tmPentru a învăța creierul să fie performant omul trebuie mai întâi să descopere cum funcționează mintea umană. Și, mai mult decât atât, trebuie să abandoneze ideile cu privire la ceea ce cred dogmele că este mintea umană. În ciuda munților de teorii care descriu mintea într-un mod extrem de plictisitor și, nu de multe ori chiar voit într-un mod extrem de fals, mintea umană, în principiu, nu are deloc misiunea de a "gândi". Și, să nu credeți cumva că este un lucru foarte rău respectivul aspect. Mintea umană nu are scopul de a manipula sau cel puțin de a dirija omul ca și cum ar fi conștientă de ea însăși și din acest motiv și-ar permite să aplice omului fantezii proprii, punându-l în acest fel în dificultate. Din fericire/păcate noi, oamenii, suntem dotați din naștere cu un sistem de gândire "irațional". Un lucru extrem de bun sau cel puțin a fost un lucru extrem de bun pentru ființa umană până la inventarea antichității. De ce spun irațional ? Pentru că sistemul de gândire al fiecărui om, sistemul de gândire de bază, este de fapt sistemul de gândire necesar omului pe care l-au folosit cu brio în ultimile milioane de ani strămoșii noștri. Acest adevăr nu exclude la niciun om prezența unui sistem de gândire inteligent. Așadar, gândirea activă (focalizată) o pot căpăta doar oamenii care au "curajul" și mijloacele să și-o impună cu forța sau, de ce nu, cei cărora le este impusă cu forța de-a lungul anilor de școală. Dacă oamenii ar deține cu toții un sistem de gândire irațional/rațional nu ar exista alcoolici, toxicomani, muncitori, ignoranți, psihologi sau filozofi. Creierul uman de odinioară efectiv respinge/respingea mintea focalizată și stresantă de atunci/astăzi.

Creierul natural se "gândește" tot timpul doar la cum să-și protejeze energia înmagazinată, cum să-și scutească purtătorul de eforturi inutile. Aceasta este pârghia prin care creierul sănătos/natural impune omului doar "acceptarea" și utilizarea în primă instanță doar a modelului de gândire pasiv, bazat pe automatismele căpătate pe cale ereditară. Să nu se înțeleagă faptul că sistemul de gândire pasiv nu este îndeajuns de viabil omului în a-și satisface exigențele. Nu, nici pe departe. Sistemul pasiv înseamnă un proces automatic de procesare a datelor pe care creierul le-a cules prin diferite metode și care este ușor de înțeles de fiecare dintre noi. Creierul natural este și trebuie să rămână un centru de decizii, nu de speculații arbitrare. Din acest motiv consider că viața, așa cum este percepută acum de mintea umană, este posibil să se afle într-un mare pericol. Viața, natura și întregul Univers sunt de fapt mecanisme automate ca răspuns la factorii pasivi/activi. Eu personal am dubii vis a vis de pozitivitatea speculațiilor gândirii active, focalizate. Gândirea activă poate fi "benefică" sau nocivă în egală măsură fiindcă poate fi chemată la acțiune în mod conștient de factorii arbitrari care nici măcar nu sunt parte în vreun mecanism care urmează interesele vieții naturale. Din acest punct de vedere gândirea rațională (activă) poate constitui un imens obstacol în continuarea vieții (gândirii prin automatisme) pe Terra. Îndemnul "fii rațional" ar putea constitui o instigare negativă împotriva naturii omului și a Pământului. Creierul oricărei viețuitoare de pe Terra practică automatismele gândirii pentru că doar așa poate supraviețui mai ușor dificultăților impuse de accesul la resursele necesare procesului existențial. Închipuiți-vă un animal care ar trebui să învețe să vâneze de fiecare dată când îi este foame. Identic se întâmplă inclusiv oamenilor. Acesta este și motivul pentru care oamenii, în mare parte, o duc și o vor duce din ce în ce tot mai rău. Răul generat cu bună știință este răul care este generat de gândirea activă/focalizată care, raționalizând, reușeste să facă răul cel mai mare, răul de nivel maxim dacă este posibil sau chiar de nivel planetar, așa cum intenționează omenirea astăzi. Eu nu spun că sistemul de gândire activ/focalizat nu poate fi util omului. Eu spun doar că, așa cum este interpretat sau cum se vrea a fi interpretat astăzi sistemul de gândire focusat, poate pune în pericol tot ce a evoluat odată cu omul cu/prin automatismele impuse de mama natură.
Un om cu o gândire activă/focusată nu va putea fi niciodată tot timpul un om "bun", fiindcă acțiunile sale vor fi tot timpul supuse, după cum am mai spus, speculațiilor arbitrare străine interesului vieții. Animalele nu ucid precum omul din/de plăcere, ci doar pentru a se hrăni. Iată un automatism "util" ecosistemului natural. Așadar, empatia nu se învață, empatia este un automatism transmis pe cale genetică la fel ca gândirea pasivă. Din acest motiv școala, în acest moment, lasă impresia că luptă împotriva omului fiindcă "învățăturile" practicate acolo au rolul de cele mai multe ori de a se opune automatismelor comportamentului uman. Strămoșii omului au trăit animați de gândirea difuză a propriului creier milioane de ani. De aproximativ 6-7 mii de ani, odată cu apariția sistemelor organizate de exploatare a omului, și-a făcut apariția gândirea focalizată. Tot răul, înșelarea, psihologia și abuzurile suferite de specia umană au la bază "rațiunea" gândirii "moderne", focalizate. Prin gândirea focalizată omul este privat nu numai de automatismele propriului creier, ci și de liniștea și relaxarea pe care le conferă omului gândirea pasivă. În acest moment omenirea este efectiv scoasă din natură și târâtă în lumea fantastică a descoperirilor generate și fabricate cu ajutorul gândirii focalizate. Prin urmare, în sfârșit, omul de odinioară va fi eliminat tocmai de "gândirea" oamenilor "raționali". Va urma.