Daniela Harabagiu, artista care își semnează lucrările cu pseudonimul Hara Dana, este o talentată pictoriță și poetă din Teleorman. De loc din Localitatea Slobozia Mândra, Daniela Harabagiu a studiat Dreptul. În anul 1997 pe lângă poezie, și-a descoperit o mare pasiune: pictura. Lucrările ei au fost deja expuse pentru publicul larg și pot fi văzute toată luna în curs la Biblioteca Județeană Marin Preda din Alexandria.
Rep. Cum își găsește inspirația un artist care pe lângă poezie mai și pictează?
H.D. Orice observă și place ochiului pentru artist este motiv de inspirație, orice stare sufletească sau idee ce se vrea a fi exprimată prin culoare și formă, este motiv de inspirație. Natura cu toate formele sale, în primul rând, este cel mai vast motiv de inspirație.
Rep. În momentul de față ce înseamnă pictura pentru dumneavoastră?
H.D. Pictura, ca artă vizuală, înseamnă pentru mine, în primul rând un mod de exprimare, un mod de relaxare și de cele mai multe ori, o provocare, o dublă provocare, în sensul că de multe ori pictura o vezi mai întâi mental, mâna, coordonată bineînțeles de mental, fiind cea care redă ceea ce artistul vede deja cu ochii minții sale și o provocare în sensul că alte ori nu știi ce vei picta, mâna fiind coordonată de data aceasta de subsconștient.
Rep. Ce stiluri abordați atunci când pictați?
H.D. Nu cred că pot să spun că abordez un stil anume. Ce pot să vă spun însă este că lucrările mele depășesc numeric cifra 100, lucrări în care am încercat să redau părți din natură: peisaje marine, montane, lacustre, am încercat să redau stări, idei, am pictat și două icoane, un portret de bărbat și un nud de femeie și bineînțeles flori, pentru că florile mă fascinează până la obsesie prin frumusețea lor.
Rep. V-ar tenta să încercați și altă formă de exprimare artistică?
H.D. Da, mă tentează aproape tot ce poate fi exprimat ca artă, în special, mă tentează mozaicul, sculptura, ceramica (măcar pentru a o picta).
Rep. Cum vedeți Dumneavoastră. evoluția artei moderne?
H.D. E greu să dau un răspuns la această întrebare. Ca să răspunzi acestei întrebări, trebuie pe lângă o instruire și o pregătire de specialitate temeinică, să fii o persoană vizionară. Având în vedere că pictura, pentru că vorbim în principal de pictură, încadrată în stiluri sau nu, realizată pe diferite suporturi (pereți, sticlă, piele, pânză, carton, corpul uman), este una dintre cele mai vechi forme de exprimare a artei, a existat si a continuat să existe, aceasta va exista în continuare, e o artă fără de care omenirea nu se poate lipsi. Vorbind la modul general, arta, știm cu toții, este modul prin care umanitatea își pune amprenta asupra epocii și locului în care aceasta a existat. Cu siguranță va fi o evoluție în sens pozitiv.
Rep. Cum v-ați simțit după prima expoziție de pictură și unde a avut loc?
H.D. Prima expozițe la care am participat a fost una colectivă și a avut loc în anul 2003 la Muzeul Județean Teleorman, organizată de Camera de Comerț și Industrie Teleorman prin doamna Mirela Filip. Din păcate pentru mine, am avut îndrăzneala și neșansa de a nu putea participa la vernisaj. A fost o dublă pierdere pentru mine, odată pentru că am ratat prilejul de a mă face cunoscută, pentru că trebuie să mărturisesc că am stârnit curiozitatea publicului și presei la acea vreme și din altă perspectivă a fost o pierdere faptul că de atunci nu prea am mai pictat. Probabil alta ar fi fost evoluția mea ca artist. Dar să știți că nu am simțit pierdere atunci la vremea aceea. Cine știe? Poate că așa a trebuit să se întâmple, să public mai întâi poeziile, pentru că trebuie să vă spun, cu poezia am început. Prima poezie am scris-o în mai 1985 la aproape 15 ani, în clasa a IX de liceu, pe când prima pictură am realizat-o în 1997, deci mult mai târziu cronologic. Și cum era firesc, probabil, ca să păstreaz ordinea cronologică, prima carte de versuri cu titlul ”Din lumea trecerii” a apărut în aprilie 2016.
Rep. Povestiți-mi puțin despre expozițiile pe care le-ați avut și despre premiile obținute până acum.
H.D. Următoarele expoziții au fost tot colective. A doua, pentru că despre prima tocmai ce v-am povestit, a avut loc anul acesta (2019) la Baia Mare cu prilejul desfășurării evenimentului literar intitulat ”Doamnele Metaforei” pe data de 23 martie, eveniment organizat de domnul Ioan Romeo Roșiianu, scriitor, poet și editor, care este și editorul celei de-a doua cărți de versuri a mea cu titlul ”O altă dimensiune a sentimentelor”. Am expus alături de alți cinci artiști plastici.
A treia expoziție, tot colectivă, la care am participat s-a desfășurat la București în cadrul evenimentului literar ”Flori(i)le Poeziei”, organizat tot de domnul Ioan Romeo Roșiianu, unde am expus lucrări cu temă predominant florală ca și la Baia Mare dealtfel, unde am expus alături de alte două artiste plastice.
A patra expoziție colectivă a avut loc în cadrul Ediției a II- a Taberi Internaționale de Pictură în Aer Liber de la Nenciulești, organizată de artistul plastic teleormănean domnul Tudor Șerbănescu, prilej cu care am primit și botezul de artist cu numele Hara Dana, până la acestă dată semnând lucrările cu numele întreg. Am primit Diplomă de Participare la această tabără. În cadrul Taberei nu au fost acordate premii. Tema a fost liberă. Lucrările Taberei au fost expuse în Foaierul Primăriei Alexandria și vor fi expuse și la Muzeul Județean Teleorman începând cu 20 iulie 2019, redeschiderea expoziției va avea loc în data de 25 iulie 2019. Premii nu am obținut până la acest moment. Nu țin neapărat să primesc premii, țin în schimb să ofer ochilor privitorilor lucrărilor mele, frumosul exprimat de mine.
Rep. În final, vreau să vă întreb dacă mai aveți ceva în pregătire?
H.D. Da, am multe teme de pictat, unele își așteaptă rândul de pe vremea primei expoziții (2003) sau chiar mai dinainte, altele sunt mai recente. În tot cazul, mi-am propus să le realizez pe toate, după o foarte scurtă pauză.
Rep. Vă mulțumesc și vă doresc mult succes în continuare.
H.D. Vă mulțumesc și eu și vă doresc toate cele bune și invit pe această cale doritorii de frumos la Biblioteca Județeana Marin Preda din Alexandria să viziteze expozția mea și începând cu data de 25 iulie 2019 și la Muzeul Județean Teleorman să viziteze expoziția lucrărilor Taberei Internaționale de Pictură de la Nenciulești, unde vor fi expuse lucrările ambelor ediții.