Lansarea revistei Exilium reprezintă o invitaţie deschisă la explorarea diverselor tipare de gândire şi de atitudine ale românilor, analizând comportamente sociale directe, actuale, din viaţa de zi cu zi, atât cu scopul de a ne amuza, dar mai ales cu scopul de a învăța transmite diasporaprogresista.eu preluată de Romanian Global News.
Din analiza diverselor situații sociale/contextuale prezentate chiar de dumneavoastră, vom propune soluţii, experimente, proiecte sociale, educaționale şi culturale menite să crească resursele de gândire şi de comunicare ale cititorilor, în context social, comunitar, european, mondial.

Nivelul coeziunii sociale a comunităţii româneşti este direct proporțional cu nivelul dezvoltării societăţii româneşti, din toate punctele de vedere. Cu alte cuvinte, dacă ne este bine, ca națiune, este meritul nostru al tuturor puși laolaltă, iar dacă ne este rău, este „vina" tuturor, puși laolaltă.

De aceea, fiecare român, în parte, trebuie să ne dezvoltăm mai mult partea de gândire care ne dictează atitudinea personală față de „ceilalți".

Da, fiecare român este unic, minunea pământului de deștept şi de frumos, harnic, darnic. Însă ce se întâmplă cu românul frumos când are de- a face cu o diferență de viziune sau de opinie? Se comportă el constructiv, sau devine un monstru distructiv , inconștient şi iresponsabil, de teama unei competiții corecte din care este convins că va avea doar de pierdut? De ce nu avem încrederea că dintr-o clasificare corectă a valorilor toţi avem de câștigat? De ce distrugem valori?

Ceea ce ne leagă, ca națiune a anului 2015, este limba română, folclorul şi câteva obiceiuri lăsate din bătrâni. Trebuie să păstrăm cu sfințenie aceasta bază eternă a spiritului românesc, însă nimic nu ne oprește, în afara indiferenței, să mergem mai departe, să ne dezvoltăm mai mult şi să ne adaptăm mai bine mediului european şi mondial. Există din ce în ce mai multe elemente, atât interne cât şi externe, care ne dezbină şi care ne intoxică sănătatea vieții de zi cu zi şi atitudinile unora față de ceilalți.

De multe ori, iresponsabilitatea presei „libere", are efecte sociale îngrijorătoare, când ne gândim la intoxicare publicului cu modele sociale negative (educaţie negativă care afectează în special tineretul). Indiferența intelectualilor cu privire la fenomenele sociale negative se află în „Top 3" din motivele care stau la baza degradării societăţii, la baza sărăcirii exagerate a populației şi la baza corupției la orice nivel. Este necesar să abordăm o poziţie responsabilă, colectivă, constantă şi activă în faţa factorilor sociali negativi, aducând soluţii concrete, propuneri, invitând la dezbatere publică pe teme de interes general şi aducând schimbare în plan concret.

Mai mult decât atât, lansăm „provocarea" de a demara şi multiplica acest exercițiu colectiv românesc demonstrând că suntem receptivi la necesitatea acțiunii în sine, nu pentru a obține „lauri" personali. Din acest motiv, autorii articolelor şi ai fotografiilor revistei Exilium se vor semna cu un pseudonim. Coordonarea şi publicarea revistei Exilium va fi realizată de Consiliul Diasporei, pentru a garanta independența financiară, administrativă şi politică.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=17976:exilium-o-revist-a-diasporei&catid=53:eveniment&Itemid=77