DANIEL CORBU – „DOCUMENTELE HAOSULUI”, CASA DE EDITURĂ PANTEON, 1993

Dumnezeu mi-a binecuvântat şi mai mult vieţuirea prilejuindu-mi întâlnirea cu poetul nemţean Daniel Corbu. Omului cu voce caldă şi privire blajină îi datorez, înainte de toate, debutul meu editorial. Dar, nici bucuria şi căldura prieteniei sale, nici faptul că şi-a deschis, fără rețineri, braţele, pentr-o frăţească alipire de suflete, nu sunt cu nimic mai prejos. Nici nopţile petrecute-mpreună, nici intermina- bilele discuţii despre toate cele nu le pot uita. Dar, mai mult şi mai mult, nu-i pot uita poezia. În vremuri de dureroasă singurătate, de copleşitoare tristeţe, Ea, Poezia lui, mi-a fost balsam sufletului.

THEODOR GEORGE CALCAN – „CONFESIUNI DESPRE NEANT”, CASA DE EDITURĂ PANTEON, 1996

„Metafora lui Theodor George Calcan este discretă, bine pla- sată în text, ca un inel de rubin căzut pe fundul unui vas cu licoare dulce-amară, de unde trimite sclipiri şi surâsuri triste în jur… Un po- et cu o metaforă sclipitoare”, scria Nechita Danilov în prefaţa volu- mului „Confesiuni despre neant”, semnat de poetul nemţean Theo- dor George Calcan, de-acum aflat la cea de-a doua sa carte, volum editat de Casa de Editura Panteon, în anul de curând încheiat.

Prima impresie pe care ți-ar putea-o lăsa lecturarea cărții de debut a băimărencei Florica Bud, ”Iubire, sunt un obiect nezburător” (Ed. Gutinul, 1992), este aceea că ai în mână o carte destinată celor mici, și nu o carte ”serioasă”. Este numai o părere, pentru că dacă treci peste faptul că autoarea și-a numit mai ”ciudat” eroii, mai aproape într-adevăr, de cele purtate de personajele care ne-au populat basmele copilăriei, superficialitatea primei concluzii dispare. Atunci te trezești ținând în mâini o carte scrisă de-o scriitoare puternic ancorată la realitățile României postdecembriste, de-o bună mânuitoare a cuvintelor, pe care, strunindu-le bine, le pune să vorbească despre o lume altfel percepută și, bineînțeles, altfel redată. Este încercarea ei de a se debarasa de ”dulcele stil clasic”, ale cărui reguli nu-i priesc.

Recent a apărut Ploaie de stele/ Rain of stars, o antologie română de tanka, realizată de Magdalena Dale, la Editura Societăţii Scriitorilor Români, Bucureşti, 2015. Este o ediţie bilingvă, româno-engleză.

Cartea conţine 113 poeme aparţinând unui număr de 53 de poeţi care sunt membri ai Societăţii Române de Haiku.

Articolul cu titlul POEMUL TANKA ÎN ROMÂNIA (a apărut în Atlas poetica – A journal of Poetry of Place of Contemporary Tanka – la secţiunea Special Features) prezintă istoricul pătrunderii în ţara noastră a informaţiilor referitoare la poemul tanka, un poem scurt, de numai 31 de silabe, cu reguli stabilite în decursul veacurilor de poeţii japonezi.

ZENOVIA NICULESCU - ”Cultura în altgoritmul tranziției”

         Luați cu grabă și puternic marcați de evenimentele postdecembriste, oamenii au cam uitat că au (și) un suflet. Spaima și nesiguranța zilei de mâine i-a îngrozit aproape și pe cei mai înveterați visători. Depărtarea de ei înșiși, de simțirile și simțămintele lor, oamenii au devenit roboți, uitând că pe lumea aceasta (mai) trăiesc și cei pe care Dumnezeu i-a lăsat tocmai ca să le amintească lor că sunt. Dar, ca un făcut îmi pare, totuși, că cei simpli și mulți sunt cei care i-au uitat pe aceștia puțini. Deși, normal ar fi fost, ca primii care să țină cont de această ”minoritate” de-a dreptul necesară, ar fi fost cei nuntiți cu politichia. Dar, tot prin voia lui Dumnezeu, n-a fost așa. Și, astfel, ei au rămas de izbeliște.