Ancorate fericit într-un trecut îngăduitor visului, înrădăcinării și conservării tradiției, autoarele propun o carte în care lumea arhaică e (re)adusă în prim-planul unei societăți ce-a ajuns să-și externalizeze și să-și șabloneze etapele existențiale.
Această falsitate atitudinală, această dorință de imitate, această adicție față de nou riscă să-ntoarcă societăți în catacombele Romei, locul în care creștinismul a căpătat substanță.
Ei bine, această carte se adresează unora ca ei, unora care-au uitat glodul copilăriei și care cred că dacă neagă ceva, acel ceva chiar nu a existat vreodată.
Un apel este această carte către cei care doar vizitează și vizionează trecutul și începuturile acestui neam prin felurite muzee, un apel de revenire la valorile sacre ale simplității și profundului fiindual.
- Detalii
- Scris de Ioan Romeo Roşiianu
"FIRE DE IUBIRE este ecoul puterii spiritului uman, al perseverenței şi al dragostei. Este o privire într-o lume aproape dispărută din planul fizic al existenței zilnice, dar, în acelaşi timp, vie în inimile şi mințile celor care o cunosc. Este o expresie a iubirii Mihaelei pentru tradiție, pentru meşteşugul ei, şi mai presus de toate, pentru oameni".
Da! Sunt cuvintele Doamnei dr. psih. Adriana Crăciun, arhitectul de facto al acestei splendide cărți, care a cunoscut-o pe Doamna Mihaela Tibil împreună cu exponatele ei, într-o dimineață de toamnă, în Baia Mare, cu ocazia celei de-a V-a ediții a Festivalului „Teatrul Tinerilor”, aşteptând cu nerăbdare deschiderea evenimentului.
Întâmplarea de față, plăcuta întâmplare, face ca tocmai atunci să o cunosc şi eu pe distinsa doamnă Adriana Crăciun, persoană cu care am interlocutat încă din prima clipă.
- Detalii
- Scris de Valentin Lupea
Citește mai departe: POVESTEA UNEI VIEȚI SAU O VIAȚĂ DE POVESTE
Motto:
„În vremea care ne-a rămas,
Noi te rugăm pe Tine, Doamne,
Oprește-te! Sau fă un pas,
Spre cei cu șaptezeci de toamne.
Nu-ți cerem bani sau bogății,
Că ni le-ai dat în timp pe toate.
Te vrem cu noi mereu să fii,
Să ne dai, Doamne, sănătate!” (Noi, te rugăm!)
Volumul scris de Ana Ardelean Vecerdea cuprinde poezii și proze scurte cu idei strânse-ntr-un buchet de zâmbet cu reflexe din trecut punând amintirile la un loc bine stabilit și inteligibil.
Poezie și proză îngemănată scrisă din suflet de poet pentru suflete „chinuite” de dragostea de oameni.
Trebuie să spun de la-nceput că cea mai mare descoperire a omului din toate timpurile a fost SCRIEREA.
Numai prin consemnarea gândurilor umane se pot transmite din generație în generație descoperirile din domeniul tehnic, electric, științific, valorile culturale ale omenirii, dar și... valorile sufletești (compasiunea, iertarea, bucuria, mila, ajutorul dezinteresat, credința, iubirea etc).
- Detalii
- Scris de Olimpia Muresan
Scriitoarea Ana Vecerdea Ardelean ne propune un inedit volum de versuri ,,Adieri de toamnă” ce apare la prestigioasa editură de la Baia Mare, eCreator.
Volumul face parte din colecția ,, Poesis” a aceleiași edituri.
Autoarea deschide volumul cu un cuvânt-înainte, în care justifică decizia de a scrie, în ideea de a rămâne ceva în urma sa, mai exact niște cuvinte așternute pe hârtie: ,,Îmi doresc să las un semn urmașilor mei, un semn cules din lumea asta, semn care să le amintească de existența mea. […] Dar nicicum nu-mi pot îndeplini această dorință fără ajutorul lui Dumnezeu, singurul care îmi va putea da cuvintele potrivite.”
Doamna Ana Vecerdea Ardelean și-a dedicat întreaga sa viață învățământului, preocupând-o în prezent extrem de tare poezia, activitate ce îi umple sufletul de bucurie, după cum însăși susține în debutul acestui volum: ,,Preocuparea mea, persoană ajunsă la anii senectuții, preocupare care-mi umple sufletul de bucurie!”
- Detalii
- Scris de Iulia-Maria Ciherean
Creația este un act divin și prin ea ne punem în legătură cu Dumnezeu Creatorul.
Prin creația noastră, ne exprimăm libertatea și creativitatea, dar totodată ne asumăm responsabilitatea de a modela lumea într-un mod pozitiv.
Operele artistice sau literare au o valabilitate atât în prezent, cât și în viitorul îndepărtat, exprimând o anumită viziune asupra vieții și lumi, care va rămâne relevantă indiferent de trecerea timpului.
Prin creație putem găsi sens în viață și putem aduce frumusețe și armonie în lume, contribuind astfel la evoluția spirituală a umanității.
Pulsul valorilor este un concept care se referă la schimbările și evoluțiile în ceea ce privește valorile societății.
Acesta reflectă starea valorilor și a idealurilor care sunt promovate și îmbrățișate într-un anumit moment de timp.
- Detalii
- Scris de Zorin Diaconescu