Născută înger- Carmen Suciu, Iași 2016

Citind din această carte ce mi-a fost dăruită de către autoare la lansarea ei și despre care am fost provocată să spun câteva cuvinte deoarece se știa că orice carte pe care o primesc va fi lecturată și voi scrie câteva impresii de cititor conștiincios despre ea, am formulat (parafrazând citatul scripturistic), un îndem pentru autori. Iată cum sună: “Nu dăruiți cărțile voastre  celor care nu iubesc lectura. E ca și cum ați hrăni rumegătoare cu mărgăritare.”
Deși se cuvine să ne detașăm de autor atunci când scriem totuși a-l privi în ochi, a-i vedea profunzimea sufletului,

a-l asculta vorbind este un privilegiu dorit de consumatorul de lectură.  Imaginea acestei autoare atipice m-a urmărit zile în șir după lansare. Emoția din glas, cearcănele adânci de sub ochi, plânsul ce stătea să pornească când te așteptai la un zâmbet, zâmbetul ca un răsărit de soare, ochii mari prin care i se vedea sufletul plin de lumină, toate acestea m-au făcut să plec de la acel eveniment literar cu o puternică empatie pentru Carmen Suciu având convingerea că nu o voi uita niciodată. Și cu adevarat nu am uitat-o! Ba din contra, am descoperit lumea ei minunată în care voluntar se implică punându-și viața în slujba celor nemîngâiați de pierderea cuiva drag.
Cartea a fost scrisă dintr-un îndem al inimii de a se elibera de suferința pierderii  “unicului meu copil” așa cum ne spune autoarea iar apoi surorii sale Riana. Ea a descoperit la fel ca mulți alți oameni că scrisul te vindecă și te ajută să accepti loviturile vieții.
Atunci când moartea îți răpește ființele cele mai dragi sentimentul este de neputință, disperare, ură, imposibilitate de a accepta că va trebui să trăiești fără acei oameni care însemnau totul pentru tine.  Autoarea va înțelege că de fapt între viață și moarte e doar un pas și tot ce contează sunt faptele tale cele bune. Dar până să ajungă aici va trece prin stări de disperare și printr-o mare de suferință.
Cartea este una persoanală, autobiografică, o carte a introspectiei în propria constiintă, un fel de filosofie a sinelui. In carte e vorba despre viață, moarte, întuneric și lumină, bine și rău, abandon și lupta. Dar cel mai mult este o carte a descoperirii lui Dumnezeu. O carte a luptei și a izbânzii. Toate întrebările autoarei și-au găsit răspuns în lumina credinței. Asa cum spuneam și la lansarea cărții, Dumnezeul lui Carmen este unul al milei, bunătății, al dragostei și împăcării. Al iubirii necondiționate și nedeterminate de cele exterioare și efemere.
Cartea „Născută înger” ar putea fi încadrată în genul de cărți de autoeducare, dezvoltare personală și spirituală. Un fel de jurnal intim, pe alocuri o proză învoluntar sau conștient poetizată. „Cine sunt eu? M-a întrebat azi cineva. Răspund: …Sunt picătura de ploaie/ aruncată în vâltoarea vieții./ Prelinsă din ochi/ ca un picur de ploaie./ Sunt ploaia care mîngâie ochii plini de durere./ Apar și dispar/ râmîn Lumină în ploaia ce cern./ Lacrima din picătura de ploaie.” Nu este propriu-zis poezie, sunt doar sentimentele autoarei care se lasă în voia scrisului său. Fiecare moment al vieții este o luptă cu tristețile pe care le luminează transformându-le în motive de bucurie.
Întreaga carte e plină de învățături, de dorința de a împărtăși tuturor descoperirea adevăratului sens al vietii care este IUBIREA. „Prin tot ceea ce sunt, doresc să transmit bucuria, cu dragoste multă să dăruiesc fericirea, lumină să împrăștii pe unde pășesc...Gingășia, mângâierea, pacea, mângâierea universului o caut, să o dăruiesc, mă ridic pe aripa gândului...cu ochii sufletului văd în tăcere durerea peste tot.”  , sau “Simt că-ți cunosc inima, omule minunat, acesta este răspunsul din sufletul meu, din visele mele, zborul meu rătăcitor a ajuns la final”  
Cartea merita a fi citita cu mare atenție și unele pagini ar trebui copiate și păstrate pentru vremuri de neliniște și de întristare, spre ridicare din starea de întuneric. Ea are farmec, impresionează sinceritatea, maturitatea gândirii, și învățămintele ce ar putea fi folositoare celor încercați de întâmplările vieții spre a se vindeca prin credință și iubire.
Credința ce se degajă din această carte este una fără vreo religie anume, fără sfinți și fără o prea mare alipire de biserică. Este acea raportare la Divinitate ca sursă a iubirii și a luminii, autoarea acceptând între ea și Dumnezeu doar prezența îngerilor care sunt de fapt sufletele celor plecați, „ACASĂ, locul unde vom pleca într-o zi toți,...locul de unde venim”.
Prin cartea sa Carmen Suciu ne îndeamnă “să tratăm viața ca pe un joc, și viața devine cu mult mai ușoară.” Ea caută în primul rând răspunsul la întrebarea pe care orice om  și-o pune măcar odată în vița sa: “Cine sunt eu?Azi cineva m-a întrebatȘ Cine ești tu? Faci multe afirmații, de unde știi? Mă întreabă iar, cine ești tu? Da, cine sunt eu? Mai întâi am căutat să aflu cine sunt prin oamenii din jur, prin familia mea, prin tot ceea ce am trăit...Descoperindu-mă, descoperind omul din mine, am descoperit măreția creației Lui Dumnezeu...OMUL.” În alt loc ea ne mărturisește cu sfială  “ Sunt un om simplu, înconjurat de vise, de idei, trăiesc clipe fericite, triste dar cel mai important este că nu mi-e frică de sufletul meu.”
Am citit cu interes o carte a căutării și a găsirii de sine, a împăcării și a înțelegerii rostului omului pe acest pământ. Mărturisesc că mi-ar fi plăcut să citesc un roman având drept subiect drama acestei temerare femei cu suflet de înger, cu dialoguri, cu descrieri, cu personaje de care sa-mi alipesc sufletul, cu intrigă și deznodământ fericit. Căci fericit este și mesajul acestei cărți mult folositoare pentru cititorul de orice varstă! Sunt convinsă că autoarea va continua deoarece harul nu lipsește.
Atunci când ai găsit puterea de a-ți învinge suferința devii atât de liber încât vei putea ajunge oriunde vrei și orice dorești. Toti acei oameni care au mers alături de Carmen o bucată de drum sunt acum în ceruri, Îngeri de lumină care îi conduc pașii și mintea spre împlinirea menirii sale aici pe Pământ.