Daniela Mihaies Deep Casuta amintirilor(Daniela Mihăeş – „Căsuţa amintirilor”, Ed. Pim, 2020)

             Undeva trebuie să trăiască nesfârşit de răsfăţată setea chiar şi de viaţă netrăită îndeajuns. Pare ciudat, dar noi copiii ne naştem încontinuu de am ajuns să speriem până şi orice idee de timp. Neelucidat rămâne palmaresul orelor devreme pentru a fi trăite mai târziu. La un ceas rezonabil păsăreşte, când cucul cântă pe inima pădurii, ne ducem să ne aflăm. Pe noi înşine, ca nişte crocodili sau pinguini dar totuşi rămaşi copii.
            „Căsuţa amintirilor” este un fapt, după ce ar fi şi un loc dintr-o memorie inseparabilă de trăirile amănunţite ale parcurgerii vieţii. Un sâmbure de timp este oricum prizonier în această construcţie cu ştaif de gutuie lăsată să înamoreze trecerea prin fiinţă. Daniela Mihăeş se află la ora magică de dirigenţie cu ea însăşi şi cu cine i-o mai fi prin preajmă, eu sigur chiar dacă la ceva mii de kilometri.


             Şir de iluminări continue, tot mai vii pe măsură ce sunt re-parcurse... Asistăm la permanenta renaştere, iluzia se află pe culmile ei fascinante. Astfel: „Şi-a făcut bagajul luna,/ singură ca-ntotdeauna,/ a plecat în toiul nopţii/ lunecând pe vârful porţii.// Printre ramurile verzi,/ peste picurii de rouă/ a plecat fără s-o vezi/ şi-a venit o lună... nouă.// Ea e ultima domniţă/ din grădina primăverii,/ mlădioasă ca o viţă,/ vine să-nflorească merii.// În cosiţe lungi, bălaie,/ şi-a pus floare de cireş/ iar cipicii din picioare –/ două frunze de măceş// Toate florile din câmp/ Joacă hora pe rochiţă,/ buburuza şi un ştrumpf,/ ţin în mână umbreluţe.// Haide, hai, e luna mai!/ Soarele pe cer se scaldă!/ Hai şi noi, că n-o fi bai,/ hai cu toţii în livadă!” (Haide, hai, e luna mai!).  
              În fapt, Daniela Mihăeş este o autoare complexă, se face remarcată prin mai multe volume de poezie foarte serioase şi de calitate, aici fiind vorba despre o frumosasă năstruşnicie. Se observă amprenta ei de ’Radio Vocativ’, cu emisiuni pentru toate vârstele. Spirit tânăr, ce mai!...
              Săltăreaţă şi luminoasă, o carte pentru toţi copiii, indiferent de vârstă. Alternaţa versurilor cu proza scurtă este binevenită, o atmosferă de duminică primăvăratecă predispune la o lectură lejeră, tonifiantă. Un fel de şotron vesel în care ne putem întâlni fără să ne facem probleme că ne-am putea împiedica de datele din buletin...