*Stelian Dumistrăcel, Sate dispărute, sate amenințate
INSTITUTUL EUROPEAN
Procesele de „sistematizare” și de ”modernizare” a satelor românești, procese demarate de mintea întunecată de megalomanie a lui Nicolae Ceaușescu sunt din plin resimțite și astăzi. Lor li se mai adaugă și bâlbâiala trecerii la o economie de piață, trecere care nu face decât să tulbure și mai mult pe cel care trudește glia strămoșească. În apărarea lui, a ziditorului de țară - cum zicea un poet - se ridică și vocea lui Stelian Dumistrăcel, prin volumul de față. Lucrarea Sate dispărute, sate amenințate se constituie,
înainte de toate, într-un adevărat semnal de alarmă asupra urmărilor în plan demografic și socio-cultural cauzate de strămutarea locuitorilor din unele zone ale țării (vezi cazurile de pe Valea Bistriței), de această adevărată transhumanță umană, ca si zicem așa, de această migrație a tinerilor de la sate la orașe. Și nu numai. Lor li se mai adaugă și multe alte motive; nu putem omite aici strămutarea sinistraților din anii ‘70,și nu numai, izolarea unor sate și cătune, cu preponderență în zonele montane, desființarea unor localități cu ocazia construirii unor baraje de acumulare, amplasării unor obiective industriale. Așa cum consemnează și autorul, această etapă, ne place și nouă să credem, s-a încheiat o dată cu Revoluția din decembrie 1989. Dacă acum nu se mai simte amenințat de cei care hotărau în locul lui, omul simplu, săteanul cu un univers drastic redus se vede amenințat de vremurile ce vin, vremuri mai mult decât tulburi, chiar incerte. Ele par să lase urme foarte adânci în felul lui de-a fi, în conștiința lui chiar.
Cartea lui Stelian Dumistrăcel pune accentul pe această situație de-a dreptul delicată a omului simplu, pornind numai și numai de la o realitate cruntă. Prin cartea sa, autorul „instigă” la o mobilizare de suflet, într-o acțiune de recuperare și de salvare a ceea ce e pe cale de dispariție, având drept scop conservarea patrimoniului culturii materiale a spiritualității satului românesc, a ștergerii urmelor care-au generat numai lacrimi amare în sufletul națiunii.