Înarmat c-o răbdare de „fier”, precum și cu o încredere deosebită în propria persoană și-n forțele sale creative, poetul „familist” Ioan Moldovan și-a publicat în 1993 la Ed. clujeană Dacia, cea de-a patra sa carte: „Arta răbdării”. Confirmând, și prin aceasta, „menirea” sa de poet al unei arheologii afective, în care nostalgia, tânjirea și dorul rămân principalele „arme” cu care el atacă o realitate ce nu-l lasă deloc indiferent. Mai mult chiar, acest real este voit lăsat să se înfrunte cu miraculosul, cu visarea purtată de valurile unei forțe necunoscute. Astfel, „saltul” în timp îi este la îndemână, dându-i posibilitatea să facă, din monotonii și treisteți, un peisaj poetic de-o estetică radicalizată: „Există câte o după-amiază/ când ridici deodată privirea și descoperi doi pini/ în cer/ printre cerneluri și fulgere” (O după-amiază), sau:
- Detalii
- Scris de IR Rosiianu
CASSIAN MARIA SPIRIDON – „IAŞI, 14 DECEMBRIE 1989, ÎNCEPUTUL REVOLUŢIEI ROMÂNE”, EDITURA TIMPUL - IAŞI, 1994
Puţini sunt cei care ştiu adevărata poveste a vieţii poetului ieşean Cassian Maria Spiridon. Mai toata lumea, însă, ştie că este directorul şi fondatorul noii serii a revistei „Timpul” din Iaşi, cofondator şi redactor coordonator al publicaţiei literare „Caietele de la Durău”, redactor şef al revistei „Convorbiri literare” şi „Poezia”, sau director al editurii ieşene Timpul. Îl mai ştie lumea în postura de bun şi neiertător ziarist. Puţini îl ştiu (şi) în postura de… REVOLUŢIONAR. Şi totuşi, aşa şi este! Cassian Maria Spiridon este unul dintre organizatorii şi participanţii la mişcarea revoluţionară anticomunistă din 14 Decembrie 1989 din Iaşi, Piaţa Unirii, orele 16.00.
- Detalii
- Scris de IR Rosiianu
Citește mai departe: Cartea restabilirii adevărului istoric,sau Cartea Poetului nr. 31
Adrian Lesenciuc este un poet al metaforei alcătuite din substanța unui material misterios, pe care nu îl găsim decât la marii poeți.
Adrian Lesenciuc pregătește tineri să zboare, predă, cum s-ar zice, zborul. E profesor de zbor. Azi este maior în cadrul Academiei Forțelor Aeriene ,,Henri Coandă” de la Brașov. Mâine-poimâine o să ajungă generalul aripilor, comandantul flotilei lui Icar.
Născut pe 21 august 1975, poetul a debutat editorial cu ,,Antifilosofia” la editura ,,Mesagerul transilvan” din Cluj - Napoca, în 1988. Au urmat volumele de versuri ,,Copilul genune”, 1999; ,,Laocoonia”, 2000; ,,Liam”, 2001 și volumul de versuri ,,Coliba de sânge”, 2014, despre care vorbim acum.
Critic, istoric literar și eseist, Adrian Lesenciuc s-a remarcat cu volumele
- Detalii
- Scris de Horia Muntenus
Dumitra Negruşa – “Cuvinte nesupuse”, Ed.Destine, Bucuresti 1994
Odată cu trecerea la o economie de piaţă, în plan literar, s-a trecut la o “liberalizare” a… semnăturii. Ciudate grupări autointitulate literare, cenacluri de tot felul, în care tot felul de “avortaţi” ai marii lumi literare frizează ridicolul cu genialitatea lor s-au înşurubat în realitatea imediată. Una de acest gen este şi cea numită “Destine”. “Patriarhii” ei spirituali (?!) sunt Ion Machidon si Victor Gh.Stan. Au “afiliat” grupării o editură şi o revistă cu acelaşi titlu. Fel şi fel de “refuzaţi la export” s-au adunat în jurul lor.
- Detalii
- Scris de IR Rosiianu
NICOLAE COANDE – “IN MARGINE “, ED. RAMURI, 1995
Lucru deja cert, “omul din umbra”, parintele “spiritual” al tanarului poet oltean Nicolae Coande este Liviu Antonesei. Acesta, in cuvantul de inceput al volumului cu care Nicolae Coande isi incepe suisul in adevarata lume a literaturii (“In maegine”, Ed.Ramuri, 1995), volum care-a si fost premiat (in manuscris) la concursul de debut initiat de Fundatia Ramuri si de Fundatia Bibliotecii Franceze OMNIA, sublinia faptul ca “Nicolae Coande a descoperit pe cont propriu, secretul prin care cultura devine natura, natura proprie”.
Totusi, trecand peste “verdictul” prefatatorului: “Nicolae Coande e poetul care vine”, nu pot sa nu remarc stilul debordant al poetului pentru care:
- Detalii
- Scris de IR Rosiianu