Dupa ce am ajuns la al IV-lea numar al revistei s-a iscat întrebarea, şi-a fost rostită de mai mulţi cititori, de ce nu publicam un program al revistei să ştie lumea (în)spre ce ne îndreptam. E foarte adevarat că de-a lungul istoriei presei româneşti foarte multe reviste au pus în fruntea primului număr un articol program distinct, multe dintre ele călăuzind nu doar colaboratorii momentului, ci o directie în evoluţia culturii şi a literaturii noastre. Alte reviste însă şi-au format programul din mers, ca să spunem aşa, şi el a fost repelat de cititori, mai repede sau mai târziu, în funcţie de intuiţia fiecarui. Revista noastră şi-a expus programul, în general, chiar prin titlul şi prin motto-ul pus pe frontispiciul ei ( citatul din Noica: „Sufletul trebuie tratat ca pământul. Să i se dea ce-i trebuie pentru a fi roditor”), dar, probabil, mai puţin prin editorialele publicate pâna acum.
De asemenea, am organizat lansări, pentru ultimele două numere, în întâlnirile cu cititorii noştri, la Centrul cultural Habitus şi respectiv în sala festivă a Bibliotecii Astra, unde am încercat să ne „explicăm” şi să popularizăm intenţiile noastre. Nu avem orgoliile unui program cardinal şi contribuţiile noastre sunt modeste dacă nu vom reuşi să determinăm să colaboreze la Cenaclul de la Păltiniş personalitaţi notorii care simt şi spun ca Sorin Vieru : „Noica pledează, la prezent indicativ. Fiindcă este prezent.”
Revista noastră a apărut în anul Centenarului Constantin Noica şi acest simplu fapt poate fi considreat...un program, dar formularea clară a lui nu se exprimă decât de cei chemaţi şi este zadarnică, dacă cei care pot să-l înfăptuiască sunt absenţi.
Noi, dacă n-am reuşit să ne exprimăm explicit, suntem, aşadar, în căutarea unui program şi strângem „fişe de lectură” pentru a putea „să fie sesizat” cu mai multă uşurinţă de către cititori. Fiind în căutarea unui...program am aflat, tot prin Sorin Vieru, că „Noica este în căutarea paginii necunoscute unde stă scris tot ce e mai adânc şi mai mai bun în tine însuţi.” Sperăm să ne ajute mult în exprimarea unui program, „fişa” din însemnările lui Sorin Vieru intitulate (Doamne, atât de sugestiv) „Pagina dispărută a lui Noica”, strâne în volumul „Despre Noica – Noica inedit”, apărut la Editura Humnitas. De aici mai desprindem un citat ajutător : „Noica a încercat să spună în felul lui propriu că epoca elaborării marilor sisteme filozofice a trecut, dar n-a trecut încă epoca receptării lor. Şi a mai sugerat că raţiunea de a fi a filozofării nu stă neaparat în desfăşurarea unei armate masive, ierarhic organizată, de idei imperioase, ci mai poate sta şi în simpla încercare de a da un sens decisiv, hotărâtor în atâncuri, întâmplării, predispoziţiei personale, preferinţelor intime pentru propriul tău mediu – pentru limba, prieteniile şi lecturile tale...”
Hai să ne mărginim deocamdată la un singur enunţ: -Programul revistei noastre „cere” căutarea Paginii necunoscute, printre atâtea „manuscrise” rătăcite. Oare chiar a dispărut?
Sigur că nu putem începe căutarea fără să citim/recitim “paginile cunoscute” ale lui Noica.
(„Cenaclul de la Păltiniş” nr.5/ octombrie 2009 )