sSurâs candid- Titina Nica Țene

Sub îndrumarea doamnei Voichița Vereș, director al  editurii Napoca Nova, în anul  2022, în România, la Cluj Napoca, este publicat un nou volum de versuri  ce poartă semnătura binecunoscutei autoare Titina Nica Țene, cu titlul: ’’Surâs candid’’ o  antologie de autor‚ în care sunt cuprinse poezii îndrăgite, selectate  din volumele: ’’Bucuria lucrurilor simple’’ (editura Ion Creanga ,1989), ’’Recreația grădinii’’ (Editura Porto-Franco, Galați 1997) și ’’Anotimpurile Jocului’’ (Editura Nico, Târgu Mureș 2011).
Antologia de autor ’’Surâs candid’’ este o culegere de versuri închinate copilăriei, pe care talentata autoare le-a scris de-a lungul anilor, care se adresează copiilor și adulților care doresc să pășească pe acel tărâm fermecat al gingășiei, inocenței și purității. În fond copilăria e o taină a viitorului, așa cum ne spunea marele poet basarabean Grigore Vieru:’’Copilăria e taina dezvăluirii viitorului’’. – (Grigore Vieru)
În această antologie, pe lângă minunatele poezii, vom găsi de asemenea și câteva ’’Extrase din operă’’, precum și ’’Referințe critice (selectiv)’’ și un ’’Curriculum vitae’’ al distinsei scriitoare.

Coca Popescu 60Despre Candid Dumitru Stoica, numai cuvinte de laudă, actor, scriitor, dramaturg, scenarist, trecând peste faptul că este şi un prieten devotat. Aşa şi-a dobândit admiraţia pentru tot ce creează încă, la cei aproape 89 de ani. Mereu cu glumele la rever şi zâmbetul ştrengăresc pe buze, este omul lângă care nu te poţi plictisi, iar după primele fraze rostite de el te declari iremediabil cel mai înfocat fan.
 Pe data de 20 martie ac., am fost invitaţi de această dată la sala AGIR, unde Candid Dumitru Stoica a avut cea de-a doua prezentare a piesei-lectură RACOLAREA, am fost impresionată citind distribuţia nume grele ale scenei, dar şi tinere talente; aici aş sublinia pe distinsa domnişoară Cristina Constantinescu, Cristian Simion, Petronela Purima și Andrei Necula. Despre Florentina Tănase şi Doina Ghiţescu numai cuvinte alese, dar să nu vitregesc şi restul staff-ului, Cristina Cîrcei, Petre Moraru, Nicolae Botezatu și Costel Torje, toţi actori onorând cu prezenţa şi prestaţia domniilor lor sala de spectacol. Undeva in spatele tuturor spectatorilor, discret, așezat pe un scaun, actorul Nae Alexandru,  absorbit de subiectul piesei supervizează spectacolul savurând parcă fiecare replică a colegilor actori, aflați pe scena AGIR.

mAl Florin Țene -TRĂDAREA LA ROMÂNI

Aflat la venerabilă vârstă de 82 de ani Președintele Ligii Scriitorilor Români AL FLORIN ŢENE, un scriitor extrem de prolific cu peste 100 de cărți  personale publicate și dotat cu o vivacitate literară uimitoare, începe anul 2024 în forță publicând o carte-eseu cu un titlu  interesant: Trădarea la români
Apărută la editura Napoca Star din Cluj Napoca, România, în anul 2024, cartea-eseu începe cu trei motto-uri care se completează unul pe celălalt într-o piramidă a trădării  pornind  de la sensul bine împământenit al trădării aleșilor față de popor și ajungând la trădarea față de tine însuți  cu sprijinul  fățărniciei. „Un popor care alege politicieni corupți, impostori, hoți și trădători nu este victimă, ci complice.” (George Orwell)„Nu există trădare mai mare decât trădarea față de tine însuți.” (William Shakespeare)„Trădarea s-a sprijinit întotdeauna pe ruda ei umilă, fățărnicia.” (Stefan Zweig)
Înainte de a intra în subiectul propriu zis al cărții, aș dori să subliniez faptul că scriitorul, poetul, jurnalistul, filozoful, istoricul și criticul literar  Al Florin Țene și-a dedicat  întreaga  viață literaturii  și culturii  române, fiind caracterizat de o  mare demnitate și verticalitate, neacceptând compromisuri  și preferând să plece din Uniunea Scriitorilor decât să fie părtaș la minciuni de tip comunist. A creat de la zero o nouă asociație literară, Liga Scriitorilor Români, oferind astfel celor peste 1000 de membri din  cele 46 de filiale din țară și străinătate, șanse egale de promovare și afirmare.

de 10 ori 1Referințe critice pentru cartea: ”De 10 ori șapte”, scrisă de Ana Vecerdea Ardelean

Poeta și prozatoarea Ana Vecerdea Ardelean, mi-a atras interesul pentru lectură, folosind un titlu inedit pentru cartea: ”De 10 ori șapte”, apărută la Editura eCreator în anul 2024, condusă de domnul Ioan Romeo Roșiianu.
Mi-am pus întrebarea: de ce acest titlu? Ce reprezintă aceste cifre pentru poeta Ana Vecerdea Ardelean? Răspunsul și-a înfiripat prezența în mintea mea, după parcurgerea confesiunilor autoarei. Am înțeles imediat, că acest volum de versuri presărat cu proză scurtă, a fost scris cu ocazia împlinirii vârstei de șaptezeci de ani(70=7X10), dar și pentru a parafa un semicentenar de la absolvirea Liceului Pedagogic de Învățători, Sibiu(1974). Ana Vecerdea Ardelean a onorat profesia de învățător timp de patruzeci de ani, perioadă în care sute de copii au fost îndrumați cu dragoste și pricepere de acest minunat dascăl, spre descoperirea tainelor lumii... De altfel, însăși Ana Vecerdea Ardelean, explică semnificația acestui titlu spre finalul cărții (folosind o logică asemănătoare cu a mea).

CapsaGraţie reţelelor de socializare, care mi-au adus frecvent în priviri numele său, am intrat în posesia unor informaţii suficiente pentru întocmirea unei fişe biobliografice a scriitoarei, omului de cultură, TV, presă, învăţământ şi animatoare cultural-artistică de excepţie, Marinela Belu-Capşa.
    Autoarea are de pe acum o consistentă, impresionantă bibliografie: patru volume de versuri, unul de proză scurtă, editoare, coordonatoare şi prefaţatoare a numeroase antologii literare şi de specialitate, în cuprinsul cărora şi-a inclus şi sute de creaţii literare şi contribuţii ştiinţifice, la care se adaugă alte sute de semnături în presa cultural-artistică.
    Managerul cultural cu totul remarcabil, editorul, poetul, eseistul, criticul şi istoricul literar, Ion Romeo Roşianu, la volumul de dată recentă, tipărit la cunoscuta şi apreciata lui editură „eCreator”, în colecţia de amplă cuprindere „POESIS”, îi face dar de suflet autoarei o pertinentă, judicioasă, convingător argumentată postfaţă, ale cărei aserţiuni critice, asumându-le, în bună măsură, nu avem cum să nu le semnalăm din onestitate profesională.