Fragment din volumul “Dimineţile din templul cuvintelor”, Cronici literare, în curs de apariţie

     *Nicolae Danciu Petniceanu, “Trupa Pascaly şi logojenii – Teatru”, Editura Gordian, Timişoara 2014

              

Motto:“pe cât se poate omeneşte prevedea, literatura poetică română va începe secolul al 20 lea sub auspiciile geniului său, şi forma limbei naţionale, care şi-a găsit în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi, va fi punctul de plecare pentru toată

Ioan Dragos ,, Cavalerul triunghiului “,

Ed. Fundatiei ,,Constantin Brancusi”, Targu Jiu, 1997

      Ioan Dragos face parte din stirpea poetilor pentru care Poezia le este si apa, si hrana, si aer. Ioan Dragos nu scrie poezie, el traieste Poezia,. E de ajuns sa-i privesti faptura vesnic ganditoare, parca vesnic tematoare, ca sa intelegi ca omul acesta si-a inoculat in sange drogul Metaforei. Sint convins ca daca i s-ar intampla ceva si n-ar mai putea scrie poezie, adica nu s-ar mai putea intalni cu sine insusi, omul acesta ar muri cu zile.

DORIN PLOSCARU – “SÂMBĂTA LUI LAZĂR”, ED.HELICON,1997.

       “O poezie în care cuvintelor li s-au pus pe umeri poveri de luminoase simboluri” scrie poetul Dorin Ploscaru , poet care, iată, revine în atenţia criticii de specialitate cu volumul “Sâmbăta lui Lazăr”, Ed.Helicon, 1997. O continuă căutare a răspunsurilor la tot ceea ce-l frământă îngăduie versurilor sale poetul acesta înrobit de frumuseţea şi graţia şoaptei. O bolnavicioasă stare de graţie face ca prea plinul mesajului său poetic să fie uşor perceptibil. Grija poetului, nedisimulată, pentru Mistic, pentru Divin dă forţă mărită substanţei preocupării sale. Astfel, din păienjenişul ideilor se nasc poeme de-a dreptul memorabile, poeme în care poetul dă frâu liber imaginaţiei sale luxuriante. Cuvintele se învalmăşesc atunci, poetul căzând pradă neputinţei de-a pune pe hârtie (chiar) tot ceea ce simte.

Motto: “Dragă domnule Petruş Andrei, multe texte probează existenţa focului sacru”

(acad. Constantin Ciopraga)

 * Petruş Andrei, “Lecturi empatice”, Editura Sfera

 “Înţelept”, acesta este cuvântul care defineşte poporul de moldoveni, păstrător de valori sacre, istorice şi cul- turale. Cu înţelepciune caracteristică aşadar, scriito-rul Petruş Andrei scrie o carte cu greutate la propriu şi la figurat, intitulată “Lecturi empatice”, în care suntem purtaţi pe un lung drum al Golgotei

Marcela Mărgăritescu & Nicoară Mihali - ”Ultimul popas în infern” Ed. Cybela, Baia Mare, 1997

          Deși încă nu s-a împlinit bine scurgerea unei jumătăți din acest an,, Nicoară Mihali, după ce a revenit în atenția criticilor și cititorilor cu (încă) un volum de versuri: ”Ultimul popas în infern”. În colaborare cu Marcela Mărgăritescu. Este o carte postfațată de Augustin Cozmuța și dedicată personalității lui Vlad Țepes, zisul Dracula. Cartea, o ămbinare de date istorice – succint și bine redate – este, totuși ”departe de a fi considerată un roman istoric”, după cum însuși autorul recunoaște.