Istoria Dinastiei Române a început acum 150 de ani odată cu sosirea în ţară a Principelui Carol, prusac din Casa de Hohenzollern, fiul Prinţului Karl Anton şi al Principesei Josephine.

Primirea triumfală de care a avut parte în București la 10 mai 1866 a pus capăt unei perioade de incertitudine în Principatele Române.

Unirea, în pericol

Instabilitatea politică începuse imediat după ce o coaliţie formată din conservatori, liberali moderaţi şi radicali l-au forţat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza

să abdice la 11 februarie 1866.

Au urmat două luni în care unirea celor două provincii românești a fost în pericol, otomanii și rușii fiind pregătiți să intervină în cazul în care evenimentele degenerau.

Tentativa separatistă de la Iaşi însă, din 3 aprilie, a unor reprezentanţi ai boierimii rusofile, a eşuat.

După refuzul Principelui Filip, oamenii politici se îndreaptă către Prinţul Carol, Ion Brătianu deplasându-se la Dusseldorf pentru a-l convinge să primească tronul rămas vacant. Acesta acceptă să vină în România pentru a ocupa tronul, plebiscitul din 2-8 aprilie fiind o formalitate, o sancţionare a dorinţei majorităţii populaţiei şi un mod de a demonstra Marilor Puteri că deciziile liderilor politici au în spate legitimitatea cetățenilor cu drept de vot.

Contestat de francofili și rusofili, a fost la un pas de abdicare

Urmează o domnie de 48 de ani în care s-au pus bazele statului român modern, s-au construit principalele instituţii politice, economice, culturale, s-au dezvoltat considerabil urmele de civilizaţie existente, fără a putea şterge petele orientalismului, s-a clădit o naţiune.

Diferențe de mentalitate

Aceste realizări nu au fost însă obţinute uşor. Incompatibilitatea dintre rigoarea şi seriozitatea etalate de Principe şi cutumele locale de guvernare au afectat primii ani ai domniei.

Pe de altă parte, a fost nevoit să se confrunte și cu mișcări de contestare, cea mai puternică fiind cea din 10 martie 1871. În contextul războiului franco-prusac, sărbătorirea zgomotoasă a zilei de naştere a Regelui Wilhelm I al Prusiei a fost considerată un gest de frondă de către francofili, care au atacat clădirea în care avea loc evenimentul festiv.

Domnitorul Carol cheamă locotenenţa domnească de la care primise mandatul în 1866 şi anunţă că doreşte să abdice. În cele din urmă, conservatorul Lascăr Catargiu reuşeşte să-l convingă pe Principe să revină asupra deciziei, motivând că contestatarii reprezintă o minoritate, iar plecarea sa ar fi fost o catastrofă pentru ţară. A doua zi se va forma primul guvern stabil din istoria României, în fruntea căruia s-a aflat Lascăr Catargiu, guvernarea sa de 5 ani asigurând stabilitatea și coerența instituțională la nivel înalt.

Anterior, a mai existat o mişcare antimonarhică la Ploieşti. Tentativa conspiratorilor din 8 august 1870 a eşuat lamentabil, denumirea de Republica de la Ploieşti având evidente conotaţii peiorative.

http://directproprietar.pro/Carol-I-i-Ferdinand--regii-care-au-creat-Romnia--Cum-a-nceput-istoria-Dinastiei-Romne