Mihaela CD

“Ce e pentru inima noastră o lume fără iubire? E ca o lanternă fără lumină” –
(Johann Wolfgang von Goethe)
În universul poeziei românești contemporane, puțini autori au reușit să păstreze cu aceeași noblețe și vigoare estetico-afectivă flacăra unei poezii de factură clasică, dar totodată profund umană, vie, emoționantă, cu rezonanțe ample în sufletul cititorului. Mircea Dorin Istrate, o adevărată somitate în peisajul literar românesc, revine în atenția cititorilor cu un nou volum antologic NEUITATELE IUBIRI, care adună în paginile sale o selecție lirică de o remarcabilă coerență tematică, muzicalitate și delicatețe stilistică.
Publicat în anul 2025 la editura Tipomur din Târgu Mureș volumul antologic NEUITATELE IUBIRI vine să ne amintească de eleganța și puterea iubirii adevărate, dincolo de timp și spațiu. Acest volum nu este doar o culegere de poezii de dragoste, ci și un itinerariu afectiv, o cronică a iubirilor ce nu au fost îngropate în uitare, ci păstrate cu sfințenie în sanctuarul memoriei lirice.
Continuare
Mihaela CD

Prima carte a autoarei canadiene Alexandria Iurcu Bălan, DORUL DINTRE ARIPI publicată în 2024 la editura Globart Universum din Montreal, reprezintă o surpriză, remarcabilă!
Într-un act curajos și bine inspirat, autoarea Alexandrina Iurcu Bălan își face intrarea în lumea literară cu primul său volum de poezii, un tablou generos, bogat în teme diverse și expresie artistică proprie, caldă și invitantă. Deschiderea cu care își așterne gândurile, emoțiile, vibrațiile și sentimentele proprii în fața cititorilor aduce o autenticitate impresionantă volumului. Nu este ușor să împărtășești cu alții, nu doar gândurile, ci și senzațiile cele mai profunde ale ființei tale, de aceea vorbim despre curajul de a-ti expune sufletul în vitrina cititorilor.
Cartea DORUL DINTRE ARIPI este o expunere deschisă, în care autoarea dezvăluie nu doar emoții, povești și trăiri personale, dar și valori, credința, morala, fiind o invitație la empatie și conexiune umană. Acest debut literar nu doar marchează o incursiune în universul personal al autoarei, ci și deschide uși către contemplarea subiectelor universale precum: iubirea, dorul, suferința, tristețea, cinstea, omenia, adevărul, respectul, dar și sfințenia limbii și apartenența la datinile, obiceiurile și tradițiile neamului și ale locului natal, etc.
Continuare
Valentin Lupea

Mihaela CD, născută undeva în România, țară în care se poate întâmpla orice şi oricând, a emigrat în Canada, împreună cu familia, cu mulți ani în urmă, stabilindu-se la Montreal.
Numele Mihaelei CD a devenit deja un nume de legendă, prin activitatea sa neobosită în domeniul artei, al creației artistice şi al culturii în general, dar şi-n cel al ziaristicii şi al militantismului, fiind, deopotrivă, atât scriitor, poet, redactor, cronicar și textier, cât şi promotor cultural, scenarist şi regizor şi, nu în ultimă instanță, artist în domeniul picturi tradiționale şi digitale.
Impresionantă este, în primul rând, activitatea creatoare a Mihaelei CD prin diversitatea tematică a creațiilor sale, diversitate exprimată-n cele 26 cărți de autor, cărți de poezie, de proză, de eseuri, interviu, articole, însemnări, cronici literare şi așa mai departe, dar şi prin cele peste 70 cărți formate din antologii şi volume colective, la care se adaugă încă 17 cărți cu interviuri, dicționare şi comentarii literare, activând şi fiind publicată în peste 60 de reviste, publicații şi platforme literare, nelipsând nici participarea dânsei la emisiuni şi interviuri radio-tv-ziare (33 interviuri), obținând peste 91 distincții (diplome, trofee, medalii şi premii literare), o activitate şi o operă...
Continuare
Gelu Dragoș

Poeta Lidia Popa are un curriculum vitae impresionant, motiv pentru care am să mă rezum a spune că este: scriitoare, poetă, eseist, traducător, designer grafic, redactor de ediție, promotor cultural, creator digital.
A publicat șapte cărți în Italia şi România.
A publicat în peste 50 de antologii şi publicații internaționale. Poeziile ei sunt traduse în italiană, franceză, engleză, spaniolă, arabă, germană, bangladeză portugheză, sârbă, urdu, dari etc.
A primit foarte multe premii şi recunoaşteri onorifice internaționale, iar ca să vă impresionăm și pe dumneavoastră cititorii noștri, trebuie amintite câteva dintre ele: Premiul literar I Trionfi 2015 – Academia Internațională Francesco Petrarca, Italia pentru inedite; Premiul literar internațional Corona 2016, Italia pentru publicare; Premiul Poetul Iubirii 2017, Gala Iubirii Italia pentru inedit; Premiul Internațional de Poezie Contemporană 2017 „Club della Poesia”, Italia, pentru carte publicată; Premiul literar Maria Cumani Quasimodo 2018, Italia pentru inedit; Premiul Alberoandronico 2018 – Placă de vorbitor nativ non-italian, Italia pentru compilație nepublicată; Premiul literar 2018 diversamente Uguali, Italia pentru inedit;
Continuare
Liliana Moldovan

Așa cum precizează scriitoarea Lidia Popa în nota introductivă a volumului „Soulmates”, apărut în ediție bilingvă engleză-română, la Editura eCreator, întregul alai de poezii incluse în carte, provine din intimul său spațiu de creație literară și se descătușează frenetic la umbra unor excepționale gânduri îmbrăcate în metafore grăitoare.
Scriitoarea ne îndeamnă, de la bun început, să îi citim poeziile ca pe niște monoloage imaginare care se transformă în dialoguri, fără răspuns, cu muza K., pe care autoarea o invocă permanent în poemele sale.
Pornind de aici construiește versuri de factură mistică, ce te duc cu gândul la dansul imaginar al sufletelor gemene, așa cum sugerează și titlul cărții.
După cum se știe, tema sufletelor gemene se întâlnește deseori la poeții simboliști, ale căror creații lirice pun în evidență sublima și eterna năzuiță a fiecăruia dintre noi de a-și afla sufletul pereche și de a cunoaște iubirea ideală.
Dacă poeții romantici descriu această căutare a sufletului geamăn ca pe un proces dureros și purificator, unii scriitori, cum ar fi Edgar Allan Poe, alungă idea găsirii iubirii perfecte, deoarece, în acest fel, cei care o trăiesc ar trezi invidia muritorilor și chiar nemulțumirea îngerilor ce...
Continuare
Adriana Crăciun

Lidia Popa s-a născut în județul Neamț, România.
A urmat cursuri universitare în domeniul administrativ, activând profesional în România până la stabilirea sa în Italia.
A trăit și a lucrat la Roma timp de 24 de ani, ca parte a valului de emigrare intelectuală de după căderea Zidului Berlinului.
Scrie poezie încă din copilărie și s-a afirmat ca poetă, eseistă și naratoare, fiind recunoscută în Italia și la nivel internațional.
Colaborează cu reviste, publicații și asociații literare din mai multe țări și scrie în română, italiană și alte limbi, ca formă de explorare și exprimare artistică.
A publicat mai multe volume de poezie în ediții monolingve și bilingve, în România și în Italia.
Operele sale se remarcă prin profunzime spirituală, reflecție filosofică și o sensibilitate aparte față de limbajul poetic.
Continuare
Constantin Anton

Poeziile domnului Ioan Romeo ROȘIIANU sunt profund melancolice, pline de dor, reflecții asupra trecerii timpului, a morții și a iubirii pierdute. Există un fir tematic unitar care leagă toate aceste versuri – dorul de viață, de mamă, de iubire, dar și acceptarea unui destin inevitabil.
Dorul meu rămâne dor
Dorul meu de viață e să-ți zic
un pocal mi-ajunge pân la moarte
eu de amforă nu astăzi mă dezic
o transform în litere și-n carte
Continuare