Puțini sunt cei care se bucură de-o sinceră și bună apreciere a celor din jur. Din rândul acestora face parte și domnul prof. Univ. Marin Voiculescu. Totuși, mulțumirea nefiindu-i deplină, Domnia sa a căutat noi tărâmuri de împlinire, măcar spirituală. Așa s-a întâlnit cu Literatura: căutând a-și depăși propriile limite. Și, ca o urmare fireacă, așa i s-au născut cărțile. Șapte deja „vechi”, opt cu aceasta din dicuția noastră: „Confluențe spirituale”. Este al doilea volum care-i apare la Casa Editorială ODEON, în cadrul aceleași colecții: „Panorama gândirii clasice și contemporane universale”.

     Apărută-n condiții grafice deosebite, cartea, în cele aproape 250 de pagini ale sale, „găzduiește” 11 personalități, unele mai bine, altele mai puțin cunoscute de marele public cititor, personalități ale căror „trăiri spirituale” sunt aprofundate și „disecate” de autorul ei.

CONSTANTIN HREHOR - „PĂSTORUL VIZIUNILOR”, EDITURA EUROLAND, 1996

„Ca şi pentru Paul Emanuel, pentru Constantin Hrehor „Poesia-i vesmântul de sărbătoare a lui Dumnezeu”, făptura umană degradată, umilită, îngenunchiată se mai poate salva murmurând versuri sau rugăciuni, anamneză fragilă care-o apropie de viziunea pri- mordială a Logosului creator.

Ceea ce mi se pare foarte personal în poezia lui Constantin Hrehor este tonul ei surdinizat: versurile preţioase şi erudite emană o muzică învăluitore, imaterială care încearcă parcă să înăbuşe o copleşitoare amărăciune existenţială,

GEORGE VULTURESCU – “TRATAT DESPRE OCHIUL ORB”,

ED.LIBRA.

       Volumul “Tratat despre ochiul orb”, de curând editat de Ed.Libra, vine să contureze chipul spiritual al poetului George Vulturescu, sătmareanul “părinte” al revistei Poesis. Acest poet, “vechi” de aproape jumătate de veac, de baştină sălăjean, şi-a parcurs paşi înceţi, cu sigure mişcări, drumul prin tărâmurile slovei. Nici nefericitul incident din copilărie care i-a afectat integritatea corporală nu l-a putut îngenunchia pe omul acesta dârz. Încrezător în forţa sa poetică, în deplina cunoştinţă de cauză, George Vulturescu a rămas în faţa vicisitudinilor vieţii şi a lumii cu scutul sincerităţii

Gabriela Marin Thorton – “Obsesia de a rămâne tânăr”, Casa Editorială ODEON Bucureşti, 1997

“A fost suficient să citesc două-trei pagini din acest roman ca să îmi fac o impresie despre subiect, despre ardentul amestec între reveriile naratorului hoinar şi experienţele indivizilor de care se înconjoară”, zice criticul şi istoricul literar Henri Zalis încă din primele cuvinte ale “Cuvântului înainte” pe care-l alocă volumului romanului “Obsesia de a rămâne tânăr”, semnat de prozatoarea româncă Gabriela Marin-Thorton, acum stabilită în îndepărtata Californie a Statelor Unite. Tot atâtea pagini mi-au trebuit şi mie, iniţial, pentru ca să văd în această scriitoare “carnea de tun” pentru o cronică negativă.

Gheorghe Izbăşescu – “Coborârea din tablouri”, Ed.Plumb, 1993.

       Volumul “Coborârea din tablouri”, apărut în 1993 la editura băcăuană “Plumb”, face parte, aşa cum iînsuşi autorul a ţinut să precizeze, dintr-un proiect mai amplu, mai “rotund”, dintr-o carte cu un subiect unitar care cuprinde şi primele sale două cărţi: “Viaţa în tablouri” (volum cu care Gheorghe Izbăşescu a primit Premiul concursului de debut în poezie în 1982, organizat de Ed.Albatros, editura unde i-a şi apărut, doi ani mai târziu, această carte, precum şi premiul I la Concursul “Romuluis Guga”, Ediţia a III-a, 1989, Tg.Mureş, în cadrul secţiunii “cărţile de debut în poezie din perioada 1979-1989”), precum şi volumul “Garsoniera 49”, a apărut în 1985 la editura ieşeana “Junimea”.