NICOLAE SAVA – „PRIVIGHETOAREA”, EDITURA JUNIMEA,1989

La aproape şase ani de la publicarea volumului „Fericit pre- cum mirele” (Editura Junimea, 1984), volum publicat ca urmare a faptului că poetul Nicolae Sava a câştigat, în 1983, concursul de de- but al acestei edituri de prestigiu, „Ed. Junimea” îl creditează iarăşi pre acest poet nemţean: „Privighetoarea”, 1989.

Marea majoritate a poemelor care compun acest al doilea vo- lum al lui Nicolae Sava sunt încadrate pe aceeaşi linie ca şi cele din primul. Puţine sunt ruperile stilistice de ritm, puţine sunt incursiuni- le poetului în/prin alte registre lirice.

Un imaginat depresiv ce se sprijină în metafora melancoliei ca într-o lancie se dovedește Ioan Romeo Roșiianu poet care, după două apariții editoriale dovedește că intuițiile criticii literare ce i-au îmtâmpinat favorabil volumul de debut s-au adeverit. În 1994, Ioan Romeo Roșiianu, intră în scena poeziei cu volumul „Unghi al durerii” (editura Panteon). O lirică reflexivă, un aer superior - dezabuzat de prinț rus exilat la Paris, cheltuindu-se și risipindu-se printre mondenități și mese de noroc, o dezinvoltură a construcției poemului atrăgeau numaidecât atenția asupra acestui poet, care, din neștiute pricini, și-a amânat destul de mult debutul. Întârziere care îl pune acum pe poet (dar și pe comentatorii săi) în situația de a „alege”: optzecist sau nouăzecist? Cert rămâne un lucru: ambele „tabere” și-l pot disputa cu sorți aproape egali de a și-l adjudeca.

DANIEL CORBU - „INTRAREA ÎN SCENĂ”, EDITURA ALBATROS, 1984

Îmi place să cred că sunt unul dintre cei mai fideli cititori ai poetului nemţean Daniel Corbu. Şi nu numai pentru că sufletele noastre au închinat, cu mai mulţi ani în urmă, din cupa prieteniei. I- am citit poezia, sufletul mi s-a îmbucurat de fiecare dată. Şi tot de fiecare dată, parcă (şi)mai mult.

La vremea când îşi publica cea de-a doua carte, „Intrarea în scenă”, Editura Albatros, 1984, nu-l cunoşteam. Auzisem, în schimb, de el. Îl ştiam în postura de participant la întrunirile Cenaclului de Luni, îl ştiam de prin revistele literare ale vremii. Astăzi, când a trecut multă vreme peste prietenia noastră,

Născut în 1953 în satul Fântâni din comuna Nicoreşti, judeţul Galaţi, Petre Rău a debutat în anul 1971 cu o poezie publicată în suplimentul literar-artistic al unui cotidian gălăţean. După ce a absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii „Al.I.Cuza“ din Iaşi, a îmbrăţişat o vreme profesia de informatician la o firmă din Piatra Neamţ. În anul 1980 s-a stabilit, cu familia, la Galaţi, unde a lucrat 23 de ani la Combinatul Siderurgic, ajungând să deţină unele funcţii de conducere. A înfiinţat în anul 2000 Asociaţia Scriitorilor pentru Promovarea Realizărilor Artistice (ASPRA) iar doi ani mai târziu a publicat primul volum de versuri, intitulat „Întârziata vestire“.
În îndelungata sa activitate literară, Petre Rău, a publicat mai multe volume de versuri, proză, eseu, critică literară, umor.

Postăriţa îmi aduce un plic expediat din Orăştie, cu o plachetă de versuri a poetului Ioan Vasiu (trei partiţii: Dulce şi amar, conţinând poeme de dragoste de o delicateţe şi un translucid misterios sublim, Iubind în şoaptă, adevărate şi refrişante extensii aforistic-metaforice şi Târziu în cuvinte, ultima dând şi titlul cărţii, care cuprinde, în chip de coda, sonorităţi lirice remanente despre nepieritorul sentiment al iubirii curate), opuscul scos în 2014, la editura timişoreană Eurostampa.
După o predare la nişte masteranzi cu o ciudată eterogenitate de vârste şi profesii, aleg să parcurg zisa lucrare, mai ales când văd că e recomandată de alţi trei tizi „înainte mergători” ai domnului autor: Ion Horea, Ion Dodu Bălan şi Ioan Evu.
O surpriză plăcută, o pomadă binefăcătoare sufletului,