Liliana Moldovan

Volumul de eseuri „Insomnii estetice” oferă iubitorilor de înțelepciune o lectură încântătoare, fragmentele de filosofie estetică pe care ni le propune profesorul Valentin Lupea, în această carte, indicând o cale inedita de a înțelege arta și ideea de frumos prin intermediul unor exerciții de meditație, profunde și revelatoare, referitoare la miezul concepțiilor estetice formulate de marii gânditori ai antichității.
Citite cu răbdare și atenție, eseurile reunite în volumul apărut la Editura eCreator, pun în evidență dimensiunea meditativă a fiecărui capitol din carte, autorul îndemnându-ne să-i regăsim, dintr-o inedită perspectivă a esteticului, și să-i redescoperim pe Platon, Plotin și Aristotel.
Profesorul Valentin Lupea nu abordează tema frumosului, în mod explicit, didacticist, poziția sa este, mai de grabă, cea a unui gânditor care reformulează, revizuiește și face deschideri spre operele filosofilor mai sus amintiți.
„În ideea de a ajunge la un adevăr cât de cât liniştitor, concluziile lent dezvoltate ale marilor gânditori ai lumii trebuie neapărat transfuzate la nivelul sistemului circulator al intelectului celui care investighează.” (Valentin Lupea – „Cuvânt înainte”).
Continuare
Gelu Dragoș

Hotărât lucru, profesorul, criticul literar, eseistul și scriitorul Valentin Lupea este în căutarea nemuririi. Bagajul de cunoștințe din varii domenii ale literaturii române și universale nu dorește să fie pierdut pe drum, motiv pentru care ne propune, la început de vară, o nouă carte, intitulată „Insomnii estetice”, editura „eCreator” Baia Mare, Colecția ESEU în care își expune trăirile, modul de-a gândi și exista, trecător, pe acest pământ.
În fapt volumul „Insomnii estetice” poate fi considerat o continuare a preocupărilor lui Valentin Lupea din volumul „Marginalii estetice”, o carte de eseuri și meditații estetice precum și introducerea în istoria acesteia, o lărgire a orizontului estetic cu noi protagoniști, gen Aristotel, Xenocrates din Sikyon, Horațiu și Dionis din Halicarnas ori Plotin.
Spuneam despre autor, cu un anumit prilej că este: „Profesor de limba și literatura română, gradul didactic I, (n. 6 noiembrie 1945 în localitatea Obreja, comuna Mihalț, județul Alba), absolvent al Facultății de Filologie, Universitatea BABEŞ-BOLYAI din Cluj - Napoca, specialitatea LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ, cu Examen de Diplomă, promoția 1970.
Continuare
Iulia-Maria Ciherean

Domnul profesor Valentin Lupea vine în fața publicului cu un volum nou de eseuri, ce face parte din colecția ESEU, ce apare la editura băimăreană eCreator, coordonată și supravegheată atent de criticul literar și scriitorul Ioan Romeo Roșiianu.
Volumul prezent începe cu un ,,Cuvânt-Înainte” al autorului însuși, în care justifică și argumentează mecanismul literar. În plus, la final, adaugă și o notă particulară, prin care afirmă că toate textele din această carte au apărut și în revista eCreator de-a lungul vremii.
Cartea este alcătuită din trei capitole: capitolul I- Aristotel vs. Platon. Sistemul estetic al lui Aristotel; capitolul 2- De la Aristotel la Platon; capitolul 3- Interviuri. Fiecare capitol cuprinde mai multe subcapitole/părti ce tratează tema abordată.
Astfel, capitolul I este alcătuit din mai multe tablouri, unde autorul vorbește despre Aristotel și Platon, despre teoriilor și viziunile lor.
Continuare
Gabriela Dimitriu

Un nou proiect de o valoare literară și filozofică ridicată, a criticului literar profesor Valentin Lupea, a văzut lumina tiparului în vara anului 2025 la editura ECREATOR – Baia Mare.
Cartea: ,,Insomnii estetice” face parte din Colecția Eseu și este structurată pe trei capitole: ,,CAP. I ARISTOTEL vs PLATON. SISTEMUL ESTETIC AL LUI ARISTOTEL”,
,,CAP. II DE LA ARISTOTEL LA PLOTIN” și ,,CAP. III- INTERVIURI”.
,,Insomnii estetice” este o continuare a cărții ,,Marginalii Estetice”, carte tipărită tot în acest an la Editura ECreator Baia Mare, căreia am avut onoarea să-i creionez referințe critice.
Ca o paranteză la introducerea în universul literar al prezentei cărți, voi spune câteva idei despre Marginalii Estetice. Volumul anterior a cuprins două capitole cu teme distincte care ne-au teleportat în lumea cuvintelor redate din frământările interioare ale autorului, dar și în propria meditație estetică, mânată de curiozitatea și dorința de a înțelege și cunoaște înțelesul termenilor prezentați în cuprinsul cărții.
Titlul cărții ne duce cu gândul la preocuparea continuă a profesorului Valentin Lupea de a descoperi raționamente și răspunsuri legate de existențialitate, la orice oră din zi sau noapte, cu privire la sistemul estetic prezentat de filozofi.
Coperta cărții ,,Insomnii estetice” este realizată de talentatul Florin...
Continuare
Adriana Crăciun

Volumul „Insomnii estetice”, semnat de Valentin Lupea și publicat în 2025 la Editura eCreator din Baia Mare, este o lucrare care îmbină în mod inspirat cugetarea filosofică asupra esteticii cu o deschidere către sensibilitatea și trăirea artistică autentică. Cartea continuă demersul autorului început în volumul „Marginalii estetice”, propunând și de această dată un studiu al marilor teme ale esteticii, nu printr-o sistematizare rigidă, ci printr-un dialog viu cu marile spirite ale culturii universale.
Cartea „Marginalii estetice” sugera o serie de observații, note și reflecții scrise pe marginea unor teme estetice, adică în jurul ideilor consacrate, într-o formă „colaterală”, exploratorie.
Era un titlu care marca o apropiere critică și meditativă față de estetica teoretică.
„Insomnii estetice”, titlul noii cărți, este un pas mai personal și mai intens: nu mai este vorba doar de o abordare de pe margine, ci de neliniști interioare, gânduri care „nu dau pace”, care țin treaz autorul și îl fac să revină obsesiv asupra unor întrebări despre artă, frumusețe, sensul estetic în existență.
Continuare
Horia Picu

Alaa-al Aswani dă impresia a fi un scriitor egiptean rebel. Pare să nu ţină cu ai lui. Pare...
„Dacӑ n-aş fi fost egiptean, aş fi vrut să fiu egiptean“- a spus Mustafa Kamil. Alaa-al Aswani pleacă de citatul acesta şi se lansează într-o veritabilă diatribă împotriva poporului egiptean. De fapt, doar personajul scriitorului vede egipteanul de azi în culori atât de terne. Isam Abd al-Ati, povestitorul de care pomeneam, se întreabă „Cum ar fi gândit domnul Mustafa Kamil, dacă ar fi fost chinez - să zicem - sau indian? Ar fi repetat aceeaşi expresie, mândrindu-se cu naţionalitatea lui chineză sau indiană?”
Isam Abd al-Ati, personajul principal al primei povestiri se întreabă ce motive a avut Mustafa Kamil pentru a se declara mândru că-i egiptean. Au ceva specific egiptenii, cum ar fi seriozitatea şi pasiunea pentru muncă a germanilor sau a japonezilor, le plac aventura sau schimbarea, ca americanilor? Răspunsul e dur: „Laşitatea şi ipocrizia, răutatea şi viclenia, lenea şi pizma. Astea sunt realităţile egiptenilor şi, cum ştim adevărul despre noi, ne străduim să le ascundem prin strigăte şi minciuni. Sloganuri sforăitoare şi goale, repetate zi şi noapte, despre „măreţul“ popor egiptean.”
Continuare
Valentin Lupea

Am primit și privit pentru a doua oară cu mult drag și cu mare curiozitate, în decurs de circa doi ani, noul "dar" al doamnei Voichița Elena Toma, splendida sa carte, metaforic intitulată, ZBORUL DIMINEȚILOR CU ROUĂ, Editura CEZARA CODRUȚA MARICA, Târgu-Mureș, 2025, cu dedicația următoare: "Domnului profesor Valentin Lupea! Vă mulțumesc din suflet pentru bucuria pe care mi-ați dăruit-o de a citi această carte și de a vă exprima părerea într-o recenzie pe care o aștept cu drag! Cu deosebită recunoștință, Voichița Elena Toma!"
Am spus "a doua oară" și "noul dar" pentru că în urmă cu ceva timp, doamna Voichița Elena Toma mi-a dăruit volumul dânsei UNDE SE LEAGĂNĂ VISELE, aceeaşi editură, 2022, volum de aceeași factură, premergătorul ZBORULUI DIMINEȚILOR CU ROUĂ, cartea primită azi.
Continuare