În era digitală, când ecranele ne acaparează atenția încă din copilărie, nevoia de povești tradiționale devine tot mai acută. Copiii de azi, bombardați de informații rapide și stimuli vizuali permanenți, riscă să piardă legătura cu poveștile care formează o parte esențială a culturii și identității lor. Aceste povești nu doar că hrănesc imaginația, dar și formează caracterul, oferind lecții de viață, valori și o conexiune profundă cu valorile strămoșești.
În acest context, volumul „La gura sobei” de Liliana Gabroveanu, publicat de Editura eCreator din Baia Mare în 2024, vine ca o adiere de aer curat, aducându-ne aminte de magia poveștilor spuse în tihnă, la lumina focului.
La gura sobei, este locul unde se adună poveștile și căldura, unde cei dragi stau împreună, ascultând cum trosnește lemnul în foc și cum se leagă cuvintele într-o poveste captivantă. Soba este ca o inimă a casei, care împrăștie căldură și lumină, iar la gura ei, adică aproape de ea, toți se simt în siguranță, ca într-un cuib. Aici, în acest colț călduros, poveștile prind viață, iar timpul parcă stă în loc, pentru ca toți să poată visa cu ochii deschiși. Chiar dacă nu ai văzut niciodată o sobă, imaginează-ți un loc unde te simți iubit și protejat, un loc unde cuvintele devin magie.
- Detalii
- Scris de Adriana Crăciun
Doamna Liliana Gabroveanu a început să scrie în urmă cu zece ani, debutând cu POVEŞTI ŞI POVESTIRI DE CITIT ŞI COLORAT; ARHIVA DE MĂŞTI şi volumul MUZICANȚII DE BRONZ, la Editura SINGUR, urmând apoi FATA DIN CODRU şi POVEŞTI MODERNE DIN NATURĂ, ambele la Editura ART CREATIV din București, schimbând în ultima vreme registrul creativ în proză scurtă, AMALGAM DE SUFLETE Editura, eCREATOR Baia Mare, Colecția PROZĂ, 2024, şi-n poezie, vezi actualul volum de versuri, AMALGAM EMOȚIONAL, Baia Mare,2024, Colecția POESIS.
Am avut plăcuta ocazie să scriu PREFAȚA cărții de proze scurte, la cartea doamnei Liliana Gabroveanu, AMALGAM DE SUFLETE, ocazie cu care, pornind de la un citat din Albert Camus, ("O conştiință încărcată are nevoie să se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesie."), de la această succintă, dar concentrată meditație asupra operei de artă, ajungeam atunci la cartea doamnei Liliana Gabroveanu, AMALGAM DE SUFLETE, despre care spuneam că este o carte de proză artistic realizată, adică o operă de artă, o creație literară în care întâlnim un amalgam de sentimente provenite din tot atâtea suflete.
- Detalii
- Scris de Valentin Lupea
Citește mai departe: Un nou amalgam al Lilianei Gabroveanu, de data aceasta, emoțional
Domnul Grigoraş Ciocan s-a născut în Sălnița, comuna Vima Mică, județul Maramureṣ.
După absolvirea Şcolii Profesionale de Construcţii din Dej, Grigoraş Ciocan a avut, posibilitatea să acumuleze o vastă experiență practică de viață, muncind pe multele şantiere de construcții din țară, dar şi din străinătate (Irak, Israel şi Spania).
Încă din copilărie a cochetat cu scrisul aşezându-şi gândurile, tinerețea şi frământările sufleteşti în poezie, manuscrise pe care le-a păstrat ani mulți în sertarele dulapurilor, adăugându-li-se apoi altele de altă natură mult mai matură, provenite din experiențele sale de viață acumulate prin efectuarea stagiului militar, dar mai ales prin alergările sale trudnice pe şantierele țării şi pe şantierele altor țări, în căutarea surselor necesare vieții şi a înjghebării propriei familii, în căutarea normală a unui rost în viață.
- Detalii
- Scris de Valentin Lupea
Citește mai departe: A TREIA PIESĂ DIN TRILOGIA BANCURILOR LUI GRIGORAŞ CIOCAN
’’Poezia este un fel de muzică, trebuie să o auzi ca să o apreciezi’’. (Voltaire)
De-a lungul anilor îndrăgita poetă Titina Nica Țene a bucurat cititorii săi cu numeroase volume de poezii pentru copii, povestiri, poezii cu teme diverse și memorii. Deoarece anul 2024 este un an mai special care marchează aniversarea poetei de 80 de ani, iată și motivul pentru care editura Napoca Star din Cluj Napoca s-a gândit să-l marcheze cu o antologie de versuri, POEZII ALESE -SELECTED POEMS, în ediție bilingvă româno-engleză, traducerile în engleză fiind realizate de Mariana Zavati Gardner, John Edward Gardner și Fay Jacqueline Gardner.
Versul care te poate pătrunde prin muzicalitate și emoție, acela poate ajunge la inima cititorului precum o melodie pe care s-o asculți în tihna unei seri de toamnă. Muzicalitatea și emoția versurilor cuprinse în acest volum, scrise de distinsa poetă Titina Nica Țene, la care se adaugă și melodicitatea specifică limbii române, se împletesc într-o doinire a inimii poetei Titina Nica Țene.
- Detalii
- Scris de Johnny Ciatloș-Deak
Citește mai departe: Doinirea inimii poetei Titina Nica Țene
Citesc poemele Iosefinei Schirger din volumul Războaiele mele, care începe cu capitolul Exerciţii de singurătate. Deși compuse din nouă, nu versuri, ci cuvinte, care cu greu pot fi considerate la prima vedere a fi poeme, ele își îndreptățesc totuși titulatura. Atât de mult abundă de substanțializare, esențializare și estetizare a trăirilor! Pline de emoții, revarsă un soi de poezie originală fizic în auster, cât și originară în metafizic. Surprinzător cum a reușit să îmbine formularea austeră cu complexitatea la fel de austeră, să concentreze multe semnificații în cuvinte simple, însă cu greutate, să structureze formulări novatoare concise, clare, concrete și precise. Toate acestea conferă plinătatea unor poeme adevărate, de o factură neașteptată creativ.
În auster se ascunde taina, ineditul, irepetabilul și sublimul, așa cum autoarea, în descoperirile formatoare ale poemelor sale, și-a exprimat și și-a manifestat splendorile bogățiilor spirituale. Este o austeritate a concisului, concretului și clarității. Singure, cuvintele sunt capabile să selecteze, analizeze și să sintetizeze rezultatele unei gândiri imaginare fantastice, să facă din toate o taină adunătoare de înțelepciune, să se transforme în adevărate poezii aforistice/ aforisme.
- Detalii
- Scris de Petru Ababii