Expresia poetica a lui Ioan Dorel Todea se înscrie într-o filiaţie a marilor poeţi români. Ioan Dorel Todea ne oferă un volum de poezii extrase din existenţa şi viaţa sa pe care o transfigurează în diverse forme ce combină fapte şi gânduri transpuse într-un registru liric şi cuvinte simple. Noua ediţie a acestei lucrări este bilingvă: română-franceză. In pofida dificultăţii ce o reprezintă orice traducere într-o altă limbă, textele se deschid unui public francofon. Aceasta carte se impune deasemeni printr-o foarte frumoasă ilustrare a pictorului Daniel Romeo Todea care sublimează textul prin forme şi culori în relaţie cu muzica cuvintelor.

“Prin Ruga de veci, autorul îşi deconspiră gândurile tainice,

„Fără a-ţi părăsi camera se poate cunoaşte universul.”

Spunea învăţatul Lao-Tze. Romanul lui Camil Petrescu e un bun instrument, la îndemâna oricui, pentru a cunoaşte lumea într-o multitudine de ipostaze: iubirea şi mai târziu depărtarea sufletească ireversibilă dintre doi oameni, abilitatea de necrezut a unui personaj de a prospera în afaceri fără să ştie să citească şi să scrie, adevărata faţă a războiului, cu nenorocirile şi suferinţele pe care le provoacă tuturor, jocurile murdare, de multe ori de un servilism revoltător ale unor personaje intrate în politică. „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” e ca un diamant: are mai multe feţe foarte bine şlefuite. Şi se mai aseamănă cu piatra preţioasă amintită şi prin perenitate.

Scriitorul uruguayan Fernando Butazzoni are o temă preferată care apare în operele sale literare: lupta încrâncenată între regimul politic nedispus să cedeze ceva din drepturile câştigate cu ajutorul armelor şi populaţia care trebuie să se supună necondiţionat. America de Sud a fost zeci de ani locul unde s-au întâmplat cele mai dese şi violente schimbări de guverne, toate prin forţa armelor, urmate de nenumărate restricţii pentru populaţia civilă.

Locul unde se desfăşoară conflictele dintre regimul politic şi populaţie este oraşul. Maria Berza, în prefaţa cărţii „La căderea nopţii”, scrie:

„Metropola este […] o fiinţă vie şi vitală, un microcosm în care individul uman şi masa

Pe o punte de gânduri, gingașă trecea poezia… “Punți între gânduri” de Elisabeta Lușcan - editura Karuna, Bistrița 2014

Cartea “Punți între gânduri” de Elisabeta Lușcan - editura Karuna Bistrița 2014, mi-a fost dăruită în vara aceluiași an odată cu câteva semințe de la florile din grădina sa. Privind-o pe poetă, mereu zâmbitoare și mereu printre flori, cum ai putea să n-o îndrăgești ori cum ai putea să ți-o imaginezi altfel decât în grădina casei sale de la o poală de munte, scriind poezii la umbra unui copac înflorit și trimitându-le apoi spre cei dragi sufletului ei. Cărții Elisabetei Lușcan abia acum i-a venit rândul să o citesc, și să gust poemele ce se deschid asemenea florilor în diminețile senine de vară!

"Regina Nopţii " mă trimite spre zona florală amintindu-mi de suavele clopote alb argintii, ce se deschid după răsăritul lunii, împrăştiind parfumul specific şi misterios. Dar iată că numele vrajei nocturne devine titlul unei cărţi semnate de profesorul Vasile Mârza, izan neaoş ,ce călătoreşte în timp, graţie memoriei sale şi locurilor în care trăieşte. La îndemnul unui avocat prieten , sătul de talk show-uri la fel ca şi dumnealui, am descoperit un talent original, facil în mod deosebit celor care cunosc Maramureşul, nu din excursii sau din auzite, ci din interiorul său sacru. Este vorba despre Vasile Mârza cavaler al împăratesei Rozei Rozalina,văr primar cu marchiza Sâlţa, şi fiu pe veci al reginei Rozavlea. Stigmatul alesului se poartă din naştere. Chiar dacă ar fi fost băgat în sac alături de fii vitregi ai Rozavlei, hulubul sfânt s-ar fi hodinit pe creştetul său ,