= Al treilea interviu cu doctorul Coriolan DRAGOMIR =
În dialogurile anterioare am pus în evidență două din căile prin care doctorul Dragomir a acționat întreaga viață pentru preîntâmpinarea îmbolnăvirii semenilor săi: calea profesională de reputat medic igienist (controlul riguros al alimentelor) și pasiunea moștenită de la tatăl domniei sale de a-și ajuta semenii cu preparate naturiste (ceaiuri, extracte, alifii, prafuri, tincturi).
Prezentul dialog îl vizează pe reflexoterapeutul Coriolan Dragomir...
George PETROVAI: De unde această pasiune esoterică pentru reflexoterapie?
Dr. Coriolan DRAGOMIR: Poate că pasiunea mea pentru reflexoterapie degajă o oarecare aromă esoterică, asta dacă avem în vedere Extremul Orient, mai exact China, arie geografică unde metoda se practică împreună cu acupunctura. Cu precizarea din capul locului că, spre deosebire de acupunctură, reflexoterapia este totalmente neinvazivă!
Esența acestei uluitoare metode terapeutice este eminamente energetică (corpul omenesc este traversat din creștet până la tălpile picioarelor de zece meridiane energetice – cinci pe partea dreaptă, alte cinci pe stânga), metoda de lucru constând din eliminarea durerii apărute datorită punctelor de disfuncționalitate sau efectivă întrerupere a fluxului energetic de pe meridiane. Sigur că pentru atenuarea sau chiar eliminarea durerii, reflexoterapeutul trebuie să posede temeinice cunoștințe de geografia corpului omenesc (toate organele noastre interne se reflectă clar și distinct în palme, tălpile picioarelor, lobii urechilor, coloana vertebrală), să cunoască foarte bine punctele de activare energetică și, nu în ultimul rând, să stăpânească la perfecție tehnica masării (masarea se efectuează în principal cu policele și indexul, totdeauna înainte, niciodată îndărăt).
Mai adaug că, având în vedere vechimea și uriașa arie de practicare a acestei terapeutici (din Egiptul faraonic și până în China antică), esoterismul reflexoterapiei devine un veritabil exoterism, adică o foarte răspândită și eficace metodă de lecuire fără leacuri în absolut orice afecțiune fizică și/sau psihică. N-avea dreptate acel împărat chinez, care le interzicea medicilor vremii să-i mai trateze pe bolnavi cu medicamente ce creează dependență și doar prelungesc agonia?
Două motive m-au determinat să mă atașez de reflexoterapie prin studiu individual, urmat la scurt timp de cursuri specializate:
1)Dorința mea creștinească de-a contribui din toate puterile la alinarea suferințelor semenilor, îndeosebi a copiilor;
2)Marea mea neîncredere în tot mai multe medicamente de sinteză chimică, știut fiind faptul că scopul imperiilor farmaceutice îl constituie profitul prin creerea dependenței bolnavilor, nicidecum însănătoșirea acestora.
Consider că starea precară de sănătate a românilor zilelor noastre, stare ilustrată de rata îmbolnăvirilor și înmulțirea în progresie geometrică a farmaciilor, constituie o foarte convingătoare dovadă în acest sens...
George PETROVAI: Deduc din spusele dumneavoastră că reflexoterapia nu este la îndemâna oricui și că pe lângă cunoștințele teoretice este nevoie de ceva în plus...
Dr. Coriolan DRAGOMIR: În reflexoterapie, ca în oricare domeniu de activitate, de altminteri, acționează principiul: Mulți chemați (grație savorii esoterice), puțini aleși! Pentru că nu ajunge doar să te străduiești într-un domeniu atât de valoros și de gingaș așa ca sănătatea omului. Mai trebuie să și știi cum s-o faci! În caz contrar, se prea poate ca ponosul să fie cu mult mai mare ca folosul, adică să înrăutățești (adeseori ireversibil) ceea ce ar trebui să îmbunătățești.
Da, în reflexoterapie este nevoie de ceva în plus față de celelalte ramuri ale medicinei tradiționale și științifice, acel ceva suplimentar, totodată esențial, fiind transferul energetic de la terapeut spre pacient. Nemaivorbind de credință. Indiscutabil că fără credință și dragoste de oameni n-ai cum să fii un bun terapeut!
George PETROVAI: Cum se face că o metodă terapeutică pe cât de neinvazivă, pe atât de folositoare în tratarea afecțiunilor este în continuare ignorată sau, mă rog, privită ba cu superioritate, ba cu neîncredere de știința medicală? Cel puțin la noi în țară...
Dr. Coriolan DRAGOMIR: Explicația este de natură financiar-comercială, medicina mergând de regulă mână în mână cu industria farmaceutică! Repet, imperiile farmaceutice (care conduc din umbră lumea) nu urmăresc ca prin produsele lor, foarte multe dintre ele contrafăcute (cu justețe se afirmă că prima între boli este diagnosticul), să redea sănătatea bolnavilor, c-atunci adio profit, ci să-și sporească necontenit încasările prin creerea iluziei de vindecare.
Iată motivul real pentru care medicii nu recomandă bolnavilor medicamente ieftine și cu adevărat eficace, precum lămâia, măceșele, menta, bicarbonatul de sodiu sau uleiul de cânepă sălbatică, acesta din urmă realmente miraculos pentru inhibarea cancerului, ci în situații de acest gen de îndată recurg la chimioterapie, în egală măsură dezastruoasă pentru punga și ce a mai rămas din sănătatea sărmanului pacient.
George PETROVAI: Credeți că într-un viitor nu prea îndepărtat lucrurile vor intra în normalitate și că bolnavilor li se va da o șansă în plus prin metode terapeutice de felul reflexoterapiei?
Dr. Coriolan DRAGOMIR: Negreșit că mai devreme sau mai târziu aici se va ajunge. Pesemne că asta se va întâmpla doar atunci când imperiile farmaceutice nu vor mai izbuti să-i păcălească pe bolnavi cu făcăturile lor și când absolut toți medicii și terapeuții vor conștientiza că inalterabila bogăție a acestei nobile profesiuni nu constă în adunarea de averi pe care le mănâncă moliile și le fură hoții, ci în zâmbetul de recunoștință și fericire de pe buzele bolnavului smuls din ghearele morții.