Iulian Sirbu 1Ghici cine vine la cină?(nu e vorba de celebrul film)

    Într-o după-amiază (mai spre seară)eram singur acasă. Toţi erau plecaţi pe unde aveau treabă, numai eu se pare că nu aveam nimic de făcut. Adevărul e că nu mă simţeam prea bine. Mă ţinea un junghi în partea stângă ( aoleu, inima e acolo!) şi eram moale ca o cârpă. M-am dus( ştiu, sună ca dracu’) la bucătărie să-mi fac un ceai, cu gândul că mă va linişti puţin. După ce-l beau, desigur. Tocmai pusesem lichidul aburitor în cană, când cineva sună la uşă.
Cine să fie la ora asta? M-am uitat pe vizor, dar nu distingeam bine cine este( pe casa scărilor e un bec chior). Fie ce-o fi! Am deschis uşa. În prag stătea Moartea. Cum adică? Care moarte, te-ai tâmpit? veţi zice voi. Dacă vă spun că era Moartea, aşa cum am văzut-o în tot felul de picturi şi ilustraţii. Îmbrăcată în negru şi cu coasa în mână. Instantaneu am simţit că mă doare mai tare în stânga. Eram paralizat. Nu mă puteam mişca şi nici nu puteam scoate un cuvânt.
- Hei, ce stai cu limba în gură? grăi Moartea. Nu mă inviţi înăuntru?


Cu mişcări de somnambul, m-am dat la o parte şi i-am făcut semn să intre.
- Scuză-mă, cred că te-am speriat puţin! N-am venit la tine. Am venit la vecinul de la trei, dar trebuie să mai astept...că nu-i încă gata. E doctorul la el şi m-a încurcat şi pe mine şi pe el. M-am gândit să aştept aici până o să fie gata, mai ales că şi tu eşti clientul meu. Nu acum, nu te speria,  cândva în viitor!
 Moartea rezemă coasa de perete lângă cuier.
- Sper că nu te încurcă dacă pun asta aici. Şefii ne obligă să umblăm cu tot echipamentul ăsta ridicol. Cică aşa ne vor recunoaşte pământenii mai uşor.
    Ce-i drept la mine a funcţionat. Am recunoscut-o imediat.
 Moartea îşi scoase veşmântul negru şi-l atârnă în cuier. De fapt avea înfăţişarea unui bărbat bine făcut, îmbrăcat cu un plover modern şi în blugi. În picioare avea nişte ghete negre. Şi blugii erau negri. Mi-a trecut prin cap că cineva face glume cu mine. Sau poate era mai grav. Poate individul folosea o metodă nouă pentru jefuitul locuinţelor. Instictiv m-am uitat după ceva care să-mi folosească ca armă de apărare.
- Ştiu la ce te gândeşti, spuse Moartea (acuma nu mai ştiam dacă mai puteam folosi apelativul ăsta). Stai liniştit, nu am venit să-ţi fac rău. Nu sunt decât unul din slujitorii Morţii. Şi ca să mă crezi, uită-te puţin la mine.
    Arunc o privire spre el şi văd cum începe să dispară, încetul cu încetul, până nu mai rămâne nimic din el. Doar recuzita din hol. Ciudat. În loc să mă sperii mai tare, parcă mă simţeam mai liniştit.
- Ei, vezi că n-ai de ce să te sperii ? se auzi vocea acelui slujitor. Şi începu să prindă contur din nou.
- Să înţeleg că eşti un fel de înger? reuşii eu să îndrug.
- Se poate spune şi aşa, ca să-ţi fie mai simplu.
Mă uitam la el cu o privire mai puţin inteligentă. Nu prea eram lămurit cum stă treaba. Până la urmă se pare că nu el era Moartea. Dar totuşi, mă întrebam eu în sinea mea, exista undeva o Moarte care coordona totul?
-    Văd că nu eşti lămurit încă. Hai să-ţi răspund la întrebări, cred că ţi-ai dat seama că-ţi pot citi gândurile.
Da, simţisem eu că mă cam citea. Aşadar, exista o Moarte supremă care să-i conducă pe aceşti îngeri?
-    Nu este nicio Moarte, cel puţin nu aşa cum v-o imaginaţi voi pământenii. Aaaa, poţi să-mi spui Vasile, asta ca să comunicăm mai uşor.
Daa, interesant! Pe Moarte o cheamă Vasile. Sau, mă rog, pe acest mesager al ei.
-    Există un fel de Serviciu care se ocupă de cei care mor. E cam greu să-ţi explic, dar am să încerc să găsesc lucruri cu care eşti familiar, ca să mă poţi înţelege. Serviciul ăsta are un şef, să-i spunem Marele Şef sau Moartea, cum vă place vouă să o numiţi. Dacă ai vede-o cum arată! Mamăă!
-    Vasile, eu credeam că Moartea trebuie să arate înfricoşător.
Trebuie să fiu nebun. Îi spun Vasile mesagerului morţii. Dar de fapt el mi-a dat voie.
-    Daaa, aşa şi arată! Înfricoşător de frumoasă. Dar să continui. Noi îngerii suntem împărţiţi pe birouri şi avem grijă de mai mulţi pământeni, atunci când vine sorocul. În momentul când vei fi în pragul morţii o să mă vezi din nou. Chiar dacă asta o să se întâmple în Australia de exemplu.
-    Cum adică? Dacă mor la mama dracului tot tu vii după mine?
-    Daaa, aşa e regula. Ia spune-mi, ai ceva de băut pe aici?
-    Păi am nişte apă plată.
-    Eu am întrebat dacă ai ceva de băut, adică ţuică sau whisky sau altceva de genu’.
-    Păi am nişte ţuică de la socru-meu, dar voi aveţi voie să beţi?
-    Ei, oficial nu prea, dar eu mai încalc din când în când ordinele. Însă numai puţin.
  În drum spre camara unde aveam sticla de ţuică, mă gândeam cum să scap de beleaua asta de aşa-zis înger. Dar mi-am frânat brusc gândurile. Trebuia să nu mă mai gândesc la nimic. Musafirul meu putea citi  ce-mi trece prin cap.
-    Nu-ţi fă probleme că nu mai stau mult, spuse musafirul meu în timp ce îşi turna băutura în pahar. Oricum mă bucur să te cunosc, acum înainte să te iau cu mine.
 Sincer, eu nu prea mă bucuram. Nu vedeam cu ce ar fi trebuit să mă încălzească treaba asta. Dar aveam o întrebare la care chiar eram al dracului de curios să ştiu răspusul.
-    Vasile, n-ai putea să-mi spui când o să-mi vină rândul? întrebai si eu aşa într-o doară.
-    Nuuu! Nu merge aşa! Noi îngerii morţii nu avem acces la datele astea. Suntem anunţaţi doar cu puţin înainte să se întâmple nefericitul eveniment.
    Eram dezamăgit. Speram să mă aleg cu un răspuns mai exact, astfel încât să mă pot pregăti din timp pentru ultimul drum. Nu de alta dar n-aş vrea să mă găsească Vasile, cand va veni pentru mine, total nepregătit sau într-o poziţie dizgraţioasă.
    Între timp acesta îşi mai turnă ţuică în pahar şi o dădu peste cap.
-    Bună ţuică! Te rog să-i trasmiţi salutări socrului tău. Să-l feliciţi din partea mea pentru marfa asta grozavă.
Daaa, mă şi vedeam mergând la socru-meu şi trântindu-i în faţă : „ Tată socrule, Moartea îţi transmite salutări. Apropo să ştii că i-a plăcut ţuica ta!”.
-    Vasile, dar nu-l ai şi pe el drept client?
-    Nu, Iulian. Nu e pe lista mea. De asta te-am rugat pe tine să-l saluţi.
Mă gândeam să-i mai pun nişte întrebări, dar Vasile puse paharul pe masă şi se ridică în picioare.
-    Trebuie să plec! Vecinul tău e gata de ultimul drum.
L-am condus până în holul de la intrare. Îşi îmbrăcă mantia neagră şi îşi luă coasa rezemată de perete.
- Gata, am plecat! La revedere!
Şi dispăru instantaneu. Nici n-am mai apucat să-i spun „la revedere”. Dar oare mai doream să-l revăd? Nu, nu prea. Însă nu era după cum vroiam eu.
 Am rămas gânditor, cu sticla de ţuică şi paharul în faţă, mai mult timp. Aşa m-a găsit şi nevasta când s-a întors din oraş.
-    Ei, ce faci? m-a întrebat ea, uitându-se cam chiorâş la mine.
-    Nu mă simt prea bine.
-    Păi, cred şi eu că nu te simţi bine dacă ai băut atâta ţuică!
M-am uitat mai atent la sticlă şi abia atunci mi-am dat seama că Vasile băuse jumătate din ea. Era cât pe ce să-i spun soţiei că n-am pus strop de ţuică în gură. Dar m-am frânat la timp. Ce puteam să-i spun? Că Moartea a fost în vizită pe la mine şi am tratat-o cu tărie? Şi că pe Moarte o chema Vasile?
N-am mai comentat nimic. M-am retras în dormitor şi m-am culcat. Am visat că mă pregăteam să mor, dar nu puteam pentru că nu mai apărea îngerul. Fără el se pare că nu puteam trece Dincolo. Al dracului Vasile! Întarzia tocmai acum când aveam mare nevoie de el.


Ziua când a sunat mobilul

M-am sculat în zori, transpirat şi înfricoşat. Avusesem un coşmar, dar nu mai reuşeam să-mi amintesc ce visasem. M-am ridicat din pat şi m-am uitat pe geam. Afară încă nu se luminase complet, noaptea se îngâna cu ziua.
Nu mai puteam să dorm, aşa că am făcut un duş rapid. Am deschis calculatorul să citesc ştirile. Nimic deosebit, lumea este la locul ei. M-am transferat în bucătărie unde am început să pregătesc micul-dejun. Între timp s-a trezit şi nevastă-mea şi a început ritualul obişnuit al fiecărei dimineţi.
Ne urcăm în maşină şi plecăm spre serviciu. Mai întâi trebuie să o duc pe soţie la serviciul ei. Stând la semafor şi aşteptând să se facă verde, observ un fapt interesant: toţi cei din jur sunt cu mobilele la ureche. Ne continuăm drumul şi, din fuga automobilului, îmi dau seama că toţi cei pe lângă care trecem vorbesc la telefon. Mă cuprinde un sentiment straniu. Simt o nelinişte crescândă ce mă acaparează.
Mă opresc în spatele tramvaiului ce stă în staţie. Toţi călătorii care coboară au mobilul la ureche. La fel şi cei care urcă. Mai mult,tot în aceeaşi situaţie sunt şi cei din staţie. Simt cum îmi curg broboane de transpiraţie pe frunte.
Soţia coboară. A ajuns la serviciu. Eu mai am de mers până la al meu. Accelerez şi mă înscriu în trafic. Atunci sună mobilul. Mă uit să văd cine sună, dar nu-mi apare niciun număr sau nume.Răspund. Dau din cap aprobator şi mă aliniez după maşinile din faţă. Destinaţia mea s-a schimbat. La fel ca şi a celor din jurul meu.