Dascăli de excepţie, Ana şi Gelu Dragoş pun în valoare frumuseţile arealului în care trăiesc şi profesează, Lucăceşti, comuna Mireşu Mare. Apariţia unei lucrări cu valenţe educaţionale este o realizare importantă, o cărămidă la acest mare şi important edificiu care se numeşte EDUCAŢIE, mai ales atunci când este scrisă de către pedagogi profesionişti din sistemul de învăţământ maramureşean. Începând cu „cei şapte ani de acasă”, continuând cu şcoala şi profesia, suntem într-un proces continuu de învăţare şi perfecţionare, este „cartea noastră de vizită” pe care o purtăm la noi, pe care cei din jurul nostru „o citesc” fără ca noi să ne dăm seama.

           Lucrare are două componente de bază, o parte teoretică cu noţiuni şi concepte

*Stelian Dumistrăcel, Sate dispărute, sate amenințate 

INSTITUTUL EUROPEAN

      Procesele de „sistematizare” și de ”modernizare” a satelor românești, procese demarate de mintea întunecată de megalomanie a lui Nicolae Ceaușescu sunt din plin resimțite și astăzi. Lor li se mai adaugă și bâlbâiala trecerii la o economie de piață, trecere care nu face decât să tulbure și mai mult pe cel care trudește glia strămoșească. În apărarea lui, a ziditorului de țară - cum zicea un poet - se ridică și vocea lui Stelian Dumistrăcel, prin volumul de față. Lucrarea Sate dispărute, sate amenințate se constituie,

* Daniela Vlasie, Sărbătoarea măslinilor, Almanahul Banatului

     Purtând girul cunoscuților oameni de slovă Alex Ștefănescu și Radu Ciobotea, cartea Danielei Vlasie pare a avea un atu în plus, acela al unei credibilități garantate. Așa cum remarca și criticul Alex Ștefănescu, autoarea surprinde în paginile romanului „starea de spirit a generației de sacrificiu din timpul dictaturii”, punând un accent deosebit pe trăirile interioare ale personajelor sale. Toată acțiunea în sine a cărții fiind marcată de această nuanță, de acestă interiorizare excelent relatată și excelent creionată de narațiune și monologurile personajelor, cu predilecție cele ale autoarei, ea însăși personaj.

Ion Țoanță – “Echinocțiu fragil- Editura „Singur” 2015

Am certitudinea că la naștere, fiecare primim pe lângă Îngerul păzitor și un Spirit creator. Purtăm cu noi acel talant primit întru împlinirea menirii ce ne-a fost dată pe acest Pământ și anume aceea de a deveni nemuritori asemenea Lui, celui Nemuritor.

Fără dor și poate, Ion Țoanță a fost înzestrat cu darul scrierii în versuri. Izvorul din care își adapă înspirația este eterna, fascinanta şi minunata dragoste pentru femeia ce face să se miște roata lumii.

Cel de-a doilea volum de autor al poetului mai sus amintit poartă numele

(Elena Cărăuşan - Ora de alchimie, Ed Proema, BAia Mare, 2015)

Un aer grav şi nostalgic, o melancolie a omului peste care vremea şi vremurile îşi trimit “vânturile şi valurile” care erodează din temelii fiinţa, un strigăt de felul: "opreşte, Doamne, ceasul cu care ne măsori destrămarea” sau “timp hulpav, opreşte-ţi leonina gheară!” răzbat cu precădere din textele citite la această “Oră de alchimie” pe care ne-o predă, impecabil, Elena Cărăuşan prin intermediul acestui volum de poeme. Una dintre poetele importante ale acestui spaţiu, o poetă de o sensibilitate răscolitoare, de o acuitate a imaginilor şi de o profunzime a trăirilor mult peste limitele comune,obişnuite. “Iar timpul creşte-n urma mea".... este senzaţia care te învăluie din aproape toate textele acestei cărţi. O carte despre spaima de gol, de frig, de întuneric, de lipsă a sensului final, de ratare,