Zi mare în calendarul creștin, 15 august prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice. E o zi de praznic, de rugăciune și pelerinaje la locurile sfinte. Totuși, în popor, oamenii țin Sântămăria Mare.
Deși mulți consideră acest moment din an mare prilej de petrecere, praznicul Adormirii Maicii Domnului nu este o sărbătoare a bucuriei. Este și motivul pentrul care adevărații credincioși serbează onomastica la data de 8 septembrie, data nașterii Sfintei Fecioare. Acum se fac pomeni pentru cei trecuți la cele veșnice, mai cu seamă purtători ai numelor derivate din Maria. Totuși, în popor i se spune Sântămăria Mare și e una dintre cele mai mari sărbători de peste an.

La Sântămăria Mare, se împlinesc dorințe

Sfânta Fecioară e cea mai îndrăgită divinitate, pe care fetele o invocă pentru grăbirea căsătoriei, femeile pentru uşurarea naşterii, păgubiţii pentru prinderea hoţilor, descântătoarele pentru vindecarea bolilor. Acum se angajează pândarii şi se „leagă" ciocul păsărilor pentru a nu mai putea strica strugurii. Tot pe 15 august se celebrează şi Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana spirituală a marinarilor. La Maica Domnului se roagă și cei care au necazuri grele, bolnavii, cei ce nu găsesc altfel alinare. Bătrânii spun că toate rugăciunile oamenilor sunt mai întâi auzite de Maica Domnului, ea fiind cea care I le transmite mai departe lui Dumnezeu pe cele vrednice de împlinire. Ea apare în visurile oamenilor aflați la nevoie și dă sfaturi pentru a ieși din impas. Ţăranii cred că cerealele se prind mai bine dacă se semănă între Sântămării, adică între 15 august şi 8 septembrie. Ca să nu ai parte de probleme și să fii sănătoasă, nu merge înapoi, în această zi, nu arunca părul de pe pieptene și nu aprinde focul. Scăldatul în apele râurilor și dormitul pe prispă aduc mari ghinioane.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/sfanta-maria-traditii-superstitii-547684.html