“Pe piscuri goale, fără viaţă / Unde nici vulturi nu s’avîntă /Eu mi-am tîrît povara sfîntă. A trupului flămînd de viaţă”. Nu e doar o strofă a poeziei Alpinism, publicată în 1928 sub semnătura lui Ion C. Pena, ci crezul nepotului său Marin Scarlat, care şi-a dedicat ultimul deceniu descoperirii vieţii poetului, decedat pe front în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, chiar la apogeul carierei sale în lumea artistică. Din cauza legăturilor sale cu Partidul Naţional Ţărănist, operele au dispărut de pe piaţă, iar vreme de câteva decenii orice menţiune despre el a fost interzisă, astfel că ulterior s-a pierdut orice legătură care i-ar fi adus acestuia succesul de care ar fi trebuit să aibă parte. Acum, nepotul acestuia încearcă să-l repună în drepturi şi să-i obţină locul meritat în cartea de istorie a literaturii române.

“În urmă cu ani, când eram mic, în casa bunicului Petre Pena, tatăl mamei, pe perete trona o fotografie mare, frumos înrămată. L-am întrebat de mai multe ori pe bunicul care e treaba cu acea poză şi cine e, însă de fiecare dată evita să îmi răspundă. Acea imagine m-a urmărit încă de atunci. Şi ştii de ce? M-a intrigrat faptul că purta costum şi cravată. La noi la ţară nu văzusem aşa ceva”, îşi aminteşte cel care şi-a dedicat ultimii 15 ani din viaţă cercetărilor privind viaţa şi opera lui Ion C. Pena, poetul-martir. A devenit o adevărată biografie ambulantă a unchiului său şi îşi aminteşte cu exactitate când a aflat primele informaţii. Totul a pornit de la un mic articol în ziarul „Teleorman”. Unul dintre ţăranii care lucra la CAP-ul din sat, care era prieten cu bunicul său, a venit cu ziarul de la Alexandria. “Ştiu şi acum că acel articol era intitulat File de istorie – Ion Pena. Abia atunci a început bunicul să ne povestească, dar cu puţine amănunte. Ştiam că a fost fratele său, că a fost poet, a avut nişte probleme şi că e înmormântat la Alba Iulia. În rest, mai nimic”, povesteşte Marin Scarlat unul dintre momentele care aveau să-l urmărească până în prezent.

Cinematografia i-a îngropat cariera şi i-a dat o idee

A simţit întotdeauna că a primit ceva de la unchiul său decedat pe frontul din Transilvania. Înclinaţia spre zona artistică. Marin a fost fascinat de cinematografie şi în adolescenţă scria scenarii. Ulterior, conexiunile create l-au dus direct în lumea filmului, acolo unde a ajuns să se ocupe de producţia filmului „Somnul Insulei”. Se întâmpla în 1994, iar printre actori s-au numărat Mircea Albulescu, Marcel Iureş şi Ovidiu Moldovan. "Mi-am dat seama că de la sânge a plecat afinitatea asta spre zona artistică. De la unchiul Ion", e sigur Marin Scarlat, care a mai colaborat la alte câteva producţii până în 1997, atunci când a căzut, fără voia sa, într-un imens scandal. În acel moment deja visa să creeze un documentar despre viaţa lui Ion C. Pena. Sfârşitul carierei sale a fost în momentul în care a găsit un sponsor pentru „Asfalt Tango”. Cel care şi-a arătat disponibilitatea de a contribui cu o sumă majoră a fost Sergiu Băhăian, de la Sabina Product, însă la scurt timp după stabilirea detaliilor, a început deja deconspirarea ilegalităţilor pe care acesta le făcea. "Colegii s-au dezis de mine. Am simţit o răceală şi am considerat că locul meu nu mai e acolo, deşi nu a fost vina mea", explică momentul care i-a blocat ideea de a lansa un film despre viaţa poetului-martir. Nu a renunţat la idee şi a început să se documenteze. Practic, totul a început în 2000, iar de atunci şi-a dedicat mii de ore studierii arhivelor.

Ion C. Pena, din nou în atenţia cercurilor artistice

A fost ulterior managerul Loredanei Groza, iar mai apoi director de marketing la o fundaţie din cadrul clubului Dinamo. Nu a avut succes, iar problemele din carieră l-au adus în situaţia de a fi şomer, însă, în acelaşi timp, i-au oferit mai mult timp pentru a-şi îndeplini visul din copilărie. Acela de a afla cine este cu adevărat omul din tabloul frumos înrămat în casa de la Troianu. "Am fost la Biblioteca Academiei, Biblioteca Naţională, Arhivele din Teleorman. În toate locurile unde am crezut că pot găsi ceva despre Ion C. Pena. Bunicul Petre nu mai trăia, aşa că a trebuit să o iau de la 0. Aşa am înţeles de ce toată familia era îmbrăcată în negru. Străbunicii mei şi-au îngropat 5 din cei 7 copii. Au trăit o adevărată dramă. Am aflat multe amănunte atât din viaţa lui, cât mai ales din operele sale", spune acum Marin Scarlat, care a strâns mii de pagini despre unchiul său. Opere, articole din presa vremii. Toate într-un manuscris gigant. A aflat şi motivele pentru care scrierile sale au dispărut. Ion C. Pena a fost un antibolşevic convins, iar venirea comuniştilor a însemnat şi interzicerea moştenirii artistice. Ancheta începută de nepotul său l-au readus în ultimii ani în atenţia publicaţiilor de specialitate, însă prea puţin pentru a intra într-un cerc pentru publicul larg. Acum, cel mai mare vis al lui Marin Scarlat este să strângă fondurile pentru viaţa de film a lui Ion C. Pena, deşi are probleme de sănătate, care în ultimii cinci ani l-au ţinut ţintuit în pat, iar lumina zilei a văzut-o doar de la fereastră. “În tot acest timp, din 2009 şi până în 2014, am stat în întuneric, îmi pierdusem busola. Faptul că am reînceput să caut informaţii despre Ion C. Pena m-a salvat într-un fel, mi-a dat o nouă motivaţie. Acum, aş vrea să pot realiza acel film”, sunt cuvintele pline de emoţii ale lui Marin Scarlat.

http://www.puterea.ro/special/in-numele-unchiului-fostul-manager-al-loredanei-groza-si-a-dedicat-15-ani-din-viata-pentru-a-l-reabilita-pe-poetul-ion-c-pena-decedat-in-razboi-108294.html