După un deceniu şi mai bine de absenţă de pe câmpia literaturii, cunoscutul jurnalist şi prezentator tv Ioan Romeo Roşiianu a revenit în forţă (şi cu succes) pe scena literară contemporană cu o antologie de autor (Înomenirea cuvintelor, Ed. Ceconii, Baia Mare, 2014, cu o carte de critică literară(Pictorii cuvintelor, Ed. Tipo Moldova, Iaşi 2015 şi cu volumul de poeme „Arhitectura poemului”, Ed. Ethologica, Baia Mare, 2015.
Născut la Roşiorii de Vede în 1968, poetul îşi face ucenicia literară în Bucureşti, parcurcând o perioadă fertilă şi boemă, înconjurat şi ajutat discret de regretatul poet Traian T. Coşovei, un nume important în literatura română de la răspântia dintre milenii, publicând grupaje de poeme şi nenumărate cronici de carte în revistele bucureştene şi în cele din ţară,
- Detalii
- Scris de Nicolae Scheianu
Talentat poet, binecunoscut critic literar, neobosit editor şi apreciat jurnalist, Ioan Romeo Roşiianu este autorul mai multor volume, majoritatea de versuri.
Am avut fericita ocazie să primesc, cu autograf, unul dintre cele mai noi volume ale sale, intitulat atât de frumos „Înnomenirea cuvintelor“, apărut în anul 2014 la Editura CECONII din Baia Mare. Este o minunată carte de versuri pe care am lecturat-o cu multă plăcere, de la prima şi până la ultima filă, pentru că tânărul poet reuşeşte să capteze atenţia cititorului printr-un discurs liric „ornat“ cu metafore ce strălucesc asemenea unor diamante, înşirate pe un colier: „într-o / ultimă / icoană veche / îngerii-şi plâng veşnicia...“ (Îngerii-şi plâng veşnicia - pag.16) sau:
- Detalii
- Scris de Ioan Vasiu
Dan Brown scrie cărţi care au priză la public. Eu nu pot să fiu un admirator al realizărilor sale literare, aşa cum nu pot fi un critic cu orice preţ, chiar şi atunci când nu e cazul.
Unele minţi “luminate” ale acestei lumi consideră că suntem deja prea mulţi, lucru care împiedică populaţia să trăiască în pace şi fericire. Chiar pe la începutul cărţii putem citi o constatare cu care probabil suntem cu toţii de acord:
“…vine un moment în istorie în care ignoranţa nu mai este un păcat de iertat...o clipă în care doar înţelepciunea mai are puterea de a mântui.”
Fiind prea mulţi (după unii), motivaţia unei împuţinări a populaţiei apare de la sine:
- Detalii
- Scris de Horia Picu
Volumul Sfeşnic în rugăciune impresionează cititorul cum poate s-o facă numai o rugăciune izvorâtă din curăţenia inimii şi care se îndreaptă înspre inimile însetate de balsamul frumosului şi adevărului prin forţa irezistibilă a iubirii atotumanului.
Iar poetul, o ştie oricine, este cu adevărat atotuman doar în măsura în care a fost dăruit cu har, astfel ca prin cuvintele din limba în care s-a născut şi crescut, mai devreme sau mai târziu să poată ajunge în vecinătatea Cuvântului.
Traian Vasilcău ne asigură chiar din titlu că poezia dobândeşte dulceaţă divină, ceea ce-i totuna cu eterna prospeţime,
- Detalii
- Scris de George PETROVAI
Citește mai departe: Rugăciunea poetică a lui Traian Vasilcău
Corina Dimitriu – “În preatârziul clipei”, Editura Rovimed Publisher, Bacău, 2014
Un fel de „Cântare a Cântărilor” ori chiar un epitalem mi s-a părut cartea “În preatârziul clipei”,Editura Rovimed Publisher Bacău, 2014 a Corinei Dimitriu, citita într-o noapte cu “super Lună plină în Pești”! Cine știe, m-oi fi conectat la „înțelepciunea universală” în acea noapte magică când orice miracol se poate petrece, de m-am simțit cuprinsă “de o stare incredibila de magie” lecturând unul după altul minunatele poeme de dragoste din cartea mai sus amintită!
- Detalii
- Scris de Dorina Stoica