MihaelaAbagiuNe aşteptăm ca oamenii inteligenţi să aibă succes pe toate planurile: al educaţiei (esti olimpicul clasei), profesional (ocupi postul cel mai inalt de manager, ai idei geniale), financiar(nu mai are sens sa incercam sa numaram zerourile din castigurile si acumularile banesti) și personal (cea mai frumoasa familie).  Ei bine, viața lor nu este deloc  perfectă.Deşi se cunosc puține despre dificultățile întâmpinate de aceste persoane, un lucru este clar, anume ca aceste  dificultăți există.
Studiul despre care voi relata aici a explorat  relaţia dintre inteligenţa peste medie şi consecinţele negative  ale acesteia.
Concluziile au arătat că cei cu o capacitate intelectuală ridicată (cu supra-creier) posedă “supraexcitabilități” în diverse domenii care îi pot predispune la anumite tulburări psihologice şi afecțiuni fiziologice care implică răspunsuri imunitare și inflamatorii modificate.


O capacitate mai largă și mai profundă de a înțelege ceea ce-i înconjoară este un semn distinctiv al inteligenţei , a relevat o definiție a inteligenței convenită de cincizeci și doi de cercetători notabili în domeniul abilității cognitive. Cei foarte inteligenţi  posedă intensități unice și supraexcitabilități care pot fi deodată remarcabile și dezaptative. De exemplu, aceeași conștientizare accentuată care inspiră un artist talentat intelectual să creeze poate, de asemenea, să conducă același om să se retragă într-o depresie profundă.
Care sunt implicaţiile acestui studiu pentru individ şi societate?
Aceste persoane prezintă  un factor de risc potențial pentru tulburările afective, , tulburările din spectrul autist și imunitare.
Ca de cele mai multe ori  în cercetare sunt necesare investigații suplimentare pentru o şi mai mare certitudine a concluziilor sau pentru că mâine, cine ştie, lumea se poate schimba.
Cum rămâne cu nivelul de fericire al oamenilor inteligenţi? Poate vei fi de acord cu Ernest Hemingway care a scris ca fericirea la oamenii inteligenți este cel mai rar lucru pe care-l cunoaşte. Înţelepciunea  veche ne spune că ignoranța este binecuvântată”și că doar un prost poate fi fericit. Ce spune literatura de psihologie? Cercetarea pe care o prezint aici documentează asocieri contrare acestei idei populare  că inteligența predispune oamenii la nefericire.
S-a arătat că persoanele cu cel mai mic nivel al inteligenţei au raportat cel mai mic nivel al fericirii comparativ cu persoanele cu cel mai mare nivel al inteligenţei.
De asemenea,  o nouă metaanaliză din Journal of Vocaţional Behavior a combinat rezultatele a zeci de studii anterioare care au implicat multe zeci de mii de participanți și, contrar înțelepciunii vechi, concluzionează că inteligența superioară se corelează cu fericirea mai mare (sau „ satisfacția în viața ”) și satisfacția la locul de muncă.
Ptin urmare, cel puţin din acest punct de vedere îi putem contrazice pe cei care poate chiar au fost genii nefericite.