Volumul de poezii „Câteva versuri”, editura „Gutenberg” Târgu Lăpuș, 2024, are girul doamnei profesoare dr. Terezia Filip, care-n prefața cărții scrie: „Răsfoind și uitându-mă în texte, ca să aflu răspuns, fie nu găsesc nimic în cuvinte, fie am șansa de-a da peste stări și momente ce emoționează, unele, altele înduioșează, unele stârnesc mirarea și umorul, altele te fac să zâmbești, să cunoști întâmplări narate acolo. Ei bine, nu limbajul, ci aceste aspecte emoțional-sentimentale ar putea fi indici de originalitate ai cărții”.
Cunoscându-l de mai mult timp pe autor, aș putea să spun că face parte din grupul poeților lăpușeni (Augustin Neaga, Nelu Danci, Florin Dragomir ș.a.) cu exprimare de tip popular, cu versuri rimate. Ceea ce place la poetul popular Grigoraș Ciocan este dragostea cu care își așterne gândurile pe hârtie, emoția care o produce cititorului prin imaginile unei lumi trecute, care nu mai există astăzi.
Scrie diversificat: pasteluri, rugi, meditații, anecdote, ode, poezie din arealul în care s-a născut, unde a muncit și trăit perioade din viața lui (Sălnița, Târgu Lăpuș, Țara Sfântă, Spania, Baia Mare).
- Detalii
- Scris de Gelu DRAGOȘ
Într-o cu adevărat curată rațiune pură textura scriiturii profesorului Valentin Lupea vine să descifreze sensuri și emoții încartiruite-n cuvânt, să sublinieze nuanțe și să facă văzut mai greu perceptibilul creației.
E o încântare străbaterea textelor sale, o (i)luminare starea lecturii, o bucurie (re)nașterea sa în cuvânt, (re)definirea cu fiece frază și carte comentată.
Prin îndelunga activitate didactică a dat autoritate actului său critic, fiind deja (re)cunoscut ca fin observator al fenomenului creației contemporane, obiectivitatea impregnată-n cuvântul analitic aducându-i prețuirea autorilor comentați, a cititorilor deja fidelizați sau a contemplatorilor ce se pot detașa atât de cel analizat, cât și de Valentin Lupea.
Scriitura sa este autentică (și) prin faptul că – dincolo de erudiție și expertiză – provoacă prin îmbinarea armonioasă a perspectivei didactice cu cea filosofică, fapt ce-o face mai ușor accesibilă tinerilor și celor încă neinițiați.
Profesorul Valentin Lupea nemurește autori și cărți prin respirația sa critică, prin consecvență existențială, prin crez și persuasiune, prin tăria personală de detașare față de aceștia, fapt pentru care ei rămân numai un mobil al prețuirii și atenției acordate, lucru firesc într-un comentariu.
- Detalii
- Scris de Ioan Romeo Roşiianu
Cu bucurie semnalez apariția unei noi cărți care poartă semnătura profesorului de limba și literatura română Valentin Lupea, din Satu Nou de Jos, unul dintre cei mai răsfățați critici literari și editorialiști ai editurii „eCreator” Baia Mare.
De data aceasta scriitorul Valentin Lupea ne prezintă volumul „Axiologii critice”, o carte care pune în valoare un număr de treizeci și cinci de autori (unii cu două cărți), ceea ce denotă o muncă titanică din partea autorului, dar și stăpânirea unor metode de cercetare și interpretare critică a textelor studiate.
De fapt chiar autorul spune în „Cuvântul de început” numit sugestiv „Crezul meu de critic” următoarele: „A fi critic literar înseamnă a avea certe convingeri estetice cristalizate de-a lungul anilor. A fi critic literar înseamnă a avea convingeri ce transced unei formule de critică aplicată. A fi critic literar înseamnă aplicarea acelui fond teoretic, fără precizări programatice, fără ambiționări sau divagaţii speculative, ci doar un excepțional cult pentru textul literar. A fi critic literar înseamnă ca observațiile tale să-şi tragă substanța prin ascultarea îndelungată şi repetată a pulsului circumscris în operă.
- Detalii
- Scris de Gelu Dragoş
Citește mai departe: O nouă carte de critică literară sub semnătura lui Valentin Lupea
Dacă ar fi să pun câteva cărți de critică literară într-o capsulă a timpului, cu siguranță le-aș alege şi pe cele ale domnului profesor și critic literar Valentin Lupea, căci în ele se regăsesc nu doar analize profunde, ci și o căldură și o sensibilitate aparte, ce vorbesc peste ani despre bogăția și esența literaturii.
,,Axiologii critice”, volum publicat in 2024 la editura eCreator din Baia Mare este o abordare metodică a evaluării valorilor și principiilor morale, estetice sau filozofice prezente în operele analizate. În acest context, fiecare operă a fost examinată pentru conținutul său literar, pentru sistemele de valori oglindite și pentru modul în care autorii le contestă, le reafirmă sau le pun în discuție.
Axiologia, fiind studiul valorilor, se concentrează pe explorarea elementelor centrale ale unei opere literare care relevă ce este considerat important din punct de vedere moral, etic, estetic sau social. Din perspectiva unei analize literare a 33 de opere, titlul volumului indică o analiză a felului în care valorile universale, cum ar fi adevărul, dreptatea, iubirea, libertatea sau frumusețea, sunt abordate și exprimate în diverse texte.
- Detalii
- Scris de Adriana Crăciun
Scriitorul și profesorul Valentin Lupea ne propune un nou volum de critică literară Axiologii critice, ce apare la editura băimăreană, patronată de criticul și scriitorul, Ioan Romeo Roșiianu, eCreator. Volumul face parte din colecția Critica și apare în anul 2024.
Volumul prezent este un cumul de informații extrem de valoroase așternute pe hârtie din ultima perioadă a domnului profesor Valentin Lupea, ce pare neobosit în ale scrisului și ale gândurilor. Dumnealui are o capacitate extraordinară de a surprinde idei dintre cele mai diverse despre volumele care îi trec pragul minții sale. Domnul profesor surprinde în mod spectaculos tot ce e mai bun dintr-un volum, dar și despre autorul sau autoarea acelui volum.
Volumul acesta cuprinde numeroase referințe critice despre mai multe volume a diferiților autori contemporani din colțurile țării, însă și de peste hotare, precum: volumul domnului Ioan Romeo Roșiianu, volumul doamnei Carmen Mihaela Coca, volumul doamnei Marioara Vișan, volumul doamnelor Adriana Crăciun și Mihaela Tibil, volumul doamnei Liliana Carmen Stoica și multe altele.
- Detalii
- Scris de Iulia-Maria Ciherean