Dascăli de excepţie, Ana şi Gelu Dragoş pun în valoare frumuseţile arealului în care trăiesc şi profesează, Lucăceşti, comuna Mireşu Mare. Apariţia unei lucrări cu valenţe educaţionale este o realizare importantă, o cărămidă la acest mare şi important edificiu care se numeşte EDUCAŢIE, mai ales atunci când este scrisă de către pedagogi profesionişti din sistemul de învăţământ maramureşean. Începând cu „cei şapte ani de acasă”, continuând cu şcoala şi profesia, suntem într-un proces continuu de învăţare şi perfecţionare, este „cartea noastră de vizită” pe care o purtăm la noi, pe care cei din jurul nostru „o citesc” fără ca noi să ne dăm seama.

           Lucrare are două componente de bază, o parte teoretică cu noţiuni şi concepte

bine definite şi o parte practică, cu privire la activităţile extracurriculare: „Şcoala altfel”- proiect pentru excursie şcolară, Educaţia ecologică - un mediu curat pentru o viaţă sănătoasă şi ne este prezentat un studiu de caz - Pădure Bavna (Cogna).

Excursiile în natură ne dezvoltă deprinderea de-a vedea şi observa tot ce există în jurul nostru, orice observaţie ne face să ne punem întrebări la care să căutăm şi răspunsuri, este foarte important ce şi cum vedem, nu cât vedem. „Dintr-o călătorie învăţăm mai multe decât dintr-o carte” afirma Nicolae Iorga , cu alte cuvinte, de fiecare dată când facem o excursie citim o carte. În excursiile organizate în natură, pe lângă echipamentul adecvat nu trebuie să ne lipsească creionul, carneţelul şi aparatul de fotografiat.

             Excursia într-o arie naturală protejată este definită prin conceptul de ecoturism, acest tip de excursie ne face capabili să facem legătura de la nivelul de informare şi conştientizare la cel de management operaţional eficient a obiectivului protejat.

           Educaţia ecologică ne duce la întrebarea ce este ecologia?! Ecologia este o ramură a biologiei, care studiază interacţiunile dintre organismele vii şi dintre acestea şi mediul lor de viaţă ( Mircea Duţu, 2000 ). Din această definiţie ne dăm seama căci ecologia nu înseamnă salubrizare, păstrarea mediului curat este o componentă educaţională. Oamenii de-a lungul timpului au trăit într-o armonie şi respect faţă de natură, dorinţa nesăbuită a semenilor de îmbogăţire a dus la o exploatare neraţională a resurselor naturale, care sunt limitate, creând o presiune asupra mediului cu urmări greu de anticipat.

           Celebrul fizician englez Stephen Hawking, dă un ultimatum omenirii, dar tot el ne sfătuieşte să nu renunţăm în lupta cu agresiunea umană şi barbaria asupra planetei noastre PĂMÂNTUL.

           Felicitări autorilor, Ana şi Gelu Dragoş, pentru strădania de a pune în valoare frumuseţile acestei zone a Ţării Maramureşului respectiv a Rezervaţiei de stejar pedunculat Bavna Lucăceşti - Fersig. Este o carte-ghid pentru mai tinerii profesori de biologie şi învăţătorii care iubesc natura şi implicit excursiile şcolare deoarece în România încă mai poţi vedea şi descoperi multe minunăţii!