Pe 15 august se celebreaza Sfanta Maria Mare, ocrotitoarea familiei, si a nasterii pruncilor sanatosi. Aceasta mare sarbatoare aduce cu ea si o serie de obiceiuri si traditii pe care trebuie sa le stii si sa le respecti daca vrei sa ai parte de bunastarea si fericire.

Icoanele se impodobesc cu flori

In ziua marelui praznic, icoana Maicii Domnului, considerata ocrotitoarea familiei, care le ajuta pe mame sa aibe prunci norocosi este impodobita cu flori pentru ca norocul sa nu paraseasca acea familie.



De asemenea, in familiile care au fete de maritat, icoana Fecioarei Maria este impodobita cu flori de busuioc pentru ca tinerele sa aiba noroc in dragoste.

In ziua de Sfanta Marie Mare se pastraza traditia de a culege din paduri, din locuri ascunse, navalnicul, o planta cunoscuta doar de femeile varstnice. Planta este daruita fetelor pentru a atrage petitorii si pentru ca ele sa aiba noroc sa se casatoreasca cu un baiat gospodar si iubitor.


Se duc fructe la biserica

In dimineata praznicului, femeile duc la biserica fructe: struguri, prune si faguri de miere pentru a fi slujite de preot. Dupa slujba inchinata praznicului, ofrandele sunt sfintite si se dau de pomana saracilor in memoria rudelor plecate in eternitate.

In Muntenia, se impart vase pline cu aceste si cani umplute cu apa indulcita cu miere.

Se deschide sezonul nuntilor

In ziua de l6 august se deschise sezonul nuntilor, care se incheie in data de 14 noiembrie, cand se lasa sec pentru Postul Craciunului. In acest interval, se fac nuncti, se desfasoara targuri si iarmaroace de toamna, dar nu sunt uitatate nici rudele plecate in eternitate, pentru ca se fac praznice de pomenire a celor trecuti la viata vesnica.

Ce trebuie sa faca femeile insarcinate?

In traditia populara, in intervalul 14-16 august, femeile insarcinate respecta o datina numita "cercurile Maicii Domnului". In aceste zile, pentru ca Maica Domnului sa le ajute si sa le protejeze sa nasca fara probleme prunci sanatosi, viitoarele mame nu lucreaza.

Prin traditie, datina este respectata cu sfintenie in Moldova, unde s-a constatat ca in aceasta zona geografica se nasc multi copii. In credinta populara, Maica Domnului protejeaza intrega familie si mentine armonia si sporul casei.

http://www.ele.ro/social/stiri-social/sfanta-maria-mare-traditii-si-superstitii-ce-trebuie-sa-faci-ca-sa-ai-noroc-si-sanatate-50540