*John Gray, Cum să reușim în dragoste, traducere de Nicolae Damaschin, Vremea
Apărut în cadrul colecției „Zodiac” a editurii Vremea, această carte, un bestseller tradus în absolut toate limbile de mare circulație, a văzut și la noi lumina tiparului. Conform părerii editorilor, prezentul volum „a ajutat nenumărate cupluri să-și îmbunătățească relațiile și să-și comunice mai clar sentimentele și dorințele”. Poate că e chiar așa! În orice caz, după ce l-am citit, am ajuns la o cu totul altă concluzie: anume aceea că „la pomul lăudat să nu te duci cu sacul”, vorba unei vorbe de pe la noi. Asta pentru că eu cred că prezentul volum ne-ar transforma într-un fel de actorași de duzină, care, după îndemnurile autorului, n-ar mai trebui să aibă nici voință, nici rațiune, nici imaginație, ci doar o memorie sclipitoare, pentru a putea reține absolut toate replicile ce trebuie spuse în anumite împrejurări.
- Detalii
- Scris de Ioan Romeo Roșiianu
* Richard Leakey, Originea omului, traducere de Ion Oprescu și Ana Maria Glavce, Humanitas
Încă din primele pagini ale acestei cărți publicate în seria Science Masters, serie care, conform afirmației editorului a fost lansată concomitent în peste 50 de țări, descoperim un Richard Leakey întru totul de acord cu teoria darwinistă despre originea și apariția omului pe Pământ; totodată și un fervent susținător al celei conform căreia „Africa a fost leagănul omenirii”, idee îmbrățișată de altfel și de părinții săi, celebrii antropologi Louis și Mary Leakey. Și, la fel ca și ei, Richard (de origine africană) s-a încăpățânat să caute „adevărul” în sedimentele pământului „negru”, dovedind încă o dată faptul că „oamenii de știință sunt adesea ghidați nu numai de rațiune, ci și de sentimente”.
- Detalii
- Scris de Ioan Romeo Roșiianu
*Nicolae Lotreanu, Regula imbecilității, Alternative
Încă din prima fază a „avertismentului” cu care a găsit de cuviință să-și înceapă cuvântarea către cetitoriu, N. Lotreanu riscă să-și dea singur cu tifla. Cu alte cuvinte, cu toată modestia pe care ține s-o sublinieze în frazele următoare, se prezintă pe sine însuși ca pe-un profet în adevăratul sens al cuvântului, ca pe-un profet care a intuit „tot ce avea să se întâmple în viața noastră socială, cam din 1974” încoace. Asta datorită unor date pe care „le-a obținut singur, datorită unei intuiții neliniștite, sensibil, aproape la limita patologicului”, ajungând să trăiască „cu intensitate” drame pe care doar el le întrezărea. Deși uneori strica petrecerile prietenilor săi.
- Detalii
- Scris de Ioan Romeo Roșiianu
*Ștefan Vaida Marinescu, Gloria memoriei, Calende
După volumele Sala olinzilor, Atac la persoană și Aventura dimineților cuminți, volume publicate în intervalul a zece ani, între 1984 și 1993, poetul Ștefan Vaida Marinescu, prin această Glorie a memoriei, publicată la editura Calende, vine hotărât din urmă. Dacă anterioarele lui cărți n-au convins că Ștefan și-a găsit un drum al său (poetul trecând de la un stil la altul), ei bine, această ultimă realizare confirmă faptul că o dată cu maturitatea biologică și-a atins și maturitatea poetică. Asta în pofida ușurinței cu care se pot distinge în volumul Gloria memoriei cele două linii (ce par a fi definitive la el) remarcate de Mircea Bârsilă în prezentarea cărții:
- Detalii
- Scris de Ioan Romeo Roșiianu
* Nicolae Schianu, Haine groase și cărți de citit, Cybela, Baia Mare
O boală a provinciei, a marginii, într-un timp de tot sărac, e transcrisă și asumată cu luciditate și ironie în acest prim volum al său, în care Nicolae Schianu pariază pe forța tonalităților intermediare, aparent cenușii, aparent neutre, niciodată stridente, poetul știind foarte bine că acestea pot deveni vehicule ale celor mai grave și mai nuanțate tensiuni ale ființei. Extraordinarul titlu al cărții definește tocmai această miză, a cenușiului, izolării și dezolării, cu care cotidianul își devoră lent victimele, aici și pretutindeni, pururi la margine, pentru că marginea se află peste tot: „ la marginea de unde începe/ o altă margine/ care sfârșește în cealaltă margine
- Detalii
- Scris de Ioan Es.Pop