Autoguvernarea Românească din Jula, al cărui preşedinte este Mihai Cserháti,

organizează în perioada 2–6 noiembrie o săptămână de programe pentru toţi românii din oraşul Jula, eveniment intitulat „Zile româneşti la Jula".

Scopul acestor evenimente este ca fiecare generaţie să-şi găsească în această săptămână măcar un program pe placul său scrie Foaia românească preuată de Romanian Global News.

În prima zi, luni, 2 noiembrie, de la ora 11.00, va avea loc depunere de coroane şi slujbă de comemorare oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan la bustul lui Gheorghe Pomuţ, aflat în piaţa Pomuţ din cartierul Oraşul Mare Românesc. La eveniment vor participa cu un program cultural elevii Liceului românesc „Nicolae Bălcescu" din Jula.

În aceeaşi zi după amiază de la ora 14.00, la cimitirul din Oraşul Mare Românesc va avea loc o slujbă de pomenire a răposaţilor români din Jula, personalităţi marcante ale comunităţii de români de pe aceste meleaguri, care îşi dorm somnul de veci în acest cimitir.

În cea de-a doua zi a săptămânii, pe 3 noiembrie, se desfăşoară concursul „Noi, românii din Ungaria", competiţie la care vor participa mai multe familii din Jula.

Miercuri, 4 noiembrie, va fi Ziua folclorului românesc, aceasta debutând cu o expoziţie a costumului popular feminin din Banatul de munte, iar de la ora 17.00, la Centrul Cultural Românesc din Jula, vor urca pe scenă mai multe nume cunoscute din România, folclorişti şi ansambluri din Caransebeş, Sibiu, Făget şi Timişoara.

Seara de folclor va continua de la ora 19.00, sub îndrumarea dansatorilor de la Ansamblul păstrătorilor de tradiţii al Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU, cu un „joc tradiţional" intitulat „Hai la hora mare".

Cea de-a patra zi va fi dedicată tinerilor, aceştia vor fi duşi din Jula cu autocarele la casa muzeu din Chitighaz unde se vor întâlni cu tradiţiile şi gastronomia românească, iar de la ora 18.30, la Centrul Cultural Românesc din Jula, vor avea parte de o discotecă românească cu un DJ din Salonta.

Săptămâna românească se va încheia vineri, cu o zi a sportului pentru toate vârstele, iar seara cu un dineu şi foc de tabără la Centrul Cultural Românesc din Jula.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=19536:eveniment-zilele-romaneti-din-jula&catid=52:asociatii--ambasade&Itemid=73