Edi(c)torial

Scriitori morți pentru Eminescu

Scriitori morți pentru Eminescu

După ce s-a certat cu rabinul Moses Roses, scriitorul Pompiliu Marcea a fost găsit mort în Lacul Herăstrău

La fel de inexplicabil, în același context conflictual, alți doi susținători ai Operelor Complete ale lui Eminescu, au avut morți suspecte.Continuare

Opiniuni

Muzica zilelor noastre | …

Muzica zilelor noastre | Mărțișoru` filarmonic de anul acesta

  A-nceput cu IRIS. Acompaniat de simfonicu` local. La pult aflându-se nimerit plăcuta Simona Strungaru. Șefa big-bandului radio (re)așteptat de mult în urbea argeșeană. Am reaudiat piesele lor de rezistență...

Continuare

Razboiul Interjudetean PI…

Razboiul Interjudetean PIZDA BABEI

Situat la graniţa dintre Sălaj şi Maramureş, izvorul cu nume deocheat este revendicat de locuitorii ambelor judeţe. Delimitarea cadastrală a teritoriilor administrative şi marcarea hotarelor a făcut lumină parţial în...

Continuare

Evenimente culturale | Oa…

Evenimente culturale | Oaspeți de soi printre argeșeni

  Florin Dochia și Stelian Tănase. Niște autori de amploare ai literaturii autohtone. Care ne-au onorat cu prezența și spusele lor culturale în două întâlniri recente, la Centrul Cultural Pitești...

Continuare

Traditii

Misterul aprinderii …

Ioan Romeo Roșiianu

Misterul aprinderii Focului Sfânt

Cum apare Lumina Sfântă în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

„În după-amiaza acelei sâmbete...

Continuare

Legenda Soarelui și …

Ioan Romeo Roșiianu

Legenda Soarelui și a Lunii

"Când Soarele și Luna s-au întâlnit pentru prima dată, s-au îndrăgostit nebunește. Și din acel...

Continuare

Ziua Internațională …

Ioan Romeo Roșiianu

Ziua Internațională a Romilor!

Ziua Internațională a Romilor (8 aprilie) este o zi pentru a sărbători cultura romani și...

Continuare

Interviu

Interviu cu Mihaela CD

Interviu cu Mihaela CD

1.Pentru început vă rog să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc. Cine este  Mihaela CD?

 Îmi place să cred  despre mine că sunt un suflet de om...

Continuare

Gelu Dragoș: „Trebuie să …

Gelu Dragoș: „Trebuie să depunem eforturi să ridicăm țara noastră care a încăput pe mâini nefericite!”

1.                 Domnule Dragoș Gelu, sunteți unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați jurnaliști și scriitori din Maramureș. Când și unde ați debutat, ca jurnalist ?  Dar ca scriitor ?
Continuare

INTERVIU CU NINA BREAZU

INTERVIU CU NINA BREAZU

CRED ÎN POVEȘTILE CARE INSUFLĂ BUNĂTATE, EMPATIE, CURAJ:
         
           Liliana Moldovan .: Una dintre cărțile pe care ați publicat-o anul trecut a fost recompensată cu un premiu...

Continuare

Posta redactiei

15 curiozități interesant…

15 curiozități interesante despre Belgia

1. În Belgia se găsesc aproximativ 3.000 de castele, țara având cea mai mare densitate de castele pe kilometru pătrat din lume.
2. Belgia găzduiește sediul central al Uniunii Europene și al NATO.
3. Clădirea...

Continuare

15 curiozități interesant…

15 curiozități interesante despre Irak

1. Teritoriul Irakului este considerat leagănul civilizației, deoarece a făcut parte din Mesopotamia antică.
2. În Irak se află cel mai mare cimitir de pe glob, cu peste 6 milioane de morminte.
3. În timpul...

Continuare

Germania

Germania

Știați că Germania este țara cu cele mai multe castele din lume?
Se estimează că pe teritoriul său se află peste 25.000 de astfel de construcții, fiecare cu propria poveste, unele datând de sute...

Continuare

Critică literară

Prev Next

Arhitectura lirică a iubirii în ’’NEUITATELE IUBIRI’’

Mihaela CD

Arhitectura lirică a iubirii  în ’’NEUITATELE IUBIRI’’

“Ce e pentru inima noastră o lume fără iubire? E ca o lanternă fără lumină” –
(Johann Wolfgang von Goethe)
În universul poeziei românești contemporane, puțini autori au reușit să păstreze cu aceeași noblețe și vigoare estetico-afectivă flacăra unei poezii de factură clasică, dar totodată profund umană, vie, emoționantă, cu rezonanțe ample în sufletul cititorului. Mircea Dorin Istrate, o adevărată somitate în peisajul literar românesc, revine în atenția cititorilor cu un nou volum antologic NEUITATELE IUBIRI, care adună în paginile sale o selecție lirică de o remarcabilă coerență tematică, muzicalitate și delicatețe stilistică.
Publicat în anul 2025 la editura Tipomur din Târgu Mureș  volumul antologic  NEUITATELE IUBIRI  vine să ne amintească de eleganța și puterea iubirii adevărate, dincolo de timp și spațiu. Acest volum nu este doar o culegere de poezii de dragoste, ci și un itinerariu afectiv, o cronică a iubirilor ce nu au fost îngropate în uitare, ci păstrate cu sfințenie în sanctuarul memoriei lirice.

Continuare

Cu sufletul la vedere | DORUL DINTRE ARIPI

Mihaela CD

Cu sufletul la vedere | DORUL DINTRE ARIPI

Prima carte a autoarei canadiene Alexandria Iurcu Bălan, DORUL DINTRE ARIPI publicată în 2024 la editura Globart Universum din Montreal, reprezintă o surpriză, remarcabilă!  
Într-un act curajos și bine inspirat, autoarea Alexandrina Iurcu Bălan își face intrarea în lumea literară cu primul său volum de poezii, un tablou generos, bogat în teme diverse și expresie artistică proprie, caldă și invitantă. Deschiderea cu care își așterne gândurile, emoțiile, vibrațiile și sentimentele proprii în fața cititorilor aduce o autenticitate impresionantă volumului. Nu este ușor să împărtășești cu alții, nu doar gândurile, ci și senzațiile cele mai profunde ale ființei tale, de aceea vorbim despre curajul de a-ti expune sufletul în vitrina cititorilor.
Cartea  DORUL DINTRE ARIPI este o expunere deschisă, în care autoarea dezvăluie nu doar emoții, povești și trăiri personale, dar  și  valori, credința, morala, fiind o invitație la empatie și conexiune umană. Acest debut literar nu doar marchează o incursiune în universul personal al autoarei, ci și deschide uși către contemplarea subiectelor universale precum: iubirea, dorul, suferința, tristețea, cinstea, omenia, adevărul, respectul, dar și  sfințenia limbii și apartenența la datinile, obiceiurile și tradițiile neamului și ale locului natal, etc.

Continuare

DIN SUFLET SI PENTRU SUFLET, CU MIHAELA CD ÎN VOLUMUL VIAȚA VIOLETĂ

Valentin Lupea

DIN SUFLET SI PENTRU SUFLET, CU MIHAELA CD ÎN VOLUMUL VIAȚA VIOLETĂ

          Mihaela CD, născută undeva în România, țară în care se poate întâmpla orice şi oricând, a emigrat în Canada, împreună cu familia, cu mulți ani în urmă, stabilindu-se la Montreal.
          Numele Mihaelei CD a devenit deja un nume de legendă, prin activitatea sa neobosită în domeniul artei, al creației artistice şi al culturii în general, dar şi-n cel al ziaristicii şi al militantismului, fiind, deopotrivă, atât scriitor, poet, redactor, cronicar și textier, cât şi promotor cultural, scenarist şi regizor şi, nu în ultimă instanță, artist în domeniul picturi tradiționale şi digitale.
          Impresionantă este, în primul rând, activitatea creatoare a Mihaelei CD prin diversitatea tematică a creațiilor sale, diversitate exprimată-n cele 26 cărți de autor, cărți de poezie, de proză, de eseuri, interviu, articole, însemnări, cronici literare şi așa mai departe, dar şi prin cele peste 70 cărți formate din antologii şi volume colective, la care se adaugă încă 17 cărți cu interviuri, dicționare şi comentarii literare, activând şi fiind publicată în peste 60 de reviste, publicații şi platforme literare, nelipsând nici participarea dânsei la emisiuni şi interviuri radio-tv-ziare (33 interviuri), obținând peste 91 distincții (diplome, trofee, medalii şi premii literare), o activitate şi o operă...

Continuare

Pentru poeta Lidia Popa să iubești e tot ce contează pe acest pământ!

Gelu Dragoș

Pentru poeta Lidia Popa să iubești e tot ce contează pe acest pământ!

Poeta Lidia Popa are un curriculum vitae impresionant, motiv pentru care am să mă rezum a spune că este: scriitoare, poetă, eseist, traducător, designer grafic, redactor de ediție, promotor cultural, creator digital.
A publicat șapte cărți în Italia şi România.
A publicat în peste 50 de  antologii şi publicații internaționale. Poeziile ei sunt traduse în italiană, franceză, engleză, spaniolă, arabă, germană, bangladeză portugheză, sârbă, urdu, dari etc.
     A primit foarte multe premii şi recunoaşteri onorifice internaționale, iar ca să vă impresionăm și pe dumneavoastră cititorii noștri, trebuie amintite câteva dintre ele: Premiul literar I Trionfi 2015 – Academia Internațională Francesco Petrarca, Italia pentru inedite; Premiul literar internațional Corona 2016, Italia pentru publicare; Premiul Poetul Iubirii 2017, Gala Iubirii Italia pentru inedit; Premiul Internațional de Poezie Contemporană 2017 „Club della Poesia”, Italia, pentru carte publicată; Premiul literar Maria Cumani Quasimodo 2018, Italia pentru inedit; Premiul Alberoandronico 2018 – Placă de vorbitor nativ non-italian, Italia pentru compilație nepublicată; Premiul literar 2018 diversamente Uguali, Italia pentru inedit;

Continuare

„Soulmates” sau chemarea la iluminare prin poezie și iubire

Liliana Moldovan

„Soulmates” sau chemarea la iluminare prin poezie și iubire

    Așa cum precizează scriitoarea Lidia Popa în nota introductivă a volumului „Soulmates”, apărut în ediție bilingvă engleză-română, la Editura eCreator, întregul alai de poezii incluse în carte, provine din intimul său spațiu de creație literară și se descătușează frenetic la umbra unor excepționale gânduri îmbrăcate în metafore grăitoare.
     Scriitoarea ne îndeamnă, de la bun început, să îi citim poeziile ca pe niște monoloage imaginare care se transformă în dialoguri, fără răspuns, cu muza K., pe care autoarea o invocă permanent în poemele sale.
    Pornind de aici construiește versuri de factură mistică, ce te duc cu gândul la dansul imaginar al sufletelor gemene, așa cum sugerează și titlul cărții.
După cum se știe, tema sufletelor gemene se întâlnește deseori la poeții simboliști, ale căror creații lirice pun în evidență sublima și eterna năzuiță a fiecăruia dintre noi de a-și afla sufletul pereche și de a cunoaște iubirea ideală.
    Dacă poeții romantici descriu această căutare a sufletului geamăn ca pe un proces dureros și purificator, unii scriitori, cum ar fi Edgar Allan Poe, alungă idea găsirii iubirii perfecte, deoarece, în acest fel, cei care o trăiesc ar trezi invidia muritorilor și chiar nemulțumirea îngerilor ce...

Continuare

Suflete în oglindă

Adriana Crăciun

Suflete în oglindă

Lidia Popa s-a născut în județul Neamț, România.
A urmat cursuri universitare în domeniul administrativ, activând profesional în România până la stabilirea sa în Italia.
A trăit și a lucrat la Roma timp de 24 de ani, ca parte a valului de emigrare intelectuală de după căderea Zidului Berlinului.
Scrie poezie încă din copilărie și s-a afirmat ca poetă, eseistă și naratoare, fiind recunoscută în Italia și la nivel internațional.
Colaborează cu reviste, publicații și asociații literare din mai multe țări și scrie în română, italiană și alte limbi, ca formă de explorare și exprimare artistică.
A publicat mai multe volume de poezie în ediții monolingve și bilingve, în România și în Italia.
Operele sale se remarcă prin profunzime spirituală, reflecție filosofică și o sensibilitate aparte față de limbajul poetic.

Continuare

DORUL MEU RĂMÂNE DOR sau reflecții privind Poezia domnului Ioan Romeo ROȘIIANU

Constantin Anton

DORUL MEU RĂMÂNE DOR sau reflecții privind Poezia domnului Ioan Romeo ROȘIIANU

Poeziile domnului Ioan Romeo ROȘIIANU  sunt profund melancolice, pline de dor, reflecții asupra trecerii timpului, a morții și a iubirii pierdute. Există un fir tematic unitar care leagă toate aceste versuri – dorul de viață, de mamă, de iubire, dar și acceptarea unui destin inevitabil.

Dorul meu rămâne dor

Dorul meu de viață e să-ți zic
un pocal mi-ajunge pân la moarte
eu de amforă nu astăzi mă dezic
o transform în litere și-n carte

Continuare

 

Poezie

Prev Next

Poezii de Dan Mitrache

Dan Mitrache

Poezii de Dan Mitrache

Alb

Îmi trebuie alb
Culorile din setea mea albă
Setea mea
Lapte și fulgii de nea
Fulgii
Albul începutului
Azur
Nuanță de albastru pur
Așa am inceput să-mi definesc nuanțe
Purpuriul buzelor tale
Trandafirul galben
Din grădina sufletelor noastre
Castanele din ochii tăi
Și raze incognito la wellness
Strălucindu-ne pletele în blond și negru

Continuare

Poezii de Luca Cipolla

Luca Cipolla

Poezii de Luca Cipolla

Noapte de vară

Cimbalele
evocă o altă vară
în timp ce aureola luminii
îi desenează conturul
și iubirea tinerilor mândri
extremele..
sub dorința cea amară
a teiului se arată intactă iarba
călcată de o mie de ființe
nocturne,
cicada se oprește din țârâit
așteptând trezirea lui Helios
sau a unui curcubeu smerit

Continuare

Poezii de Dan Mitrache

Dan Mitrache

Poezii de Dan Mitrache

Picătura de lumină

uneori
văd fanta de lumină
picurând iubire peste pământ
mă învelesc în ea
să-mi fie cald
pătruns de ochii înfometatelor vestale
cât aş dori rămâne
aud în tramvaiul de vise
avansaţi avansaţi
glasul timpului vameş incoruptibil
am furat o secundă
alunecând-o în buzunarul de la piept
pe post de floare de nu mă uita

Continuare

Poezii de Ana Mihai

Ana Mihai

Poezii de Ana Mihai

Petale de fecioară

Vai, iubita mea! Ce-mi faci?
Mă vrăjești cu buze pline...
Cu petala ce-o desfaci,
Tu, mă ispitești pe mine...

Îți dorești să te ating,
Petalele să îți desfac?
Dorul meu doresc să-l sting,
Dar te privesc încă și tac...

Continuare

Poezii de Elena Armenescu

Elena Armenescu

Poezii de Elena Armenescu

$IMFONII ASTRALE

Să nu uităm ziua fastă în care
Veneai iubitule din depărtare,
Cu zările tale pline cu vise
Din cărțile încă nescrise...

Purtai în inimă sacra iubire,
Și scânteieri senine în privire,
Mă priveai ca prima oară, uimit,
Ca pe un fragment de infinit...

Amurgul în flăcări ne dădea ocol
Când pe uneri și pe pieptul gol
Se arcuiau vrăjite căutările,
Topeau zăpezi umbrite, sărutările.

Continuare

 

Proză

Prev Next

POVEŞTI DIN SAT: Taxa de... protecţie

Nadia Urian Linul

POVEŞTI DIN SAT: Taxa de... protecţie

Cuvintele-ţi lipsesc. Nu ai ce spune. Înghiţi în sec, abia oprindu-ţi lacrimile... E prea mult. E imposibil! Cum s-a abătut aşa o ruşine asupra lui? Cine, cine să-l ajute? De ce s-a abătut asemenea nenorocire asupra familiei lui? Asupra familiei şi a neamului lui...? Nu, nu se poate! Cine e de vină...?
Începe iar şcoala. E din nou septembrie.
Din familie, el e cel mai mare copil. Toţi sunt mândri că au un licean in casă. Fraţii mai mici îl privesc cu admiraţie şi el o simte:
- Auzi, bă, Uţule, fratele meu mere la liceu. Ştii...?
Asta îl întreabă penultimul din cei şapte fraţi ai lui pe vecinul cel mic, prietenul de joacă. Îi plăcea cum sună cuvântul liceu, fără să înţeleagă ce înseamnă.
Oricum, Gicu va merge la LICEU.
Bunica ştie asta şi o simte. E feciorul fetei celei mari, e nepotul ei preferat. De aceea, de câte ori poate, îi pune în buzunarul hăinuţelor trimise în pachet câte zece douăzeci de euro. De acolo, din străinătate. Aşa, ca să-i găsească doar el... Să-i găsească şi să se bucure.

Continuare

Whisky, cowboys și capre – despre 8 Martie

Cristian BODNĂRESCU

Whisky, cowboys și capre – despre 8 Martie

Jhonny avu o noapte zbuciumată, duelul de a doua zi nu i-a dat pace. Totuși nu putea renunța și fugi, toată societatea newyork-eză l-ar fi considerat “gay”, pe atunci nefiind un titlu “prea” onorabil. Așa că în dimineața zilei de 8 martie 1857 își trase hotărât cizmele de cowboy și ieși în oraș.
Călărind un veritabil Thoroughbred, protagonistul nostru face din mers cu ochiul doamnelor mature și tinere de pe uliță, cât își descheie vreo 2 nasturi de la cămașă, spre a-și dezveli pieptul proeminent. Ajuns în birtul “Black Beard” (since 1680 Trade Mark), chemă barmanița cu o lovitură convingătoare în masă (în acel an drepturile femii încă nu erau revendicate). Deîndată apăru o tinerică amabilă, îmbrăcată provocator, dar sărăcăcios.
  “ –  Yes Sire, what can I bring you?” … I am waiting….
– Ai răbdare fă, nu văzui că mă-necași? Damn bitch! Spuse Jhonny, scuipând. A whisky, please!”

Continuare

GLORIE EROILOR NECUNOSCUȚI | MEMORIALUL GHERLA

OLIMPIA MUREȘAN

GLORIE EROILOR NECUNOSCUȚI | MEMORIALUL GHERLA

Motto: „Mai spune-mi tată o poveste,
Despre acei ce au luptat
Și uneori viața și-au dat,
Pentru o lume ce nu este.
Stau scrise-n pagini fapte mari/ a celor ce-și iubiră țara
Și-au înfruntat focul și para,/Cu brațul lor de oameni tari.”
(„Mai spune-mi tată...”de Oancă Aurelia)
„Iorga: Un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții.”
Pe pereții Memorial Gherla stă scris:
„Unii oameni
                      aprind lumânări/ la biserică
                     pentru aceia care trebuie
                                           să fie povestiți.”. (Teodor Zaica)
-sau: „De câte ori mă gândesc la trecut, îmi dau lacrimile—de câte ori mă gândesc la viitor, plâng de-a binelea”.
-sau: „Să povestim, să povestim fără de încetare să povestim! Acesta era Ordinul Seniorilor; din celulă, pivniță sau baracă. Povestirea ca act de memorie și creație constituie singurul remediu prin care dizolvăm granițele dintre vis și realitate, dintre frică și pieire, dintre je și moi, eu și mine”.    (Ion D. Sârbu)

Continuare

Lumea de sub pământ

Adriana Crăciun

Lumea de sub pământ

În mijlocul iernii, sub un cer cenușiu și înghețat, o echipă de exploratori avansa prin viscolul necruțător al unei regiuni necunoscute. Pământul era înghețat bocnă, copacii împodobiți cu zăpadă păreau statui tăcute ale unei lumi abandonate. În fruntea grupului, profesorul Dima, un geolog pasionat, studia hărțile vechi care sugerau existența unei fisuri misterioase în această zonă.
După zile întregi de căutări printre munți ascunși de ceață, echipa descoperi o grotă colosală, mascată de un strat gros de gheață și praf înghețat. Aerul era ciudat de cald în interior, iar pe măsură ce coborau, pereții grotei începeau să strălucească într-o lumină slabă, albastră. Fisura părea să fie mult mai adâncă decât orice grotă cunoscută de oameni.
— E imposibil! murmură Dima. Acest loc nu ar trebui să existe...
Pe măsură ce înaintau, detectoarele de radiație începeau să vibreze slab. În aer plutea un gaz necunoscut, bogat în heliu-3 și compuși care nu ar fi trebuit să existe la suprafață. Era posibil ca această cavitate să fie conectată la camere magmatice ascunse sau la o rețea de caverne interioare ale Pământului?

Continuare

REAZIMUL SUFLETULUI (Anul acțiunii - 1904)

Eugenia Coman

REAZIMUL SUFLETULUI (Anul acțiunii - 1904)

Reîmproprietărit de noul an, cu dorinţa de a-şi da silinţa a lăsa neşterse urme pe unde trece, studentul Nicolae Titulescu vrea să vie cât mai curând ziua când românul va figura cu strălucire în concentrul european intelectual; pentru aceasta, spune el, nu trebuie nici războaie, nici multă dibăcie politică, ci numai muncă (27 februarie 1904-ziarul Cronica).
Respirând de peste trei ani aerul Parisului, Nicolae se strecoară prin coridoarele protipendadei, cu îngrijire a nu se lăsa atins de ruina sufletului. Pentru el, capitala Franţei este un soi de amestecătură de naţii, venite de dincolo de Mediterana, din estul Europei şi din ţările asiatice.
Mult râvnit, acest oraş are meritul de a împrăştia cu prisoase gustul unei vieţi libere, neîmpovărate. Este un adevăr de neocolit, că boierimea crescută în şcolile Parisului îşi găseşte uneori alunecare şi spre cele urâte. Cei în vârstă, care nu vor a se deprinde cu schimbarea, spun că acest veac a început cu multă decadenţă, şi că aplecarea tineretului spre obscen, ba chiar spre depravare, iese vrând-nevrând la suprafaţă, ca untdelemnul deasupra apei, ceea ce aduce umbrire omului, de oriunde ar veni el.

Continuare

 

Teatru

Prev Next

STRIVEŞTE FIRELE DE IARBĂ!

Virginia Paraschiv

STRIVEŞTE FIRELE DE IARBĂ!

 Comedie grotescă într-un act

 

PERSONAJELE (în ordinea intrării în scenă)

BUNICUL-speculează „dreptul celui bătrân”.

HECTOR-copil bătrân, impune „dreptul celui mai mic”.

CASANDRA-aplică „dreptul celui puternic”.

Continuare

SFÂNTA PERJĂ DIN ANŢĂRŢ (parodie la pies…

Angelina Rosca

SFÂNTA PERJĂ DIN ANŢĂRŢ (parodie la piesele lui Dumitru Matcovschi)

personajele

LISANDRU – tatăl lui Nichita
NICHITA – fiul lui Lisandru
ELENA – soţia lui Lisandru, dar şi mama lui Nichita
ANA – logodnica de la Chişinău a lui Nichita, dar nenora lui Lisandru şi a Elenei
 ILEANA – vecina
UN BERBEC – care nu-i Imanuil
O PERJĂ – care-i sfântă

Acţiunea are loc şi până azi la teatrul A. S. PUŞKIN, care-i şi academic

Continuare

MELON sau CAPETE DE FEMEI

Marian Ilea

MELON sau CAPETE DE FEMEI

(piesă de teatru în două acte)

Decorul

Cârciuma „La Dudinski”: scaune, sticle de băutură pe mesele de tablă verzi, într-un colţ două mese lipite, cu farfurioare pline de fursecuri. E parastasul sculptorului în piatră Melon. Acţiunea se petrece către seară, când cei invitaţi, venind de la cimitir, intră în cârciumă. Se aşează. Se ridică. Povestesc despre răposat. Domnul Dudinski îmbrăcat în hainele de lucru e la barul din dreapta, va servi la mese. Ceilalţi îmbrăcaţi în costume. Irina (fosta iubită a sculptorului) îmbrăcată în fustă neagră, cămaşă neagră, pantofi negri şi sacou negru.

Continuare

 

Eseistică

Prev Next

CEL MAI INTELIGENT OM....

Ioan Romeo Roșiianu

CEL MAI INTELIGENT OM....

LEONARDO da VINCI, născut pe 15 aprilie 1452 la VINCI, ITALIA, este unul dintre cele mai complete genii din istorie.....
Pictor, inventator, om de știință, anatomist, muzician, arhitect și filosof, da VINCI întruchipează idealul RENAȘTERII, combinând arta și știința într-o căutare neobosită a cunoașterii.
-Deși este renumit în toată lumea pentru capodopere precum MONA LISA și CINA CEA DE TAINĂ, mintea lui agitată l-a dus mult dincolo de pictură....
-Da VINCI a umplut mii de pagini din caietele sale cu desene și notițe care au explorat totul, de la anatomia umană la zborul păsărilor, mașini de război, dispozitive submarine și prototipuri de elicopter.
Aceste caiete sunt un testament al imaginației lor fără margini și curiozității științifice!
-LEONARDO a fost un observator obsesiv al naturii și al corpului uman.

Continuare

La trecutu-ți mare, un prezent minor...(IV) | De la politicienii trecutului la politrucii prezentului

George PETROVAI

La trecutu-ți mare, un prezent minor...(IV) | De la politicienii trecutului la politrucii prezentului

4.Ionel I.C. Brătianu – un liberal fără egal

Motto:
Cu Brătienii la timonă
în faza de modernizare,
românii au simțit cu toții
că traiul lor este-n urcare,

iar România întregită
sub sceptrul unui mare rege,
a fost apreciată-n lume
ca o democrație-n lege.

    Istoria modernă a României (de la Alexandru Ioan Cuza și până la totala bolșevizare postbelică) nu poate fi concepută fără politica liberală și, desigur, fără formidabila activitate a Brătienilor, cei mai liberali dintre toți liberalii – la început tatăl (Ion C. Brătianu), apoi fiii (îndeosebi Ionel) și la urmă nepotul Gheorghe (George) Brătianu.

Continuare

1561 - Prima atestare oficială a OZN-urilor

Ioan Romeo Roșiianu

1561 - Prima atestare oficială a OZN-urilor

În data de 14 aprilie 1561 un fenomen ceresc este raportat deasupra Nürnberg și descris ca o bătălie aeriană între OZN-uri.
Incidentul OZN de la Nürnberg (1561) s-a petrecut la 4 aprilie 1561.
Locuitorii orașului Nürnberg au fost martorii unuia dintre cele mai misterioase evenimente atribuite manifestării fenomenului OZN.
Informații despre eveniment au apărut într-o foiță informativă imprimată 10 zile mai târziu pe 14 aprilie.
Numeroase scuturi strălucitoare, cruci de foc și nave în formă de țigară de foi au apărut pe cer.
Cetățenii orașului Nürnberg au rămas încremeniți din cauza acestui spectacol, privind cu spaimă obiectele ce evoluau pe deasupra lor. Oamenii au fost înnebuniți de groază când aceste obiecte aeriene au părut că se lansează într-o bătălie aeriană pentru supremație în ceruri.

Continuare


Vasile Hauşi

Manifest liric

(Din volumul amin.tiri Ed. ,,Risoprint” Cluj-Napoca, 2009)

 

Să fii poet

Nu muncă inegală

De la idee

Până la cerneală…

Să fii poet

Să fii zenit

De la idee

Până la cernit.

Să fii poet

Poetul vremii tale

Cu oameni cu tot

Păstorii de hotare…

Să fii poet

Un frontispiciu

Nu colbul

Zilei tale de capriciu.

Să fii poet

Soare definitoriu

Nu chintesenţa altora

În propriul orgoliu

Să fii poet

Oglindă tuturor

Iar tu să ai oglindă

Chipul lor.

 

 

Lucian Perţa

 

Manifest liric

 

Eu sunt poet,

Fără-ndoială,

Că domnul Iuga

Nu se-nşeală—

Şi am idei

Şi am cerneală,

Sunt dintre-acei

Ce-or fi de fală

Vremii în care

Au trăit…

Da-s şi modest,

Că peste-hotare,

Nici est, nici vest,

Nu am răzbit.

Sunt prea onest,

Şi prea cernit,

Dar manifest

Am pritocit

Ce e şi liric şi cinstit.

Din amin.tiri l-am încropit,

Orgolios, încet, încet

Şi m-oglindeşte pe deplin.

Începe cu : ,,să fii poet”

Şi se încheie cu ,,amin” !