Gabriela Marin Thorton – “Obsesia de a rămâne tânăr”, Casa Editorială ODEON Bucureşti, 1997
“A fost suficient să citesc două-trei pagini din acest roman ca să îmi fac o impresie despre subiect, despre ardentul amestec între reveriile naratorului hoinar şi experienţele indivizilor de care se înconjoară”, zice criticul şi istoricul literar Henri Zalis încă din primele cuvinte ale “Cuvântului înainte” pe care-l alocă volumului romanului “Obsesia de a rămâne tânăr”, semnat de prozatoarea româncă Gabriela Marin-Thorton, acum stabilită în îndepărtata Californie a Statelor Unite. Tot atâtea pagini mi-au trebuit şi mie, iniţial, pentru ca să văd în această scriitoare “carnea de tun” pentru o cronică negativă.
- Detalii
- Scris de IR Rosiianu
Gheorghe Izbăşescu – “Coborârea din tablouri”, Ed.Plumb, 1993.
Volumul “Coborârea din tablouri”, apărut în 1993 la editura băcăuană “Plumb”, face parte, aşa cum iînsuşi autorul a ţinut să precizeze, dintr-un proiect mai amplu, mai “rotund”, dintr-o carte cu un subiect unitar care cuprinde şi primele sale două cărţi: “Viaţa în tablouri” (volum cu care Gheorghe Izbăşescu a primit Premiul concursului de debut în poezie în 1982, organizat de Ed.Albatros, editura unde i-a şi apărut, doi ani mai târziu, această carte, precum şi premiul I la Concursul “Romuluis Guga”, Ediţia a III-a, 1989, Tg.Mureş, în cadrul secţiunii “cărţile de debut în poezie din perioada 1979-1989”), precum şi volumul “Garsoniera 49”, a apărut în 1985 la editura ieşeana “Junimea”.
- Detalii
- Scris de IR Rosiianu
O poezie în care mustește un descântec de tihnă scrie Simona Nicoleta Lazăr. O scurgere lentă-nspre suflet o au versurile sale. Iubire și ură apropiere și depărtare, pasiuni și reverii îngăduie ea versului său. Nimic nu rănește frumusețea cuvântului izvorât din străfunduri de suflet. Un univers întreg între două coperți. Izuri de profunde trăiri, de adânci meditații creștine, melancolii stârnite de-amintiri gâtuitoare răzbat din carnea poemelor sale. O impresie de joacă - bine ticluită - domină scriitura. Trădând un îndelungat exercițiu liric.
Simona Nicoleta Lazăr își asumă (deliberat) rolul de „agent constatator”. Ea „fotografiază” tot ce-i iese în cale, desenează cu dezinvoltură de maestru, creionează contururi existențiale abia știute. Scriitura e inundată de fulgerări aforistice, poetei plăcându-i furișarea-n hățișul gândurilor.
- Detalii
- Scris de Ioan Romeo Roșiianu
Citește mai departe: Descântecul poetic și joaca de-a poezia
VALERIU STANCU – „ÎNGERUL CU ARCADELE SPARTE/ L’ANGE AUX ARCADES BRISEES”, EDITURA COGITO - ORADEA, 1996
Indiscutabil, pentru poetul ieşean Valeriu Stancu, anul 1996 a fost unul plin. După ce mai pe la începutul anului trecut a publicat volumul „Sinucigaşi de lux” la deja consacrata editură timişoreană Helicon, spre finele lui a publicat şi volumul „Îngerul cu arcadele sparte” la editura orădeană „Cogito”, unde l-a avut ca lector pe Ioan Ţepelea. Daca întâiul volum i-a şi fost premiat - Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi - asta nu înseamnă că volumul care face obiectul atenţiei noastre critice este mai puţin sau cu ceva mai puţin valoros. Mai mult chiar, datorită structurii sale, atât din punct de vedere te- matic, cât şi stilistic, volumul acesta îmi pare a fi cu mult mai omogen.
- Detalii
- Scris de IR Rosiianu
Citește mai departe: Fulguraţii de gând în oglinzile sufletului poeziei
TRAIAN T. COȘOVEI – „IOANA CARE RUPE POEME”, EDITURA CARTEA ROMÂNEASCĂ, 1994
Apărută-n colecţia „Poeţii Oraşului Bucureşti”, ultima carte editată de poetul Traian T. Coşovei, cel recent distins cu Premiul Academiei Române, dovedeşte că este un poet care merită întru totul să se bucure de glorie. Încă din timpul vieţii. E o carte în care omul se ascunde în dosul cuvintelor bine alese, în spatele unei perdele a visu- rilor neîmplinite. E o aparentă stare de atrofiere a voinţei şi pasiuni- lor, un orgolios artizanat al aşteptării şi pândei:
- Detalii
- Scris de IR Rosiianu
Citește mai departe: Traian T. Coșovei - Poezia ca aparat de fotografiat realitatea