Vineri, 27 noiembrie, s-au împlinit 75 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga, istoric, critic literar,

ocumentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician. Moartea lui Iorga a a cutremurat întreaga lume, drept dovadă că, la aflarea veștii asasinării lui, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă. În memoria acestui apostol al neamului românesc, la Biblioteca Judeţeană Nicolae Iorga din Ploieşti a fost organizată o expoziţie comemorativă şi a fost prezentat filmul documentar “Nicolae Iorga – Au fost tăind un brad bătrân ...”. Producția s-a bazat pe materiale care aparţin Bibliotecii şi din judeţul Prahova, dar şi din alte surse, precum arhivele de carte rară ale Academiei Române, Institutul de Istorie şi Teorie Literară “George Călinescu”, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”. “Documentarul face parte dintr-o trilogie la care ne-am gândit. Echipa noastră a lucrat la el trei ani, am colindat toate locurile din Prahova pe unde profesorul şi-a purtat paşii. Aţi văzut ca laitmotiv un nor cu forma ţării noastre, el nu este trucat, l-am fotografiat împreună cu Florin Negoescu undeva în partea de nord a oraşului Vălenii de Munte, la un apus de soare” , a precizat Bogdan Stoicescu, bibliotecar.

Al doilea episod din această serie se va ocupa de personalitatea lui Iorga pe plan internațional, iar ultima parte va fi despre latura politică a vieţii sale.

Nicolae Iorga a fost asasinat de legionari, pe 27 noiembrie, la câțiva kilometri de Ploiești, lângă Strejnicu. Locul este marcat, în zilele noastre, de o troiță ridicată în memoria marelui istoric, politician și om de litere.

http://www.telegrama.ro/index.php?option=com_k2&view=item&id=45761:75-de-ani-de-la-asasinarea-lui-iorga&Itemid=132