Sunt doar câțiva ani de când l-am întâlnit prima dată. Dar când ne-am văzut parcă am fi fost prieteni de o viață întreagă. Poate și pentru că îl cunosc din scris, i-am remarcat de mai multă vreme originalitatea, profunzimea, anvergura preocupărilor și grija pentru limba română. Apoi, îl mai știam dintr-o mulțime de povești, unele dintre acestea fiind adevărate legende despre munca și pasiunile sale. Auzindu-le, îmi părea că am de-a face cu un clocotitor vulcan de creativitate, un crater plin cu magmă aflată perpetuu în incandescență, gata oricând să dea pe alături. Un vulcan care a izbucnit și izbucnește în adevărate valuri de lavă a frumosului, îmbrăcând o sumedenie de ipostaze.


Publicist remarcabil, ctitor de publicații și de edituri, poet talentat și critic literar cu acut simț al valorii, el este înainte de toate un altruist. Fiindcă, în afara desăvârșirii propriei creații, se zbate să afle oriunde talente, zgândăre pe unde nici nu te aștepți, în folclor, în management, în entități culturale și în sufletele oamenilor, poate - poate! Și atunci când descoperă măcar mici firișoare de interes și bunăvoință, le promovează cu o generozitate ieșită din comun. Îi încurajează pe cei lipsiți de curaj, îi sfătuiește pe cei curajoși, chiar dacă se întâmplă ca în scrisul lor să-și mai facă loc vreo stângăcie. Intențiile lui de a solidariza întru construcția frumosului se împletesc cu o sensibilitate mobilizatoare și molipsitoare. Implicarea sa în fenomenul cultural actual este de notorietate și exemplară fără nicio îndoială.
I-am fost oaspete în câteva rânduri, am văzut la fața locului, cum se spune, determinarea, pasiunea, interesul, responsabilitatea, toate acestea învăluite într-o flamură respectuoasă a unui patriotism delicat. M-a onorat la rându-i cu două vizite, din ultima plecând precipitat spre casă. Aveam să aflu de ce, când ne-a prezentat, peste câteva zile, două tomuri de literatură sugestiv intitulate BAIA MARE ȘI UNIREA, primul, AMBASADORII MARAMUREȘULUI, celălalt. Numai un efort profund conștientizat și coerent a putut duce la o asemenea performanță.

Ne-am întâlnit de mai multe ori, traiectoriile noastre intersectându-se sub semnul aceleiași iubiri: cartea! Întâlniri cu cititorii, lansări de carte, tabere de creație, festivaluri și seri de poezie, ca să enumăr doar câteva manifestări în care cartea este regină, ne adună deseori. Am observat cu aceste prilejuri că prietenul meu, pe care îl cunosc demult dar l-am întâlnit recent, este un moderator și modelator de elanuri creatoare nemaipomenit. Stau mărturie edițiile eCreator, proiect cultural curajos și nobil, ca sufletul sufletului său. Un proiect născut din respect și iubire pentru tot ce este valoros. Poartă un nume ce este el însuși însemn al iubirii. Se scrie cu doi i la mijloc, ROȘIIANU, Ioan Romeo Roșiianu. La mulți ani!