Deși abia a împlinit vârsta christică, poetul și criticul roșiorean Cristian Gabriel Moraru și-a adunat până acum numele pe 12 cărți, pe șapte de poezie, pe trei de critică literară și a fost coordonatorul a două antologii de referință pentru literatura din Roșiori de Vede și întregul județ Teleorman.
Iată, sub semnul numerologiei și al cifrelor încărcate de simbolistică și importanță biblică, cea de-a patra sa carte de critică literară – altă cifră de referință biblică! – vine să îi contureze un portret de critic de anvergură națională.
Era, într-o altă ordine de idei, era necesar un astfel de pas, altfel el riscând din plin o izolare, o catalogare de scriitor demn de micile târguri, de mic istoric literar local.
Prin actualul său volum de critică literară, „Scriitorii timpului meu”, Cristian Gabriel Moraru propune nume noi din peisajul literar românesc, voci lirice promitățoare, iar poziționarea acestora lângă scriitori deja consacrați dă o notă în plus de profunzime și seriozitate în abordarea lecturii cărților acestora, în catalogarea și chiar inventarierea acestora.
Ca o întărire a acestui fapt, autorul a inclus în acest volum cronici literare care-au primit deja botezul public, cronici literare publicate în 13 reviste literare, iar autorii comentați sunt următorii: Paul Amet, Petronela Apopei, Iulian Bitoleanu, Mihaela Marilena Chițac, Iulian Chivu, Nicolae Dina, Gabriel Dinu, Ion Duduveică, Florica Alina, Iustinian George Paiuc, Lăcrimioara Iva, Nina Lavric, Nicuță Ioan Lungu, Katherine D. Mag, Nicolae Marinescu, Mircea Mongolul Munteanu, Liviu Nanu, Oanca Aurelia, Doina Pana, Ioan Romeo Rosiianu, Katy Șerban, Ioan Vanghele, Georgeta Șuta, Silvana Andrada Tcacenco, Viorica Toaca Osipova, Tóth Árpád, Florina Ungureanu, Valeriu Valegvi și Nicolae Vălăreanu Sârbu.
Volumul se încheie cu trei analize aprofundate pe marginea antologiilor „Prietenii poetice”, „Damele metaforei” și „Primăvara Cuvântului”, toate editate de ECREATOR.
Volumul însumează 34 de cronici, din acestea 27 fiind alocate exclusiv autorilor care au publicat cărți la editura ECREATOR, restul avându-i ca protagoniști pe autorii teleormăneni, un loc din care-au pornit spre marea literatură nume grele și de referință.
Una peste alta, Cristian Gabriel Moraru propune un adevărat instrument de lucru istoricilor literari, prezenta carte constituindu-se nemijlocit într-o piatră pusă nu numai la temelia unui destin creator ce se anunță extrem de sănătos, puternic și bine ancorat la pulsația artistică modernă și contemporană, ci și la cea a unei literaturi române marcate din plin de tirajele conspirative în care apar astăzi cărțile, de prosta circulație a cărților, chiar de prea puternica ancorare-n anumite zone de confort a unora dintre autori.
Astfel, ceea ce ne propune astăzi Cristian Gabriel Moraru crește vizibil ca importanță și din astfel de motive, volumul putând fi identificat și ca un adevărat semnal de alarmă asupra operei, chiar a existenței unor anumiți scriitori, fapt care poate deveni prim pas într-o reală descoperire a acestora.