Centrul Cultural, Cenaclul literar Sighetu Marmației încheie suita evenimentelor din acest an dedicate poetului și jurnalistului Gheorghe Pârja, cu un spectacol din versurile poetului, purtând un titlu semnificativ: CAMAȘA DE IN. În deschidere vor fi prezentate scurte alocuțiuni. Spectacolul va fi susținut de interpreta Ileana Matus, Grupul Moroșanca și un colectiv de elevi de la Colegiul Național Dragoș Vodă, scenariul și regia artistică Ioan Dorel Todea. La eveniment sunt invitați scriitorii din zonă, jurnaliști, reprezentanți ai Liceului Pedagogic Regele Ferdinand (al cărui absolvent este) și de la la Colegiul Național Dragoș Vodă. Manifestarea se vrea un semn de apreciere și de recunoștință pentru întreaga activitate a lui Gheorghe Pârja, pentru sprijinul acordat instituțiilor de cultură sighetene, pentru promovarea imaginii municipiului Sighetu Marmației.
Apreciat poet şi publicist, Gheorghe Pârja s-a născut în data de 27 aprilie 1950 la Deseşti (Maramureş), localitate ce a devenit cunoscută în lumea literară românească prin serile de poezie organizate aici începând cu anul 1979. A urmat cursurile Liceului Pedagogic din Sighetu Marmaţiei, după care a absolvit Facultatea de Ziaristică din Bucureşti. A publicat versuri în revista şcoliiâ dar adevăratul debut are loc în 1968, în paginile revistei „Luceafărul”. A colaborat la un mare număr de reviste literare din ţară: „Amfiteatru”, „Luceafărul”, „Familia”, „România literară”, „Flacăra”, „Vatra”, „Astra”, „Tribuna”, „Archeus”, „Maramureş”, „Poesis”, „Nord Literar” etc. Cu toate numeroaselor premii pe care le-a obţinut, a debutat editorial abia în 1996 cu volumul de versuri „În numele tatălui”, volum apărut la prestigioasa editură Cartea Românească din Bucureşti. În 1998, publică o interesantă carte de interviuri cu Adam Puslojič, intitulată „Sub podul lui Apollodor” (Gheorghe Pârja în dialog deschis cu Adam Puslojič despre Nichita Stănescu şi alţi poeţi din lume, Editura Du Style). A urmat o carte de interviuri ”Dialoguri în centrul Europei”. Alături de Echim Vancea şi Ioana Petreuş, a îngrijit volumul colectiv ”Portret de grup cu Laurenţiu Ulici” (Editura Dacia, 2002). Pe lângă prezenţa sa constantă în paginile revistelor şi ale cotidianului „Graiul Maramureşului”, Gheorghe Pârja a fost şi un important animator cultural, ce şi-a legat numele de câteva evenimente literare semnificative desfăşurate în Maramureş. Astfel, a condus Cenaclul „Alexandru Ivasiuc” din Sighetu Marmației şi s-a numărat printre principalii promotori ai Festivalului Naţional de Poezie de la Sighetu Marmaţiei, festival ce a dobândit între timp amploarea unei întâlniri de factură internaţională.
La, împlinirea vârstei de 65 de ani, poetul şi ziaristul Gheorghe a marcat evenimentul cu o triplă lansare de carte: o nouă ediţie a volumului „Călătoria îngerului prin Nord. Nichita Stănescu în Maramureş”, „Lacrima Sfinxului” şi „Livada cu prieteni şi alte împrejurimi”.
Purtător de cuvânt
Ioan Dorel Todea