Marți, 21 iulie 2015, orele 20.00, Centrul Cultural Italo- Român în colaborare cu Pavilionul României din cadrul EXPO 2015 Milano, vă invită la lansarea Anuarului "Andiamo in Romania!/Mergem în România" ediție în italiană și română, editura Rediviva, Milano 2015. Proiectul editorial este sprijinit de Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Volumul va fi distribuit gratuit publicului prezent la lansare transmite Violeta Popescu pentru Romanian Global News.
"Andiamo in ROMANIA!/Mergem în ROMANIA!" este noua ediție a Anuarului Centrului Cultural Italo-Român, apărută recent la editura Rediviva din Milano și dedicată participării României la Expoziția Mondială din capitala lombardă, care reunește 150 de țări.

Pentru al treilea an consecutiv, editura Rediviva a Centrului Cultural Italo-Român (ajunsă la 30 de titluri publicate) editează Anuarul care are ca tematică constantă Repere culturale românești în Italia.

Organizarea Expoziției Mondiale la Milano a fost o ocazie de a oferi în contextul imaginii țărilor prezente o lucrare de promovare a României, o Românie văzută prin ochii străinilor, a turiștilor, deveniți apoi, unii dintre ei, locuitori și mici ambasadori ai Țării noastre, care prin mesajele lor, dincolo de prejudecăți, de obsesivele cuantificări, transmit o Românie așa cum o simt, o înțeleg și o dezvăluie cu sinceritate celor din jur.

O mare parte a ediției "Mergem în România!/Andiamo in Romania!" prezintă viziunea unor străini: italieni, americani, irlandezi, englezi, despre cum au luat contact cu România, cum au ales să se dedice valorificării patrimoniului cultural și natural românesc, dar mai ales cum să o promoveze în ochii țărilor de unde ei provin, în încercarea de a arăta minunata diversitate întâlnită la noi, dar şi de a-i îndemna pe români să conştientizeze un patrimoniu, de care se bucură şi pe care trebuie să îl conserve pe viitor.

Ideea prezentului volum a pornit de la lucrarea: Călători străini despre Țările Române, o resursă documentară de însemnătate în reconstituirea unor aspecte legate de Țările Române si de români, oferită de zeci și mii de călători străini, care atrași de pitorescul și frumusețea meleagurilor noastre, au lăsat importante însemnări legate de cadrul natural, obiceiuri, port, mentalitate.

România: unică, frumoasă și autentică este leit-motivul poveștilor pe care lucrarea de față, caută să îl aducă în fața cititorilor. O Românie descoperită în mare parte din curiozitate, din imboldul de a cunoaște o țară despre care în aproape cinci decenii de regim comunist s-a vorbit foarte puțin sau mai deloc, o țară care are încă multe obstacole de trecut, dar, în același timp o forță și o energie extraordinară de a merge înainte.

Publicația nu își propune să prezinte locurile turistice ale României, monumentele, destinațiile cunoscute, ci aduce în prim plan valorile mai puțin apreciate de locuitorii ei: fauna, flora, pădurile, zonele rurale, potențialul uman, prietenia, ospitalitatea s.a. Mesajul care transpare din relatările celor care ajung în contact cu meleagurile românești este marea armonie dintre oameni şi mediu – o mare valoare, pierdută în alte zone ale Europei. Cele peste 100 de pagini vorbesc despre impactul pe care îl au străinii în contact cu România. Că este vorba despre Prințul Charles al Marii Britanii, un adevărat ambasador al frumuseților României, depre irlandezul Peter Hurley care organizează un Festival al tradițiilor în Maramureș, americanul Scott Eastman care promovează România prin fotografiile sale, sau italianca Giovana Basetti care face să renască satele transilvane, până la filmul documentar Whild Carpathia considerat unul dintre cele mai frumoase documentare despre România – toate acestea nu sunt decât exemple despre uriașulpotențial cultural și natural pe care îl prezintă țara noastră.

Dacă Daria Barcheri, originară din Padova, povestește italienilor de ce a ales să trăiască în România, de ce crede că România este țara care o îndeamnă spre poezie, iar Francesco Corsi din Florența, ne introduce în mirajul unui sat transilvănean Bichigiu, un sat ca oricare altul, dar care îi dezvăluie autorului emoții și trăiri autentice.

Antonio Buozzi, originar din Milano, povestește despre cum s-a născut prietenia sa cu românii si despre implicarea sa în promovarea imaginii României prin articole și documentare.

Anuarul consacră spațiu și prezenței românilor în capitala lombardă Milano – aducând în prim plan personalități de mărime din istoria și cultura română, care s-au aflat în legătură cu acesta: Iancu de Hundeoara, Simion Bărnuțiu, Hariclea Darclee, Ioan Petru Culianu, dezvăluind în același timp și interesul unor milanezi pentru cultura românească.

Un interesant studiu despre cum sunt văzuți românii în Italia este prezentat de cercetătorii italieni Franco Pittau și Antonio Ricci de la Centro Studi e Ricerche din Roma, iar câteva aspecte privind istoria nașterii poporului român si componenta latină se află din textele studenților italieni de la Universitatea de Studii Bicocca din Milano.

Și dacă tema Expoziției Mondiale este Hrănirea planetei – alimentația, dr. Gheorghe Cerin, cardiolog, cu o experiență de peste 20 de ani în cardiochirurgie, vine să întregească conținutul lucrării cu importante sfaturi legate de sănătate și de alimentația sănătoasă.

La noua ediție coordonată de Violeta Popescu și Claudia Bolboceanu și-au adus contribuția în jur de 20 de colaboratori, printre care și cativa membri din echipa Rediviva: Maria Floarea Pop, Davide Arrigoni, Gabriel Popescu, Florentina Niță, autori și traducători.

Sunt câteva mărturii de suflet, despre cum poți descoperi și apoi iubi o Țară, despre cum un străin se poate regăsi în tradițiile noastre, despre bucuria lucrurilor simple pe care România o dăruiește din plin celor ce sunt în căutarea acestora.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=18334:prezentarea-volumului-mergem-in-romania-la-expo-milano-&catid=52:asociatii--ambasade&Itemid=73