Motto: „Îmi aplec gândul cu umilință către Tine și îți spun: mă iartă dacă nu scriu bine... sunt doar un simplu om, știi bine
Mi-e teamă că se va sfârși cerneala și voi lăsa cuvintele nescrise, dar voi păstra în piept comoara tainei iubirii celei Sfinte
Trăiesc cuvântul și îl plâng în forme caligrafice, aldine, pe harta cerului scriind, o rugă, Doamne, către Tine!” (Când îngerii citesc în zori)
Cu un zâmbet fericit alături de macii purpurii – poeta româncă stabilită în Germania scrie în acest volum o proză lirică în care-și etalează „jocul vieții” în cuvinte multicolore cu bune și cu mai puțin bune, cu multe fețe ca la un cub Rubik, mereu în tentă optimistă, în interiorul ființei poetice de un alb imaculat, sidefat.
Cuvintele poetice de -nceput ale volumului spun multe despre țara de baștină a scriitoarei, țară pe care o iubește din tot sufletul, ale cărei dureri le simte și nu le uită, țara România ai cărei copii nu mai știu „ nici de mamă, nici de frate, de bunici nu mai vorbim, n-ar mai știi nici ce-i porumbul, nici secara și nici grâul, n-or avea cin să le spună cum muncea odat românul...” (Doinind doina de-altădată) Suflet chinuit de dorul țării aflată la răscruce de drumuri îndeamnă pe români să nu părăsească lupta: „hai române, hai la luptă - încă nu ți-e sortit să mori!”
- Detalii
- Scris de Olimpia Muresan
Loreta Toader este o voce puternică și plină de sensibilitate în lumea poeziei contemporane românești. Debutul său literar, în 2018 cu volumul ,,Povestea unui gând", deschide drumul unei creativități literare neobosite, cu o impresionantă listă de lucrări ulterioare. Poeta a primit multiple premii și aprecieri, atât pe plan național, cât și internațional, confirmând astfel valoarea și importanța contribuției sale în domeniul literaturii.
Temele abordate de Loreta Toader în poezia sa cuprind o gamă largă de emoții și trăiri umane, de la dragoste și dor, la suferință, bucurie, tristețe, singurătate și reverie. Poeta îmbină cu măiestrie imagini vizuale puternice cu emoții adânci și meditaţii asupra naturii umane și a universului.
Simbolistica poeziei sale este variată și complexă. Un element constant este reprezentat de natură și elementele ei, cu o predilecție pentru anotimpuri și în special pentru toamnă, simbol al tranziției, schimbării și melancoliei, dar și al frumuseții efemere. În poeme precum ,,Toamna vieții" sau ,,Pelerin prin toamnă", Loreta Toader explorează cu profunzime simbolismul acestui anotimp.
- Detalii
- Scris de Adriana Crăciun
"Am cartea mea de debut, 1997, care a fost îngropată şi aruncată de oameni şi de vremi... fiind în spital multe zile la reanimare (...). După divorț, am recuperat o cantitate (n.n. din şopronul în care au fost aruncate exemplarele cărții), dar în condiții deplorabile şi este o carte minunată, o răspântie pentru mine... V-aş ruga cu inima la țărână să-mi faceți şi mie o Cronică în arealul Domniei Voastre şi al Maestrului Ioan Romeo Roşiianu (...), sunt răpus de boli şi căpăcit de covid, dar m-am rămas un om cuminte, jur pe Dumnezeu. Vă rog Maestre, țin neapărat să am o urmă dinspre Domnia Voastră, pe care vă prețuiesc, prieteneşte şi din gând curat"(DIN CONVORBIREA DÂNSULUI CU MINE PE MESSENGER, convorbire redată cu aprobarea autorului).
La afirmația mea că voi scrie atunci când voi avea timp şi chemare, cerând răbdare, răspunsul domnului Marin Beşcucă, m-a impresionat adânc: "... am fost de 11 ori în comă, cred că am învățat ce joc poate avea răbdarea, mă voi strădui, gândindu-vă de om bun"(DIN CONVORBIREA DÂNSULUI CU MINE PE MESSENGER, convorbire redată cu aprobarea autorului).
- Detalii
- Scris de Valentin Lupea
Citește mai departe: POVESTEA UNEI CĂRȚI CARE A IEŞIT DIN AGONIE
În tradiția mitologică romană, zeul Ianus este cunoscut pentru capacitatea sa de a privi simultan spre trecut și spre viitor, coordonând atât începutul cât şi sfârşitul unei situaţii. Numele lui a inspirat denumirea lunii ianuarie, care simbolizează un nou început, dar și un sfârșit. Există momente cruciale în cursul unui an, al unei luni, al unei săptămâni sau al unei zile, când ne oprim din activitățile noastre și reflectăm asupra a ceea ce am realizat până în acel moment, stabilind planuri pentru viitor. Cu toate acestea, ni se pare adesea dificil doar să EXISTĂM.
Starea de prezenţă reprezintă pentru mine ideea pură de EXISTENȚĂ, lipsită de senzații, emoții sau gânduri. Pare simplu, dar nu este. Senzațiile fizice pot fi controlate relativ ușor prin relaxarea completă a fiecărei fibre a corpului, iar emoțiile pot fi gestionate cu timpul, dar lupta cu gândurile poate fi dificilă.
Dacă reușim să ne calibrăm și gândurile, ne putem conecta la adevărata noastră esență, la acea scânteie de lumină care strălucește în fiecare dintre noi. Aici găsim răspunsul la toate dilemele care ne neliniștesc.
Într-o ,,Stare de Prezență” regăsim poemele Doamnei Liliana-Carmen Stoica, o colecție impresionantă care reprezintă o provocare pentru sistemul nostru emoţional, dar și un prilej de introspecţie. Cartea este structurată în două părți distincte, fiecare având propriul său accent și o tematică unică.
- Detalii
- Scris de Adriana Crăciun
Motto: „Poezia are puteri nebănuite... Poezia înseamnă artă, trăire, emoție. Stăpânește imaginația și dă formă gândirii. Poezia mai înseamnă dragoste, iubire, visare, patimă, dorință, refugiu... Ea poate să însemne și iertare, împăcare, rugăciune, alinare!
Niciodată răzbunare, ură! Poezia adună, contopește, îmbină, niciodată nu dezbină!” (Poezia)
Coperta de vis a plaiului mioritic însoțește volumul de poezii scris de Florin Dragomir, fiu al satului Șișești.
Nici nu se putea alege un titlu mai potrivit ca cel pe care l-a ales autorul dintr-o astfel de regiune, dintr-un astfel de sat unde istoria a pătruns în conștiința colectivă a oamenilor, de unde uneori se răsfrânge prin câte o voce de luptător patriot (Vasile Lucaciu) interpret de pricesne (Florin Dragomir) și astfel apar raze de lumină lăuntrică luminând întunericul de afară.
Fiu al satului transilvan, urmaș demn al „Leului din Șișești” Florin Dragomir încearcă să găsească prin ideile și abordările poetice strâns legate de tradiția folclorică și memoria colectivă- puterea creatoare a cuvintelor simple care-l poartă spre poezie și spre muzică în același timp.
- Detalii
- Scris de Olimpia Muresan