marginalii     Domnul profesor Valentin Lupea ne propune un volum de excepție, Marginalii estetice, apărut la editura eCreator din Baia Mare. Cartea face parte din colecția Eseu și apare în anul 2025. Prin intermediul acestui volum, domnul profesor începe anul cu un nou volum publicat la editura băimăreană, editură condusă și orchestrată de criticul literar și scriitorul Ioan Romeo Roșiianu.
      Volumul debutează cu un Cuvânt-Înainte, scris de însuși autor, unde justifică necesitatea și misiunea cărții: ,,Dorința şi speranţa noastră se vrea a fi aceea de a-i călăuzi pe cei stăpâniți de o curiozitatea mai mult decât obişnuită, spre aceste izvoare.”
      Prezentul studiu este structurat în două capitole importante, fiecare cuprinzând ulterior alte subcapitole. Astfel, capitolul 1, MARGINALII ESTETICE (ASUPRA ESTETICII CA LATURĂ A ARTEI)  cuprinde mai multe părți, precum: Marginalii asupra esteticii ca latură a artei (1) - Atacurile împotriva poeziei; Marginalii (2) - Cosmosul ca izvor al frumosului; Marginalii (3) - Estetica, văzută ca rezultat al cosmologiei; Marginalii (4) - Psihicul şi cosmosul. Idei incipiente de psihologie  a frumosului; Marginalii (5) - Primul concept de doctrină estetică – pitagorismul etc.


      Capitolul 2, numit și MARGINALII DIDACTICE (ASUPRA PREGĂTIRII COPILULUI PREŞCOLAR PENTRU INTEGRAREA ÎN PROCESUL INSTRUCTIV-EDUCATIV DIN ŞCOALĂ) cuprinde alte părți, cum ar fi: Importanța cunoaşterii copiilor de vârstă antepreşcolară şi preşcolară  în vederea pregătirii 
lor pentru munca instructiv - educativă din şcoală; Scurtă caracterizare a celei de-a doua copilării (perioada preşcolară); Imaginea copilului în contextul  muncii in 
grădiniță și multe altele.
      Domnul profesor Valentin Lupea, prin prezenta lucrare, dă dovadă de o erudiție desăvârșită, de un talent deosebit în a expune dintre cele mai complexe concepte și idei privind estetica, un amplu subiect ce a măcinat multe minți de-a lungul timpului, începând cu filosofii greci și până în timpurile noastre tumultoase. Domnia sa expune idei despre frumos, despre cosmos, despre cosmologie, despre psihic și multe altele.
     Totodată, autorul, mai ales în partea a doua a cărții, își propune să fie: ,,un instrument de lucru în care ştiința (psiho-pedagogia) să se îmbine armonios cu poezia măiestriei practicianului într-un tot unitar care să ne îndemne să medităm la ceea ce am reuşit să realizăm, la ceea ce vom reuşi să realizăm şi să ne facă să năzuim spre perfecționarea strădaniilor neobosite şi permanente de zi cu zi.” Domnul profesor pune accent și evidențiază cu o măiestrie desăvârșită cunoașterea copilului din mai multe puncte de vedere.
      În încheiere, volumul Marginalii estetice denotă dorințe estetice, ajută și îndeamnă la o deschidere a minții a unui cititor curios, însetat de cunoaștere, absorbit de nou, dar și de vechi.