Făcusem loby la colegi pentru cumnățel, rudă cu rudele soției, l-am rugat de-o adeverință medicală  să motivez din absențele care totalizau cifra pentru care trebuia să fac cerere de  neexmtriculre.
Puștiul i-a cerut surorii, ofițereasa, să-i facă rost de adeverințe fictivă. Conița, contabilă fiind, dar și femeie, a  adăugat lascutire fetei sale, Aura, un ”el”.și cu mânuța dumisale a scris zilele în care nu s-a prezentat la școală: Cistită acută.
O cunoșteam pe doctoriță. I-am arătat fotocopia adeverinței.. Am crezut că leșină, apoi și-a revenit, a observat falsurile, mi-a arătat originalul și a îngăduit să fie fotografiat.
Am pus bine ”docomentele” și l-am chemat pe infractor.
-Ești transexual sau ai făcut schimbare de sex?Știai că Certificatul medical pe care mi l-ai prezentat e semnat de un medic ginecolog? Chiar: Cum se manifestă cistita la elevii din clasa a XI/a? Ceritificatul prezentat de dumneata este falsificat
Oițereasa m-a oprit pe stradă, a fabricat un zâmbet strâmb:
-Voiam să vă încerc. Nu-i așa că a fost o glumă bună?


Am privit-o fix în crucea ochilor și i-am întors spatele.

 Făcusem cerere să mi se aprobe înscrierea  la gradul unu.  Se vorbea că e cam dificil, că numai din fostru nostruu raion sunt șapte candidați, patru amânați din anul trecut. Cică era un ordin prin care se limita numărul celor admiși, că și în capitala județului numărul solicitanților este deja dublul față de cel al locurilor admise.

A doua zi eram la Inspectoratul Școlar județean, unde vreo două duzini de persoane așteptau să se facă ora opt, să intrăm în clădire.

La opt fix a ieșit un  inspector și a citit lista celor șapte admiși. Nu eram printre fericiți.                                                                                                    

-,Toți inspectorii sunt  plecați la un curs de specializare. Se primesc contestații numai în scris

Orrașul nostru, fost agro-industrial, a devenit municipiu cu satele din jur, a apărut ot Platformă industrială cu un combinat, șase fabrici, însumând peste zece mii de angajați. Din –bâlciul anual cel mai vestit din Câmpia Boianului, cu o moară și târg săptămânal s-a pomenit cu cinci licee, cinci școli generale, deci era normal ca muți colegi de catedră să se înscrie la acest examen.Am aflat că printre candidați sunt două soții de inspectori în funcție, alte două de directori la marile întreprinderi din oraș, Un fost colonel de miliție eșuat în învățămnt,abonat la funcția  director,altul director de când s-a transferat în oraș, Soția unui medic veterinasr. Îmi încerc norocul la tov Secretar cu Propaganda pe județ. I-am pregătit o nepoată care a luat , singura pe județ în acel an, la facultate.

-Atât aș dori să știu:Motivul pentru care mi s-a respins dosarul....

 -Cică ați facilitat sustragerea, cu mașina, de legume de la IAS, unde elevii făceau practicăagricolă.

-Eu nu am mașină mică. Cel care a făcut asta a fost tov. Mitilic, inspectorul teritorial, care mi-a luat și doi elevi ca să descarce mașina la domiciliul socrilor, la țară,  lăzlei cu roșii, ardei, cartofi noi și celelalte. Elevii au lipsit de la ore, normal că au căpătat absențe și poftim, cer să le motivez.- Ca să nu fie discuții am luat număr de înregistarură ...O rezolvați, părinții lor spun că dacă nu fac nimic o trimit la minister sau chiar la CC.

-Ați fost șeful Cercului Pedagogic al Cadrelor Didactice pe zona de nord a județului?

-Până să intru aici credeam că mai sunt. Am adus la Inspectorat Planul de muncă pe acest trimestru, dar n-am putut intra. Ce n-am mai făcut?

-De ce n-ați raportat că aveți printre cadrele didactice din Cercul Pedagogic un evreu care vrea să părăsească țara?

-Poftiim?Evreu?! Cine-i?

-Valter Simon.

-A! Simi? Păi ne-a zis că notarul de la Primărie, analfabetul, a mâncat un ”I! Că el e Simion.

-Și dumneata l-ai crezut?

-Da, fiincă am um frate căruia i s-a mâncat un ”U” din nume, de aceea moi glumind, zicem că nu e rudă de tată... Și eu am aflat zilele acestea că pe nevas-sa n-o chema Rela, ci Rașela. Că au primit chemare, ea are părinți și o soră în Israel. Apropo, și dacă aș fi știut, ce ar fi trebuit să fac?? Că de botezat o făceam săptămânal, avea cel mai bun vin ...

-Daa? Și eu de ce nu am fost înformat?