „Rotipo” Iaşi, 2021, în care coordonatoarea volumului, scriitoarea Mariana Moga, afirmă: „Personal cred că onestitatea şi autenticitatea sunt cele mai importante calităţi ale unui prieten. Interacţiunea cu prietenii, fie în persoană, fie online, ne lasă, de asemenea, să simţim emoţii covârşitor de pozitive: fericire, iubire, susţinere. Prietenii adevăraţi sunt cei care ne sunt alături în vremurile bune dar şi în vremurile provocatoare ale vieţii. (...) Deci bucuraţi-vă de acest volum dedicat prieteniei. Materialele primite poate au fost scrise cu mulţi ani în urmă, dar cu siguranţă sunt celebre datorită capacităţii autorilor de a ne arăta ce înseamnă prietenia. Împărtăşiţi aceste poezii sau povestiri cu oameni care au făcut o schimbare în viaţa voastră, cu prietenii dumneavoastră!”.
La acest demers literar de suflet al doamnei Mariana Moga au răspuns prezent un număr de 32 de poeţi şi prozatori, atât din România, din Republica Moldova cât şi din diaspora românească (Austria, Belgia, Franţa, Germania, Canada), aşezaţi în ordine alfabetică, fiindcă la acest criteriu nimeni nu poate comenta, chiar dacă suntem între...prieteni. Sunt doar 32 de autori fiindcă Mariana Moga lucrează, la fiecare proiect, cu un număr limitat de persoane. Lucrările sale au o construcție clară și riguroasă, verificând corectitudinea informațiilor primite și calitatea textelor prezentate cititorului.

Octavia Brad coperta 1Se spune că „aşchia nu sare departe de trunchi”, iar acest proverb românesc este valabil şi în cazul poetei Octavia Brad, după ce i-am citit volumul de debut „Şi îţi scriu”, editura „eCreator” Baia Mare, Colecţia Debut, 2021, poeta fiind fiica poeţilor Rodica Brad Păuna şi Nicolae Scheianu. În afară de moştenirea genetică, autoarea a mai primit de la părinţii naturali şi educaţia, conform principiului dr. J. Gray:  “Copiii învaţă să iubească din modul în care sunt trataţi de către părinţii lor şi din modul în care aceştia reacţionează faţă de greşelile lor.”
La o primă lectură a cărţii nici nu ştii ce să apreciezi mai mult la Octavia Brad, poeziile ei profunde  sau ilustraţiile care-i aparţin în totalitate, mai puţin coperta cărţii realizată de Florin Dochia! Volumul în întregul lui este dedicat iubirii desăfârşite, iubirea fiind percepută ca sentimentul suprem pentru care un om trebuie să lupte în această viaţă, căci nu-i aşa: „Unde dragoste nu e, nimic nu e...” (Gheorghe Gheorghiu).
Cartea începe cu poezia „Înţelegere” în care autoarea încearcă să dea o şansă iubirii pătimaşe, iubirii ideale în care crede: „Sunt momente în care ies pe uşa sufletului meu,/încerc să-ţi dau o şansă reală/Mă ţii atât de strâns de mână, ţi-aş plăti efortul cu bucăţi din inima mea, de m-ai ţine cu tine, de-aş renunţa la cealaltă Ea”.