Gavril Ciuban & tinerii - „Fântâna cu ghiuturi”,

Ed. Jurnalul de Sighet, 1996

     Mai rar îi este dat unui critic sau cititor să se întâlnească cu o carte „semnată” de doi poeți și un prozator. O astfel de simbioză publicistică amintește de mai vechile colecții de debut, de antologii și culegeri de texte. Ceva de genul acesta este și cartea semnată de Gavril Ciuban, Alexandru Deiac și Gabriel Ciuban, ultimul fiind chiar fiul lui Gavril. Grosul cărții este format din poemele lui Gavril Ciuban, un poet cu mai vechi state de plată prin literatura noastră. Alexandru Deiac, un „fost” miner decedat în 1990, în condiții suspecte

Recent a apărut la Editura Amanda Edit din București, în colaborare cu Uniunea Culturală a Albanezilor din România, interesanta lucrare metodică a învățătorilor Ana și Gelu Dragoș: Valențe pedagogice în activități ecologice.

            Dascăli cu experiență îndelungată, propun o abordare didactică a ocrotirii mediului înconjurător, conștientizând necesitatea păstrării unui mediu natural cât mai curat pentru buna noastră sănătate. Efortul de a conștientiza acest aspect social nu e ușor, dar citind cele 106 pagini ale cărții, cititorul poate lesne observa că, prin îmbinarea metodelor școlare și extrașcolare de instruire, un învățător pasionat de meserie poate insufla copiilor, chiar și la vârste fragede, dragostea pentru natură și imboldul de a o îngriji.

DUMITRA NEGRUŞA – “FRUCTUL ANCESTRAL”, ED.CASA OMNIA CARTEXIM – BUCURESTI,1996

       O mai veche vorba bătrânească spune că ”perseverenţa e mama succesului”. Aşa este! Numai că, cu şi mai multă vreme în urmă, parcă intuind o posibilă răstălmăcire a sensurilor acestei definitii latinii au atras atenţia asupra perseverării în “greşeală”. Dacă pentru mulţi lucrurile sunt clare, pentru Dimitra Negruşa, pot s-o spun cu mâna pe inimă şi cu majuscule în acelaşi timp, nu e nimic clar.

Ei i-a intrat în cap, s-au i-a bagat cineva în cap acest lucru, că e poeta şi gata! Orice i s-ar mai spune, nimic n-o face să renunţe.

VALENTIN IACOB – “PETROGRADUL INTR-UN PAHAR CU SAMPANIE”, ED.INTERGRAL, 1996

       Volumul cu care a debutat Valentin Iacob, Petrogradul intr-un pahar cu sampanie (Ed.integral, 1996) cuprinde “vaietul” pe care poetul si-l smulge, numai pentru ca lucreaza in sfera cuvantului “sugrumat cu emotii”, cu ambitie, cu incapatanare. Ca orice tanar poet (si) Valentin Iacob se lasa tentat de marile probleme ale omenirii si, implicit, ale poeziei. Marcat de puterea cuvantului, poetul isi reduce - pe alocuri – vocabularul pentru a avea la indemana numai bisturiul necesar disecarii ideilor.

Volumul intitulat “Vreascuri de iubire,” semnat de Iftenie Cioriciu pe care am fost invitată să-l prezint iubitorilor de poezie este cartea de debut a unui alt temerar purtător de ghiocei în păr ce se încumetă să iasă din anonimat. Volumul oferă o lectură ușoară, relaxantă, pe alocuri provocatoare. Cred că aceste poezii au fost scrise cu multi ani în urmă. Se simte în ele tumultul tinereții! Poetul nu se face poet nici la 15 ani , nici la 35 și nici la 5o doar pentru că și-a propus să compună versuri. Poetul se naște poet!

Versurile acestui volum sunt pătrunse de o profundă și autentică simțire. Ele dezvăluie sensibilitatea, senzualitatea dar și masculinitatea unui moldovean neaoș din satul Sărățeni adus pe lume și crescut cu multă dragoste de către Maria și Teodor Cioriciu, anume parcă pentru iubire și pentru poezie.