La jumătatea săptămânii trecute, Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Judeţeane Satu Mare a fost gazda unui nou eveniment editorial, avându-i, de această dată, în prim plan, pe reputaţii poeţi Horia Bădescu şi Vasile Mic, cu cele mai recente volume de versuri: „Decameronice” şi „O replică de argint / Una battuta dargento”, ambele apărute zilele acestea la Editura „Şcoala Ardeleană” Cluj-Cele două volume de versuri aduse în atenţia publicului sătmărean au fost prezentate de cunoscuţilor critici literari: Ion Cristofor, doctor în filologie, redactor la numeroase reviste şi publicaţii literare; Vasile George Dâncu, poet şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj; George Vulturescu, poet şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi al PEN Club România, fondator, editor şi realizator al revistei „Poesis”; Alexandru Zotta, doctor în filologie, critic literar şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.
Vorbitorii au subliniat unicitatea modului de exprimare poetică a lui Horea Bădescu, cel care readuce femeia în locul pe carel merită, într-o lume în care degradarea şi-a spus cuvântul. Horea Bădescu csrie rosete, fiind vorba în fapt despre o poezie în formă fixă. Poezia lui Horea Bădescu nu uită să fie frumoasă, receptată cu multă plăcere de orice cititor. Autorul poesdă foarte bine alchimia cuvintelor şi-l poartă pe cititor pe diverse tărâmuri. Horea Bădescu a dovedit că este un maestru la limbii române. Rimele lui sunt deosebite, fapt ce surprinde plăcut cititorul. Poezia din volumul Decameronice este una a intelectului, profundă, cu multă sensibilitate. S-a subliniat faptul că poezia trebuie să fie un limbaj al sufletului.
Cu referire la volum de poezi propus de Vasile Mic, s-a menţionat faptul că este vorba despre o poezie autentică. Autorul este racordat la lumea din care provin. Prin cuvinte puţine, Vasile Mic reuşeşte să fac mai mult şi să vorbească mai puţin, o caracteristică a oamenilor din mediul din care provine. În mare măsură, Vasile Mic rămâne printre poeţii satului. Manifestă un respect deosebit faţă de cultură. Nu ezită a transmite prin versurile sale o stare de nostalgie, fără a folosi cuvinte lacrimogene. Cartea adusă în atenţie publică este una s entimentală, o ofrandă adusă nepoatei sale Aurora, care trăieşte în Italia.
Printre participanţii la acest eveniment literar deosebit, lansarea a două volume de poezie, îi mai menţionăm pe: Griogre Scarlat, Mihai Sas, Carol C. Koka, Maria Letai, Dana Criste, Ioan Tipu Sălăjanu, Dumitru Ţimerman, Gheorghe Şanta, Viorel Câmpean, Liviu Marta, Dumitru Păcuraru, Felician Pop, Loredana Ştirbu, Maria Ţiproc, Teodor Curpaş, Geroge Terziu, Ştefan Haiduc, Remus Vârnav ş.a.
Dintre invitaţi au mai vorbit Grigore Scarlat, Ştefan Haiduc, Ioan Tipu Sălăjanu Maria Letai și Gabriel Moise, preot în Călinești-Oaș, comuna natală a poetului Vasile Mic.
O expoziție cu lucrări de artă publicate de Vasile Mic în reviste literare din Romania și Canada a dat un pic de plusvaloare evenimentului.