Semnalăm cu mare bucurie apariția în câmpul criticii literare româneşti a unei noi cărți de critică literară, ÎN ALBASTRUL LECTURII (ÎNSEMNĂRI LITERARE), Editura ECOU TRANSILVAN, Cluj-Napoca, 2024, carte gândită şi scrisă de distinsa doamnă Liliana Moldovan, poet, prozator, critic literar şi jurnalist, carte care cuprinde între coperțile ei un număr de 47 cronici literare (prefețe, postfețe şi referințe critice), la tot atâtea cărți şi autori (vezi INDICELE DE AUTORI), cronici pe care autoarea le înmagazinează în sintagma "însemnări literare" şi care "... trebuie receptate ca un delicat exercițiu de admirație adresat cărților care au intrat în raza lecturii mele şi, desigur, ca o profundă recunoaştere a talentului literar al celor care le-au scris"(NOTA AUTOAREI).
Cronicile, alias "însemnările literare" prezente în cartea de față, aşa cum însăşi autoarea declară, reprezintă rezultatul muncii domniei sale pe perioada ultimilor şapte ani, perioadă în care a descifrat "... frumusețea, înțelepciunea, tristețea şi încântarea cuprinse în volumele citite şi recenzate (...) la umbra gândului adânc şi în liniştea mirifică a sufletului (NOTA AUTOAREI).
- Detalii
- Scris de Valentin Lupea
Citește mai departe: COMPREHENSIUNEA ESTETICĂ ÎN ALBASTRUL LECTURII CU LILIANA MOLDOVAN
A scrie despre oamenii pe care îi întâlnim zilnic, nu e ușor. A face popas printre amintiri pentru a reînvia momente de viață și a repune în lumina reflectoarelor întâmplări, trecute timpuri și oameni diverși, este un act de mare curaj și, totodată, este rezultatul unui proces creator frumos, trainic și fermecător.
Într-adevăr, trăinicia și atractivitatea povestirilor din volumul „Amalgam de suflete” este rezultatul unor expuneri literare dăruite cititorilor cu sinceritate, povestite într-un limbaj simplu, dar muzical, la limita confesiunii nemijlocite și a unei excepționale abilități de a jongla cu realul și imaginarul, cititorul reușind cu dificultate să stabilească unde se termină fundamentul real și unde începe construcția ficțională a fiecărui text.
Infuzate cu multă emoție, textele de proză scurtă ale Lilianei Gabroveanu dezvăluie o autoare ce stăpânește arta portretisticii literare și este capabilă să meargă pe un făgaș narativ captivant, uneori cu final neașteptat.
Alteori, așa cum se întâmplă în povestirea „Plăsmuirea”, cu care deschide seria textelor de proză scurtă, doamna Gabroveanu reușește să-și surprindă cititorii cu descrierea ultimelor momente din viața lui Victor, un pensionar atașat de lectură și cărți, ce și-a trăit viața în liniște, și tot în liniște a părăsit această lume, fiind însoțit în marea trecere, de singura ființă care l-a iubit cu adevărat, și anume, mama.
- Detalii
- Scris de Liliana Moldovan
Doamna Liliana Gabroveanu își începe periplul literar într-un mod neașteptat, lăsând în urmă tumultul urban al Bucureștiului pentru a se retrage în liniștea plină de inspirație a mediului rural. Această schimbare de peisaj a fost catalizatorul unei noi pasiuni, scrisul, care s-a manifestat inițial prin povești pentru copii. Deși formată ca inginer constructor, având muzica în structuri, ca profesor de educație muzicală și violonist, autoarea a descoperit în scris un nou mod de a construi, de data aceasta nu clădiri, ci lumi imaginare care prind viață prin cuvinte.
Debutul s-a realizat într-un mediu modern, prin intermediul rețelelor de socializare, unde feedback-ul cititorilor a jucat un rol crucial în dezvoltarea domniei sale ca scriitor. Această metodă contemporană de evaluare și validare a talentului a fost completată de publicarea în Revista online eCreator, un spațiu care îi oferă posibilitatea de a-și testa și perfecționa abilitățile literare.
Primele poezii, creionate recent sunt expresia maturității literare și a dorinței continue de explorare a diferitelor forme de expresie artistică.
- Detalii
- Scris de Adriana Crăciun
Cartea doamnei Liliana Gabroveanu, AMALGAM DE SUFLETE, Editura eCREATOR, Baia Mare, Colecția PROZĂ, 2024, oarecum poetic intitulată, este o carte de proză scurtă care cuprinde între coperțile ei un număr restrâns de texte literare, 16 la număr, texte prin care autoarea reuşeşte să ne capteze, atât pe lectorul matur, cât si pe lectorul copil, printr-un impact emoțional puternic, printr-un mod de gândire sintetizat, prin ceva clar, scurt şi concis, dar totodată plin de semnificații.
Cartea de față cuprinde aşadar o doză concentrată de informații, emoţii şi trăiri, o complexitate emoțională diversă, pe nişte spații mici, un adevărat amalgam de emoţii şi o multitudine de stări exprimate scurt şi la obiect, oferindu-ne idei şi sentimente concentrate şi interesante, o carte profundă şi relaxantă, uşor de citit şi foarte potrivită timpului nostru atât de galopant şi de nesigur.
- Detalii
- Scris de Valentin Lupea
Citește mai departe: CĂLĂTORIND PRIN SUFLETE ALĂTURI DE LILIANA GABROVEANU
Cartea de versuri a doamnei Marieta Coman, ESENȚE ÎN ECOURI, apărută recent la Editura clujeană ECOU TRANSILVAN, 2024, carte premiată la mai multe concursuri şi festivaluri din străinătate, este a doua carte de versuri a distinsei poete, despre care scriu în ultima vreme, după ŞOAPTE RĂTĂCITE-N VALURI, aceeaşi editură, 2022.
Spuneam atunci despre poemele doamnei Marieta Coman, cuprinse-n ŞOAPTE... , că acestea îşi au sensibilitatea lor aparte, o sensibilitate ce răzbate din melodicitatea lor deosebită, împletită cu pronunțate urme ale unui romantism târziu, poeme care ne îndeamnă la visare şi la meditație profundă.
Linia tematico-stilistico-meditativă trasată în ŞOAPTE... prinde contur şi se adânceşte şi mai mult acum, aici în ESENȚE ÎN ECOURI, metamorfozându-se artistic la nivelul spiritualului în nişte esențe tari care se propagă, atât pe orizontală, cât şi pe verticală, în ecouri concentrice "cumva printre cuvinte", zdrobindu-i neliniştile şi împletindu-i la modul colorat "norii" eroului liric.
- Detalii
- Scris de Valentin Lupea
Citește mai departe: ESENȚE ÎN ECOURI SAU POEZIA UNUI CĂUTĂTOR MODERN