Cum e să fii ales preşedintele filosofilor lumii? „Aşa cum spuneţi dumneavoastră sună ca fiind ceva mult mai mare decât în realitate", răspunde Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti.
Săptămâna viitoare acesta va lua în primire mandatul de lider al Institutului Internaţional de Filosofie cu sediul la Paris, funcţie în care a fost ales cu majoritate de voturi, datorită recunoaşterii şi reputaţiei de care se bucură. „Nu pot să ascund faptul că este o mare onoare, o mare cinste care mi s-a făcut şi mie şi, într-un fel şi şcolii din care provin eu", a declarat Dumitru pentru Gândul.
Săptămâna viitoare, la Paris, rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, urmează să preia, de la o prestigioasă profesoară din Turcia, mandatul de preşedinte al Institutului Internaţional de Filosofie.
„În luna august, vă spun sincer, când am fost ales, am simţit aşa un sentiment de împlinire profesională, ar putea să fie chiar un moment de vârf, de culme al carierei mele şi, încă o dată, nu socotesc neapărat, aşa cum s-ar putea spune, că sunt şeful tuturor filosofilor, pentru că sunt foarte mulţi filosofi extraordinar de cunoscuţi şi de puternici în ceea ce scriu şi argumentează care nu sunt membri ai Institutului şi cariera lor academică nu depinde de apartenenţa la acest Institut.
Dar recunoaşterea aceasta şi alegerea ta de către egalii tăi, de către colegi care sunt profesioniştii domeniului, sigur că reprezintă un moment de mare satisfacţie. Fără să pierdem, totuşi, măsura lucrurilor, adică rămânem în continuare lipsiţi de aroganţă şi cu o bună modestie intelectuală, dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem că este o reuşită deosebită, totuşi, şi pentru mediul cultural românesc şi, în mod special pentru Universitatea din Bucureşti, reprezintă un moment fast, cu siguranţă", a explicat Mircea Dumitru, care spune că parcursul său ca membru al Institutului a început acum aproximativ nouă ani.
De atunci a avut o activitate susţinută, organizând chiar şi la Bucureşti o conferinţă internaţională cu participarea mai multor membri ai acestui Institut, întâlnire care a avut drept temă centrală adevărul, una „foarte caldă şi foarte incitantă, mai ales când astăzi se vorbeşte despre post-adevăr, despre fapte alternative, despre astfel de chestiuni care aş zice că sunt grave, dacă n-ar fi chiar ridicole, de fapt".
Mai mult decât atât, adevărului filosofic i-a fost consacrat şi un volum, numit în engleză „Truth", realizat alături de profesorul de origine română Gabriel Sandu, care a ales, însă, să-şi construiască în Helsinki cariera ştiinţifică, dar care a colaborat cu Mircea Dumitru la această lucrare. Toate acestea i-au adus, treptat, rectorului Universităţii, recunoaşterea, aprecierea şi încrederea celorlalţi academicieni ai instituţiei.