Pe 7 iulie 1535 a fost executat savantul umanist englez Thomas Morus, autorul “Utopiei”, lucrare fundamentală în istoria ideilor politice.
Thomas Morus, în engleză Thomas More, s-a născut pe 7 februarie 1478 la Londra. Avocat, scriitor şi om de stat, Morus şi-a câştigat reputaţia de important erudit umanist.
El a fost cel care a introdus termenul de „utopie” (greacă „niciun loc”, dar similar cu eu topos - „loc fericit”), numele dat unei naţiuni insulare ideale, imaginare, a cărui sistem politic a fost descris în cartea pe care a publicat-o în 1516.
Morus este cunoscut în special pentru refuzul de a-l recunoaşte pe Henric al VIII-lea drept cap al Bisericii Angliei, nefiind dispus să renunţe la principiile sale şi la religia catolică. Acel refuz a avut drept consecinţe terminarea carierei sale politice, închiderea sa în Turnul Londrei, şi apoi executarea lui pentru înaltă trădare.

http://www.descopera.ro/istorie/14552316-pedeapsa-crunta-pe-care-a-primit-o-autorul-utopiei-dupa-ce-l-a-infruntat-pe-regele-henric-al-viii-lea