Sunt lucruri si întâmplãri, în viatã, care nu te pot lãsa indiferent, oricât de grãbit ai fi, sau oricâte preocupãri ai avea... Citim cãrti si ne dãm cu pãrerea despre ele, vedem o piesã de teatru în premierã si o comentãm cu prietenii, asistãm la vernisajul unei expozitii de picturã, sau sculputã si încercãm sã ne explicãm ce a vrut artistul plastic sã comunice prin culoare, prin modelarea lutului, sau prin cioplitul lemnului, pietrei... Oricât am pãrea de insensibili, o parte din sufletul nostru rãmâne, fãrã sã vrea, încã o vreme, sã rãtãceascã printre manifestãrile de spirit ale creatorilor, unde el, sufletul, se simte bine... Cãlãtorim prin lume, vedem lucruri pe care nu le-am vãzut, auzim ce nu am stiut pânã atunci, si, fiind fiinte umane, gânditoare si creatoare, dorim sã împãrtãsim cunoasterea cu semenii nostri...
Aceste gânduri mi-au fost prilejuite de participarea la vernisajul

unei expozitii de artã plasticã, absolut inedite, pe 13 noiembrie a.c., în „capitala culturalã” a judetului Teleorman, Rosiorii de Vede...Din cuvântul de deschidere rostit de artistul plastic, TUDOR SERBÃNESCU, am aflat cã expozitia face parte dintr-un Proiect cultural international, denumit generic, „ POESIA GRAFICA”, initiat în Spania, în cadrul „ CENTRO PRO ARTE” din Madrid, unde graficianul român a petrecut multi ani si unde a promovat valorile plastice si literare românesti, cu precãdere pe acelea din sudul României, domnia sa fiind, la origine, teleormãnean. Din partea spaniolã, proiectul poartã semnãtura cunoscutului scriitor, DIEGO VADILLO LOPEZ, personalitate marcantã a vietii culturale madrilene, recunoscut pentru deschiderea cãtre valorile contemporane ale altor culturi.
„ Ideea a fost de a îmbina poezia cu grafica într-un tot unitar. Prin îmbinarea celor douã arte, literarã si plasticã, actul de creatie capãta greutate si individualitate, unicitate, si pãtrunde mai usor în sufletul iubitorilor de frumos, chiar dacã acestia nu cunosc limba în care este scrisã creatia literarã respectivã... Poezia si grafica se completeazã una pe cealaltã, dar, în acelasi timp, rãmân valori culturale independente. Ele sunt ca niste oglinzi paralele care se ilumineazã si se potenteazã reciproc. Creatia literarã inspirã o reprezentare, un desen grafic, iar grafica sporeste, la rândul sãu, întelegerea textului liric”, a tinut sã precizeze Teo Serbãnescu în cuvântul sãu.
„ Exponatele” din proiect sunt creatii lirice de rezistentã din opera a paisprezece poeti din unsprezece tãri: Beatriz Rastaldo- Argentina; George Roca- Australia; Tales Jaloretto- Brazilia; Luis Arias Manzo, Rita Valencia Saldivia- Chile; Maggy Gomez Sepulveda- Colombia; Alexander Anchia-Costa Rica; Alba Azucena Torres- Nicaragua; Alvaro Torres Calderon- Peru; Elisei Virgil- România; Dusica Nicolic Dann- Serbia; Ana Jimenez Herrero, Blanca del Valle, Diego Vadillo Lopez- Spania. Aceste poezii sunt scrise în limba spaniolã ( limba maternã a unsprezece dintre scriitorii amintiti) si sunt însotite de o graficã de exceptie apartinând artistului plastic român, semnatar al proiectului.
Protocolul prezentãrii proiectului presupune si recitarea, în limba spaniolã, a creatiilor scriitorilor internationali, de cãtre elevi, cadre didactice, oameni de culturã care cunosc aceastã limbã, ceea ce s-a întâmplat si la Rosiorii de Vede, cu ajutorul unui grup de elevi de la Liceul Tehnologic „ Virgil Madgearu”, îndrumati de profesorul si prozatorul Mihai Petrescu. Copiii au tradus si recitat câteva poeme din creatia liricã a Florinei Isache, iar pictorita Eugenia Dumitriu, cunoscãtoare a limbii spaniole, a dat curs recitãrii, în limba lui Cervantes, a unui grupaj de versuri semnate de poeta Domnita Neaga . Fondul muzical nu a lipsit pe tot parcursul desfãsurãrii evenimentului cultural, ceea ce a creat o atmosferã plãcutã, relaxantã.
Ideea colaborãrii între poetii reprezentativi din toatã lumea, si, la final, editarea unui volum bilingv, este generoasã si apreciatã atât ce cei implicati în proiect, cât si de cei care au participat la prezentãrile proiectului, prezentãri care vor continua si în lunile urmãtoare, dupã cum ne-a mãrturisit Tudor Serbãnescu: „ O primã prezentare a Proiectului international POESIA GRAFICA a avut loc la Madrid, pe 31 iulie, 2015, la Espacio Ronda. A urmat o a doua prezentare, la Alexandria (România), pe 30 septembrie, 2015, la Galeriile de artã Pavel Temov, în organizarea asociatiei Centro Pro Arte, iar a treia este aceasta, la care participãm astãzi, 13 noiembrie, la Rosiorii de Vede... Urmeazã Costa Rica, pe 29 ianuarie, 2016, Brazilia, 5 februarie, 2016...”
„ Culoarea este însusi sângele picturii, asa cum poezia este sângele poetului”, spunea, cu mai multã vreme în urmã, Mark Chagall. Alãturarea celor douã arte, indiferent de forma sub care s-au manifestat acestea, nu este întâmplãtoare, cum întâmplãtor nu este nimic sub soare...
Prezentarea Proiectului international „ POESIA GRAFICA”, la care am participat, ne-a umplut inima de bucurie si mândrie cã avem printre noi români care fac cunoscute valorile noastre nationale pe acolo, prin lume, pe unde îi poartã viata, ca niste adevãrati ambasadori culturali...

http://observatorul.com/default.asp?action=articleviewdetail&ID=14953