boboaca 1 4O adâncă poezie a confesării emoției lirice din perspectivă personală ne propune poetul Gheorghe Ionel Boboacă la debutul său, o carte înveșmântată-n trăiri pline de sensuri ridicate la dimensiuni planetare, perspectivă senzitivă ce-i îngăduie îndelungi introspecții, emoția anterioarelor experimente existențiale și trăiri fiind unicul termen de comparație acceptat ca fir roșu în scrierile sale.
Scriitura sa transcede fericit patosului și stării de îndrăgostit, însă implicarea emoțională străbate vintre și cutremură trăiri, o sinceritate capabilă să facă din lector complice, fiecare purtându-și desaga cu împliniri sau neîmpliniri existențiale.
Captivantă senzitiv este tema (re)descoperirii ființei iubite, linia de așteptare și trăirea în sine devenind soclul pe care poetul clădește imaginea angelică a celei ce este fior existențial, starea de îndrăgostit fiind străveziu și minunat evidențiată.

Al. PetriaPentru început să-mi explic titlul recenziei prin vorbele poetului: „...Ploaia ținea să-mi fie tovarășă,/Ploaia mă cicălea/ să culeg căpățânile de varză și cartofii din grădină,/ că ea m-a ajutat cu ele,/să scriu, să nu umblu după fufe/ când niciunul nu știe cât timp mai are,/ Ploaia era cu gelozia pe piele,/ ploile din jur o ocoleau,/ cum lași intimitate celor căsătoriți,/ Ploaia mă avea pe mine/ și era voluntară și cu idei fixe și nu voiam să mă părăsească,/ e ceva logică în gândul ca fiecare om să aibă ploaia lui”, adică acest fenomen natural pentru Alexandru Petria înseamnă mult mai mult, ploaia îi oferă copilului o anumită condiție socială, apoi ploaia prin talentul nativ și sudoarea nopților nedormite cu scrumiere pline, să și-o facă prietenă pe viață, să-i dea statut de reînviere spirituală, în aceste vremuri caniculare. De altfel ploaia este obsedantă în opera poetică a lui Alexandru Petria, fie și pentru renașterea vegetală, ca să nu mai vorbesc de cea poetică!
Alexandru Petria este un poet sincer, adevărat, nonconformist, în vogă, foarte citit de tânăra generație și nu numai,  iar prin volumul „Triaj prin sânge și valuri”, editura „Tribuna” Cluj Napoca, acest fapt este accentuat și reconfirmat.

Puiu Raducan Fabule si pamfleteCitind definiția fabulei în dicționar, aflăm că „Fabula este opera epică, în proză sau versuri, în care se prezintă defecte omenești, prin intermediul unor necuvântătoare personificate, cu scopul de a fi îndreptate. Fabula are un caracter educativ. Morala ei poate fi destinată și copiilor, nu doar adulților. Ideile morale pe care o fabulă le transmite din plin sunt: să nu-și însușească munca altora, să nu fure, să nu mintă, să nu trădeze, să nu jignească etc. Printre cele mai cunoscute fabule românești se numără: „Boul și vițelul”, de Grigore Alexandrescu, „Corbul și vulpea”, de Gheorghe Asachi, „Bietul Ion”, de Ion Luca Caragiale, „Greierul și furnica”, de Alecu Donici, „Măgarul în grevă”, de George Topârceanu.
Despre fabulele și pamfletele scrise de către Puiu Răducan, maestrul Nicolae Dragoș, cel care a prefațat cartea apărută la editura „Mircea cel Bătrân” Băile Olănești, în 2023 a scris: „Ivite parcă dintr-o candoare premeditată, cu acceptarea, uneori, a unor rime ce nu ocolesc intenționate stângăcii, versurile scrise de Puiu Răducan deconspiră existența unor ispite parodice ale intuiției ce înlesnesc drumurile spre o originalitate frustă în exprimarea unor atitudini și sentimente care mărturisesc îndrăzneli riscate și riscante. (...) Morala fabulelor și fulgerele pamfletelor nu le dau pace turbulenților și delicvenților care se amăgesc că și-ar putea ascunde chipurile după costumații și măști de împrumut de la diverse animale de esopică sorginte”.

oMotto: „Cei care acceptă existența anomaliilor sunt de acord cu faptul că cea mai importantă dintre ele este cea cunoscută sub denumirea de PSI. Anomalia PSI se află la baza fenomenelor denumite de obicei paranormale, parapsihologice sau exotice, interzise de principiile restrictive fundamentale ale științei, care fac obiectul de studiu al parapsihologiei, o disciplină în continuă afirmare.”(Adrian Pătruț, De la normal la paranormal, ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1993).
Sorin Grecu mărturisește: „eu am fost, pe parcursul întregii mele cariere, un jurnalist profilat pe „inefabil” și subiecte de senzație din zona underground... am fost nevoit să mă zbat permanent pentru genul de subiecte fierbinți, care se vând... motivul pentru care, înfruntând riscurile trimiterii în derizoriu, de către cei prea plini de propriul lor ego, o voi face fără nicio reticență” ( în această carte).
Clujeanul jurnalist Sorin Grecu alege ca temă generală în această carte observarea și prezentarea fenomenelor paranormale. Lângă aceste fenomene e mereu prezent autorul prin curiozitatea și empatia ce-l caracterizează încercând să le explice. Paranormalul e foarte apropiat de percepția extrasenzorială, de telepatie – fenomene care nu sunt în totalitate explicate științific.

Petro OK Volumul de față, dedicat „distinsei doamne Anuța Gorzo” de către George Petrovai, cuprinde  32 de eseuri/ proză scurtă, în fapt editorialele semnate de către autor în diferite publicații, inclusiv pe blogul „Moara lui Gelu”, ceea ce mă onorează. De asemenea mă flatează dedicația dată în 26 noiembrie 2024 de autor: „Prietenului Gelu Dragoș, a cărui moară produce o excelentă făină culturală!”.
Despre acest volum, autorul George Petrovai afirmă: „Al treilea volum din seria Exerciții filozofico-sociologice (cu și fără tentă politică) oferă cititorilor interesați atât modele vrednice din trecut și prezent, cât și concludente dovezi nu numai din ceea ce-i de dorit să nu fie urmat, ci chiar trebuie de îndată pus la stâlpul infamiei de către semenii onești, curajoși și cu discernământ”.
Așadar avem în fața noastră o carte de atitudine, marca George Petrovai, cel care spune adevărul oricât de dureros ar fi, cel care nu iartă clasa politică actuală pentru lipsa de discernământ, de patriotism și viziune economico-socială pentru România de azi și România de mâine, România urmașilor noștri. Și toate acestea  spuse răspicat, cu ajutorul condeiului, din 1990 încoace, de dragul ei și al celor care trăiesc în țară ori sunt risipiți prin toate colțurile Europei și lumii.